Hancko klaar voor Feyenoord: "Hij is de Tsjechische competitie ontgroeid"

Hancko klaar voor Feyenoord: "Hij is de Tsjechische competitie ontgroeid"

Feyenoord is bezig zich te versterken met de 24-jarige Dávid Hancko. De linksbenige verdediger moet overkomen van het Tsjechische Sparta Praag en is meer dan klaar voor een overstap naar De Kuip. Dat is althans de verwachting die Jan Stastny, oprichter van supportersplatform Spartanske Noviny, uitsprak in gesprek met FR12.nl. Hij waarschuwde echter wel voor de aanhoudende knieklachten waar Hancko mee kampt.

"Een sleutelspeler. Een echte leider. Een teamspeler. Een geweldige persoonlijkheid en een geweldige voetballer." De manier waarop Stastny Hancko omschrijft, is veelbelovend. De verdediger groeide in de afgelopen jaren dan ook uit tot publiekslieveling bij de Tsjechische topclub. "Hij is het niveau van de competitie ontgroeid, dus hij verdient een mooie stap."

Aanvallend ingesteld
Hancko is een veelzijdige verdediger, die zowel in het centrum als aan de linkerkant uit de voeten kan. "Hij is een geweldige kopper en een uitstekende passer. Hij zoekt altijd de optie naar voren, zijn lange ballen zijn vaak goed en hij heeft ook een gevaarlijke voorzet in huis. Zet voorin een goede afmaker neer, en je hebt een dodelijke combinatie." Het verhaal van Stastny wordt onderschreven door Hancko's statistieken. In 97 wedstrijden voor Sparta Praag was de verdediger goed voor liefst 20 goals en 11 assists.

In het aanvallende spel van de verdediger schuilt echter ook een gevaar. "Wanneer hij mee naar voren gaat, wordt hij achterin nog wel eens gemist. Een aantal doelpunten hebben we op die manier tegen gekregen. Als ik een verbeterpunt moet noemen, is dat zijn positionering."

Geen opstartproblemen
Toch is de algemene indruk die Stastny van Hancko geeft zeer positief. De verwachting is dan ook dat hij bij Feyenoord weinig tijd nodig zou hebben om zich aan te passen. Dat was in Praag althans ook het geval toen hij 2019 op huurbasis overkwam van Fiorentina. "Hij kwam als verrassing binnen", herinnert Stastny zich. "Hij was niet erg bekend hier. Maar hij heeft vrijwel direct de harten van de supporters veroverd. Sparta heeft het jaar erop dan ook relatief veel geld neergelegd (2,5 miljoen euro, de op drie na duurste aankoop in de clubhistorie, red.) om hem definitief over te nemen."

Knieblessure
Stastny plaatst wel één minder positieve noot in zijn verhaal: Hancko's terugkerende knieklachten. De verdediger liep in 2020 een knieblessure op, die hem destijds bijna vijf maanden aan de kant hield. In november van dat jaar stond hij weer op het veld, maar helemaal hersteld was hij nooit. "Het is een terugkerend probleem, dat misschien nog zal opduiken bij zijn medische keuring. Zijn knie zal nooit meer honderd procent worden. De laatste jaren speelde hij daarmee wel bijna alles voor zowel Sparta Praag en het nationale team van Slowakije. Maar soms wel met pijn."

6 à 7 miljoen
Vooralsnog weerhoudt dat Feyenoord er niet van om een serieuze poging te wagen Hancko binnen te halen. Ook diverse clubs uit de Serie A zouden geïnteresseerd zijn, maar de Rotterdammers zijn inmiddels zeer concreet. Volgens de laatste informatie die Stastny zelf heeft, heeft het eerste bod echter nog niet aan de eisen van Sparta Praag kunnen voldoen. "Ik verwacht een vraagprijs van minstens 6 à 7 miljoen", stelde hij. "Als hij fit blijft, heeft hij de potentie om uit te groeien tot een Premier League-speler."

Lees meer over
Dávid Hancko
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties