Zwart analyseert Priske: "Misschien werkt dat bij het Legioen"

Zwart analyseert Priske: "Misschien werkt dat bij het Legioen"

Feyenoord is voor zover bekend nog altijd niet concreet bezig met één trainer. Toch valt de naam van Brian Priske steeds nadrukkelijker. De Deense coach die de afgelopen twee jaar kampioen werd met Sparta Praag, zou een van de overgebleven namen zijn op de shortlist. Pieter Zwart, hoofdredacteur van Voetbal International, kon bij VI ZSM al het nodige vertellen over Priske.

Zwart volgde Priske onder meer toen hij het in 2020 als trainer van FC Midtjylland opnam tegen Ajax. "Hij heeft een interessante achtergrond voor een trainer", begon hij. "Voor hij bij Midtjylland hoofdtrainer werd, begon hij als combinatie tussen een verdedigers- en spelhervattingentrainer. Dat was bij FC Midtjylland een grote factor voor hun succes. De ploeg was goed in spelhervatting en zag er verdedigend altijd georganiseerd uit."

"Waar je wel bedenkingen bij kunt hebben, is het aanvallende spel", stelde Zwart daartegenover. "Maar dan heb je ook met materiaal te maken. Bij Midtjylland was de creatiefste speler Anders Dreyer, die we nog kennen als mislukking bij Heerenveen. Ligt het dan aan de trainer, of aan de selectie? Je kunt zijn spel op twee manieren uitleggen: als niet heel attractief, of als maximaal gebruik maken van de kwaliteiten in zijn selectie."

Geen vaste formatie
Dat Priske zich aanpast aan zijn materiaal, is sowieso duidelijk. In een eerder interview gaf hij aan het liefst met vier verdedigers te spelen, maar dat dat in verschillende formaties kan. "De laatste tijd speelt hij bij Sparta Praag zelfs 3-4-3", weet Zwart. "Het lijkt erop dat het een trainer is die goed kijkt: wat voor selectie heb ik en wat zijn de kwaliteiten? Daarop baseert hij zijn speelstijl. Het is dus niet noodzakelijk dat hij bij Feyenoord ook 3-4-3 gaat spelen, want voor Sparta Praag deed hij dat ook niet."

Ook voor Feyenoord zal de huidige 4-3-3-formatie niet heilig zijn. "Ik denk dat ze veel meer kijken naar spelintenties, druk blijven zetten. Bij Priske zitten bepaalde elementen, ook het druk zetten, er altijd wel in. Het voetbal kan soms wel wat directer zijn. Tegelijkertijd herinner ik me dat als Slot nog wel eens achterin wilde rondtikken, de reactie van het publiek soms was dat de bal wel wat sneller naar voren mocht. Dat een trainer denkt: we hebben een lange spits, dus de bal mag ook wel eens lang - misschien werkt dat ook wel bij het Legioen."

Degelijke keuze
Zwart spreekt van een 'interessante, degelijke keuze'. "Midtjylland en Sparta Praag zijn allebei topclubs, maar niet clubs die ieder jaar kampioen worden. Met allebei is hem dat wel gelukt. Hij heeft dus laten zien dat hij in een vergelijkbare competitie als Feyenoord kan presteren. Wat dat betreft zou het een degelijke keuze zijn: je weet wat je krijgt en het gaat niet heel slecht zijn. Hij heeft bij de meeste clubs prima gepresteerd, behalve dat ene uitstapje bij Antwerp."

Een zekerheid is een aanstelling natuurlijk nooit, maar Zwart ziet Priske als een veiligere keuze dan minder ervaren trainers als bijvoorbeeld Nuri Sahin. "Je weet dat het een trainer is die zijn verdediging kan organiseren, die spelhervattingen kan organiseren en die een pragmatische aanvallende spelopvatting hanteert. Feyenoord zal met hem waarschijnlijk niet ver wegzakken, want hij kan een bepaalde kwaliteit leveren. Die ondergrens zal er zijn. Dat kan ook een afweging van Feyenoord zijn, dat ze na Slot wat meer op safe willen spelen. Daar zou hij goed in passen."

Lees meer over
Brian Priske
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties