KNVB en clubs hekelen btw-plan: "Rekening bij supporters en clubs"

KNVB en clubs hekelen btw-plan: "Rekening bij supporters en clubs"

Het plan van het nieuwe kabinet om de btw op wedstrijdkaartjes te verhogen, is slecht gevallen bij onder meer de KNVB en de Nederlandse voetbalclubs. Zij vrezen dat sport voor de gewone liefhebber minder toegankelijk wordt. In het Algemeen Dagblad noemt de KNVB het plan 'een klap in het gezicht'.

Zo'n twee weken geleden maakte de nieuwe coalitie de plannen bekend. Waar pretparken en bioscopen het lage btw-tarief van 9 procent behouden, geldt dat niet voor andere sectoren, waaronder dus de sport. Daar zal vanaf 21 procent btw worden gehanteerd. De krant gebruikte Feyenoord als voorbeeld: "De goedkoopste seizoenkaart kost volgend jaar al 385 euro. Met de voorgenomen btw-verhoging kost diezelfde seizoenkaart liefst zo'n 430 euro, nog los van de prijsstijging van zo'n vijf procent die voetbalclubs sowieso jaarlijks doorvoeren."

De KNVB vreest met deze plannen voor minder bezoekers. "Dit raakt de mensen met een kleine portemonnee", aldus een woordvoerder van de bond. "Die zullen eerder afhaken door de hogere kosten, zeker in tijden van sowieso al stijgende kosten. Daarmee wordt de rekening nu neergelegd bij de supporters, clubs en voetballers."

"Toen twintig jaar geleden werd besloten dat de toegangskaarten in het lage btw-tarief zouden worden verkocht, zijn er door clubs, KNVB en het ministerie van VWS al afspraken gemaakt over de opbrengst daarvan. Zo wordt jaarlijks ongeveer 3,5 miljoen euro geïnvesteerd in het jeugdvoetbal en de ontwikkeling van de ruim 2800 voetbalverenigingen. Het wegvallen hiervan is desastreus voor het amateurvoetbal", schetst de bond.

De KNVB, Eredivisie CV, Coöperatie Eerste Divisie en Federatie van Betaald Voetbal Organisaties lobbyden afgelopen maanden nog voor het behoud van het lage btw-tarief. "Dat heeft niet geresulteerd in ander beleid", aldus Marc Boele, algemeen directeur van de Keuken Kampioen Divisie. "Ik denk dat er niets anders op zit dan weer met alle betrokken partijen in overleg te gaan om aan te geven dat dit de zoveelste beleidswijziging is die de sport hard raakt."

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties