Discussie Van Hooijdonk en Van der Vaart: "In potentie is Timber de beste"

Discussie Van Hooijdonk en Van der Vaart: "In potentie is Timber de beste"

Feyenoord stevent af op de zestiende landstitel in de clubhistorie. In de uitzending van Studio Voetbal was daar dan ook de nodige aandacht voor. Pierre van Hooijdonk noemde drie momenten die volgens hem cruciaal zijn geweest in de weg naar het kampioenschap. Daarbij leidde de laatste tot een opvallende discussie met Rafael van der Vaart.

"Het moment dat Gimenez het overnam van Danilo", noemde Van Hooijdonk als eerst. "Vanaf toen hebben we de ontwikkeling van Gimenez gezien. Als spits is het gewoon niet lekker als je je elke wedstrijd moet afvragen of je volgende week weer start. Op een gegeven moment koos hij duidelijk voor Gimenez en dat heeft zich zeker terugbetaald. Danilo maakte ook wel zijn goals, maar hij was meer een '9,5'. Feyenoord had behoefte aan een echte 9. Die hebben ze nu met Gimenez."

Lutsharel Geertruida
Als tweede factor noemde Van Hooijdonk de multi-inzetbaarheid van Lutsharel Geertruida. "Hij speelde al een goed seizoen. Maar toen Trauner in de winter geblesseerde raakte, was er grote paniek. Het centrum met Hancko en Trauner stond als een huis en hij was onvervangbaar. Maar Geertruida kwam centraal te spelen en heeft dat geweldig ingevuld."

Ibrahim Afellay noemde de reden waarom volgens hem meerdere blessures makkelijk werden opgevangen. "Omdat hun speelstijl zo herkenbaar is, kostte het ook geen moeite als er iemand anders op die positie stond. Het bleef maar doorlopen; iedereen weet wat hij moet doen. Die vastigheden zijn gewoon enorm belangrijk." Daar voegde Van Hooijdonk aan toe dat het ook hielp dat Geertruida als rechtsback, centrale verdediger én middenvelder uit de voeten kan.

Mats Wieffer
"Het afketsen van de transfer van Zerrouki", noemde Van Hooijdonk als derde en laatste factor. "Timber raakte geblesseerd, dus de vacature kwam vrij voor Zerrouki. Uiteindelijk trok FC Twente de stekker eruit en dat heeft de doorbraak van Mats Wieffer betekend. Hij ontwikkelt zich als een komeet, is international en ik vind dat met name Kökcü nog beter gaat spelen aan de zijde van Wieffer."

Jeroen Stekelenburg wilde daarbij ook Sebastian Szymanski niet onbenoemd laten. "Hij is ook complementair. Szymanski wordt eigenlijk weinig genoemd, maar dat is misschien wel de meest creatieve van de drie", stelde de verslaggever.

Discussie met Van der Vaart
"Misschien is het gek wat ik zeg, maar in potentie is Timber echt de beste middenvelder", viel Van der Vaart vervolgens in. Dat leidde tot verbazing bij Van Hooijdonk, die vroeg naar de sterke punten van Timber. "Hij is dynamisch", antwoordde Van der Vaart. "Zijn scorend vermogen moet omhoog, maar hij krijgt de kansen wel. Het wegdraaien, het passen; ik denk dat het de beste middenvelder is, maar het seizoen is voor hem niet gelopen zoals hij had gehoopt."

Van Hooijdonk reageerde verbaasd. "Het type speler dat jij altijd goed vindt, dat is hij niet. Dan lijkt me dat jij eerder voor een type Wieffer gaat, die het spel sneller ziet dan Timber. Ik vind dat Timber vaak zijn lichaam moet gebruiken om een paar seconden extra tijd te krijgen om de oplossing te vinden. Szymanski, een linkspoot, die heeft ook een extra oog. Hij kan iemand wegsteken en heeft een fantastisch afstandsschot. En Kökcü staat buiten kijf. Dat jij Timber van deze vier de beste vindt..."

"Ik zei dat hij de meeste potentie heeft", onderbrak Van der Vaart hem. "Bij Wieffer denk ik dat het een tempootje te laag is. Vandaag had hij meer ruimte - het kunstgras was natuurlijk verschrikkelijk - maar hij schoot elke bal over de zijlijn. Bij Timber druipt de kwaliteit er vanaf, maar het komt er nog niet uit. Kökcü is de absolute man, maar dat is meer een spelmaker. Maar als je het vergelijkt met Zerrouki en Wieffer, dan denk ik dat Timber de meeste potentie heeft."

Lees meer over
Quinten Timber
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties