Hartjes: ''Ik ga er nog altijd vol voor om te slagen in De Kuip''

Hartjes: ''Ik ga er nog altijd vol voor om te slagen in De Kuip''

Lennart Hartjes is vanaf zijn twaalfde te bewonderen op de velden van de Feyenoord Academy. Sinds deze zomer probeert hij middels een kleine omweg ervaring op te doen op weg naar een basisplaats in De Kuip. Met acht basisbeurten bij eerstedivisionist Roda JC is hij aardig op weg. In gesprek met Voetbalzone gaat hij in op z’n gevoel voor Feyenoord, zijn tijd bij het eerste elftal en spelen in de Keuken Kampioen Divisie.

De 19-jarige controlerende middenvelder uit Spijkenisse kreeg zijn voorkeur voor Feyenoord met de paplepel ingegoten: "In mijn familie heb ik bijna alleen maar Feyenoorders, dus het was altijd al een droom van mij om bij Feyenoord te mogen spelen. Als kind ging ik ook vaak naar De Kuip toe. Ik kan mijn eerste wedstrijdbezoek nog goed herinneren. Ik was groot fan van Roy Makaay en die maakte tijdens die wedstrijd drie doelpunten!"

In de jeugd
Ondanks zijn voorkeur werd zijn eerste profclub Sparta, nota bene als centrale verdediger. "Daarna ben ik mij meer gaan ontwikkelen als middenvelder, vanaf Feyenoord Onder 13 ongeveer. Eerst vooral als defensieve controleur, maar inmiddels kan ik in verschillende rollen uit de voeten. Het was belangrijk om de stap van Sparta naar Feyenoord te maken. Niet alleen omdat Feyenoord een mooiere en grotere club is, maar ook omdat het qua schoolregeling beter geregeld is. Op het Thorbecke Voortgezet Onderwijs kon ik mezelf focussen op zowel voetbal als school."

De jeugdelftallen van de Feyenoord Academy doorloopt hij met hetzelfde gemak zoals hij nu tegenstanders voorbijloopt op het veld. Daarbij speelde hij met veel spelers die nu nog altijd bij Feyenoord spelen: "Ik ga voornamelijk om met Guus Baars en Kars van Veldhoven, die dit seizoen beiden in Feyenoord Onder 21 spelen. Ook met Antoni Milambo en Mike Kleijn heb ik een hele goede band. Eigenlijk kan ik iedereen wel opnoemen, want er staat een hecht team bij het beloftenelftal van Feyenoord."

Arne Slot
Het speelse gemak waarmee Hartjes met de bal aan de voet oplossingen bedenkt, is niet alleen de jeugdtrainers opgevallen. "Ik had beelden van jeugdwedstrijden bekeken en Hartjes viel mij op omdat hij zo makkelijk bewoog en vaardig was aan de bal.", aldus Arne Slot tegenover het AD in de zomer van vorig jaar. Deze woorden bleken van grote waarde voor de controlerende middenvelder. "Ik had het wel meegekregen, ja. Ik was er wel van onder de indruk dat een trainer als Slot zo over mij sprak. Ik was pas net achttien, dus dat was een groot compliment."

De oefenmeester van Feyenoord liet de destijds 18-jarige Hartjes officieel debuteren in de hoofdmacht van de Rotterdammers. Ook dit bleek geen al te grote drempel: "Voor de wedstrijd vond ik het wel spannend, maar als ik eenmaal op het veld sta en speel, heb ik nooit ergens last van. Dan vind ik het alleen maar mooi. Ik droomde altijd van spelen in een volle Kuip, dus als je er dan staat moet je genieten. Mijn familie was er ook bij, dus dat maakte het wel extra speciaal. Daar doe je het natuurlijk ook voor."

Na het debuut
Door het goede spel van Feyenoord was er voor Hartjes weinig kans om zich in de kijker te spelen voor een plek in het basiselftal. Presteren in Jong Feyenoord was daarom de enige optie: "In het begin was dat wel lastig, ja. Ik trainde wel gewoon altijd mee bij het eerste elftal, maar speelde mijn wedstrijden bij de Onder 21. Ik zat een beetje tussen twee elftallen in en dat maakte het moeilijk, maar uiteindelijk moet je er zelf gewoon voor zorgen dat je keihard blijft werken. Je moet elke training zien als een finale. Dat heb ik wel geleerd bij de hoofdmacht: er zijn geen rustdagen"

Afgelopen zomer heeft Hartjes nagedacht over zijn toekomst en hoe hij zich het beste kan ontwikkelen. Hij verlengde zijn contract bij Feyenoord, maar besloot zijn heil te zoeken in Zuid-Limburg. "Ik had ook niet per se verwacht dat ik gelijk dit jaar nog mijn kans zou pakken bij Feyenoord. Ik wist dat de club veel spelers ging verkopen na zo'n seizoen, dus dan komen er ook veel aankopen bij. Voor jonge spelers wordt het dan lastig om een rol van betekenis te spelen, aangezien aankopen vaak als eerste de kans krijgen. Om ergens anders minuten te maken was nu gewoon de juiste stap in mijn ontwikkeling.", aldus Hartjes.

De Keuken Kampioen Divisie
De omslag naar een echte seniorencompetitie viel de geboren Spijkenisser niet mee: "Ik moest wel even wennen, dat moet ik eerlijk bekennen. Het spel is gewoon heel anders dan ik gewend was. Het is een stuk fysieker en je krijgt minder tijd. Wanneer je iemand wil passeren krijg je gelijk een keek, haha. Ik heb met mijn lengte en techniek wel het voordeel dat ik vaak een stuk explosiever ben dan andere spelers. Daar probeer ik dan ook wel gebruik van te maken."

Het wonen in een andere stad en spelen in een vaste ploeg geeft Hartjes de ervaring die hij nodig heeft. Hij leert slimmigheidjes van gelouterde spelers en hoopt daardoor dichterbij zijn doel te komen: "Ik wil gewoon lekker minuten maken. Het is voor mij belangrijk om mee te maken hoe het is om een volledig seizoen bij een eerste elftal te spelen. Juist het maken van fouten hoort daar ook bij, want daar leer je alleen maar van. Ik wil volgend jaar sterker terugkomen in Rotterdam. Als speler, maar vooral ook als mens. Ik ga er nog altijd vol voor om te slagen in De Kuip."

Lees meer over
Roy Makaay Feyenoord Academy Lennard Hartjes
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties