''Elke trainer maakt steeds dezelfde fout: Toornstra eruit''

Het zal nog wel even duren voordat de stofwolken rondom De Klassieker zijn gaan liggen, want praatprogramma na praatprogramma laat een licht schijnen over de wedstrijd, zo ook Studio Voetbal.

Theo Janssen trapt af. "De eerste helft heb ik me vooral vermaakt met Feyenoord, want ik vond Feyenoord echt goed. De tweede helft werd het wat opener, Ajax wat balvaster en wat beter, maar ik vond het echt een leuke wedstrijd om te kijken."

Rafael Van der Vaart was het daar mee eens. "Ik heb echt genoten van De Klassieker. Theo zei al 'vooral door Feyenoord'. Dan kun je wel zeggen dat Ajax, vooral voor rust, niet al te best was, maar ik vond Feyenoord echt goed spelen. Ze zetten heel hoog druk, dat doen veel ploegen, maar als Feyenoord dan de bal had, dan hielden ze 'm ook."

Toornstra
Jens Toornstra is al weken bankzitter bij Feyenoord, maar mocht in De Klassieker weer eens in de basis starten vanwege een schorsing van Orkun Kökçü. "Elke trainer maakt steeds dezelfde fout: Toornstra eruit. Toornstra is gewoon de motor van Feyenoord. Hij heeft veel gif en kan ook goed voetballen. Hij ging eruit, toen kwam Hendrix erin en dan is het klaar", aldus Van der Vaart. "Toornstra stel je altijd op: rechtsbuiten, hij kan er spelen. Linksbuiten, hij kan er spelen." Pierre Van Hooijdonk: "Met de energie waarmee hij op het middenveld speelt, dat is voor een coach als Slot eigenlijk goud."

De mannen hadden ook gezien dat de krachten bij Feyenoord in het laatste half uur van de wedstrijd wegvloeiden, iets dat zelfs logisch was bij de uiterst fitte Rotterdammers vanwege twee dagen minder rust na de Europese verplichtingen.

Strafschop(pen)?
Uiteraard wordt ook nog even teruggeblikt op het moment dat bijna iedere kijker dacht dat Feyenoord een strafschop had moeten krijgen. Arno Vermeulen: "Het is 1-2 en dan is het toch nogal een vrij cruciaal moment waar Feyenoord misschien wel een penalty had moeten hebben. Het is gewoon een overtreding in de zestienmeter, bam, neemt zijn arm nog mee, draait helemaal in, vol in de ribben van Dessers. Een overtreding binnen de zestien is een penalty, bij 1-2."

Van der Vaart: "Het is ook heel bewust. Ik ben het met je eens, het was een hele rare. Dat moment met Linssen: die maakte een slechte schwalbe, maar als hij was gaan liggen had hij een penalty gehad. Op het moment dat hij viel dacht hij 'dit is zo slecht, ik moet weer opstaan'." Uiteindelijk vonden zowel Van Hooijdonk, Janssen, Van der Vaart als Vermeulen dat Dessers een strafschop mee had moeten krijgen.

Malacia
Dat Tyrell Malacia nog weleens onderschat wordt, wordt wel duidelijk door hoe analisten onafhankelijk van elkaar over de verdediger spreken. Ook Van der Vaart was zeer tevreden over de prestatie van Malacia in De Klassieker. "Malacia vond ik goed!" Heeft hij hem dan liever als linksback van Oranje dan Daley Blind? "Na vandaag zeker haha. Hij begon echt met faire tackles." Van Hooijdonk haakt in. "Zo begint hij altijd tegen Antony. Ik vind Antony een geweldige voetballer, maar bwagh, ik begin echt wel van hem te walgen nu."

Lees ook

De directe tegenstander van Malacia
Daarna toonde Van Hooijdonk 'best veel' beelden uit De Klassieker om zijn verhaal te ondersteunen. "Het is continu doorrollen, hij pakt naar zijn gezicht: hij wordt niet eens geraakt in zijn gezicht! Het is pure, pure onzin. Hij probeert continu de scheidsrechter te misleiden. Vermeulen: "Bijna twee keer een rouwadvertentie geplaatst tijdens de wedstrijd."

"Ik gun hem echt een wedstrijdje zonder VAR tegen een elftal met Fraser, Rinus Israel en Cor Lems. Heerlijk. Lekker uitleven", zo meent Van Hooijdonk. Vermeulen stipt ook nog aan dat Leiden in last was toen Getafe zulke dingen uithaalde tegen Ajax. "'Schande, foei, speler stelt zich aan', maar ze doen het eigenlijk zelf nu ook regelmatig. Volgens mij krijgt iedereen er een keer een sik van, van dat gedoe." Janssen: "Er zijn nu zoveel spelers die alleen maar aan het rollen en het piepen zijn."

Van der Vaart gaf aan niet te snappen waarom het zover gekomen was, maar had uiteindelijk wel de beste uitspraak tijdens het programma: "Iedereen heeft een beetje een hekel aan Ajax." Alleen het woord 'minstens' voor de woorden 'een beetje' ontbrak nog om de lading volledig te dekken.

Lees ook

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen