De Statistieken: Feyenoord de betere tegen PSV; Sinisterra uitblinker

De Statistieken: Feyenoord de betere tegen PSV; Sinisterra uitblinker

Feyenoord speelde in de topper tegen PSV een zwakke eerste helft en een aanzienlijk betere tweede helft. Toch waren het over negentig minuten de Rotterdammers die de meeste aanspraak maakten op een overwinning, zo tonen de statistieken aan. Daarin was ook een opvallende rol weggelegd voor Luis Sinisterra.

De late gelijkmaker van Feyenoord werd, zeker gezien de dubieuze strafschop waar deze uit viel - door velen als niet heel terecht gezien. Toch tonen de statistieken aan dat de Rotterdammers ook zonder de strafschop het meeste aanspraak hadden op de overwinning. Zo was het verschil in xG* in het voordeel van Feyenoord: 2,09 tegenover 1,48. Dat is nog exclusief de strafschop van Cyriel Dessers. De kans op een overwinning van Feyenoord was daarmee 69,32%; voor PSV slechts 13,64.

*Expected Goals: verwacht aantal doelpunten op basis van het aantal kansen en de kwaliteit ervan. Cijfers afkomstig van EredivisiePlots

Uiteraard was er vooral sprake van een groot verschil tussen de eerste en de tweede helft. Zo had Feyenoord in de eerste helft 43% van het balbezit, na rust was dat liefst 61%. Ook de kansen vielen grotendeels in het tweede bedrijf. Voor rust produceerde de ploeg slechts 4 schoten, waarvan 1 op doel. Na rust waren dat er 16, waarvan 6 op doel. Ook was er een verschil in de percentages aangekomen passes (82% voor rust, 85% na rust) en geslaagde dribbels (75% voor rust, 100% na rust) en was Feyenoord na rust sterker in de duels. In de eerste helft won het er 36 tegenover 38 van PSV, na rust was dat 27 tegenover 21.

Sinisterra
Als er een speler is die uitgelicht dient te worden na zijn optreden tegen PSV, is dat Luis Sinisterra. De Colombiaan stak in diverse statistieken boven zijn ploeggenoten uit, waarvan zijn dribbels de meest opvallende is. Liefst 8 van zijn 11 dribbels waren namelijk succesvol. Ter vergelijking: de nummer twee in die statistiek was Reiss Nelson met 3 van de 4. Daarnaast won hij ook veruit de meeste duels: 11 van de 19. Daarin werd hij gevolgd door Lutsharel Geertruida (8 van de 12) en Fredrik Aursnes (8 van de 14). Verder was Sinisterra - samen met Jens Toornstra en Tyrell Malacia goed voor de meeste sleutelpasses: 3. In totaal kwamen 38 van zijn 42 passes (90%) aan.

Dessers
Van de cijfers die SofaScore op basis van de statistieken uitdeelde, is het niet vreemd dat Cyriel Dessers met zijn 2 treffers de hoogste beoordeling kreeg (8,5). Sowieso was hij met 6 schoten (4 op doel, 2 mis) de Feyenoorder die de meeste kansen kreeg om de wedstrijd de kant van de thuisploeg op te trekken. Verder slaagden zijn beide dribbels, won hij 6 van zijn 11 duels en gaf hij 1 sleutelpass. In totaal kwamen 14 van zijn 17 passes aan (82%).

Aursnes
Omdat Orkun Kökcü (24 balcontacten, 13 van zijn 15 passes kwamen aan) en Jens Toornstra (26 balcontacten, 12 van zijn 18 passes kwamen aan) allebei maar één helft op het veld stonden, was Fredrik Aursnes dit keer de grote regisseur aan de kant van Feyenoord. Hij noteerde de meeste balcontacten (92) en gaf de meeste passes (63 van de 78 kwamen aan, 81%). Zijn passnauwkeurigheid was daarmee niet zo hoog als die van spelers als Gernot Trauner (94%), Reiss Nelson (92%), Sinisterra, Malacia en Geertruida (allemaal 90%; respectievelijk 3, 3 en 2 sleutelpasses), maar daar moet wel bij vermeld worden dat de Noor ook veel lange ballen gaf. 4 van de 9 kwamen er aan. Sleutelpasses zaten daar niet bij.

Lees meer over
Luis Sinisterra De Statistieken
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties