Longread | Terugblik op de transferzomer met Feyenoord Transfermarkt

Longread | Terugblik op de transferzomer met Feyenoord Transfermarkt

Sinds afgelopen dinsdag zit voor Feyenoord de transferzomer erop. De club haalde enkele versterkingen naar Rotterdam en raakte op Crysencio Summerville en enkele transfervrije en gehuurde spelers na niemand kwijt. Na het verstrijken van de deadline maakte FR12 samen met de goed ingevoerde Twitteraar Feyenoord Transfermarkt (@FeyenoordTM), die in dit artikel op eigen verzoek Joris zal worden genoemd, de balans op.

Op de nacht van dinsdag op woensdag kwam er een einde aan een door de coronacrisis iets langere transferperiode dan normaal. De belangrijkste conclusies: Joshua Zirkzee bleef in München, Steven Berghuis in De Kuip. Echt grote verrassingen waren dit niet meer, omdat technisch directeur Frank Arnesen al ruim voor de deadline vertelde dat er bij Feyenoord niks meer stond te gebeuren. De vaak chaotische ‘Deadline Day’ verliep dit keer dan ook rustig in Rotterdam.

“Toch heb ik wel veel gebeld over de mogelijke transfer van Joshua Zirkzee”, vertelt Joris. De jonge spits mocht bij Bayern München op huurbasis vertrekken, waarna trainer Dick Advocaat aangaf het wel in hem te zien zitten. Dat leidde weer tot veel geruchten. “Ik kreeg door dat er aardig wat clubs uit de Eredivisie naar zijn komst hengelden. Feyenoord heeft zelf wel met Bayern München gesproken over de mogelijkheden, maar is nooit echt concreet geworden.”

Longread | Terugblik op de transferzomer met Feyenoord Transfermarkt
undefined

Dat had twee redenen, legt Joris uit. “Binnen Feyenoord werden er al wat vraagtekens bij zijn komst geplaatst. In januari is Robert Bozeník voor 4,6 miljoen euro gehaald. Hij is nog maar twintig. Waarom zou je hem op een derde of vierde plan zetten? Dat zagen ze als kapitaalvernietiging.” De tweede reden was dat de Duitse grootmacht het salaris van Zirkzee bij verhuur niet zelf wilde blijven betalen. “Ze wilden niet eens het grootste gedeelte betalen. Voor Eredivisieclubs houdt het dan snel op.”

‘De belangrijkste spelers zijn gebleven’

Een laatste versterking kwam er dus niet, maar technisch directeur Frank Arnesen heeft in zijn eerste transferzomer voor Feyenoord bepaald niet stilgezeten. De Deen haalde met Bryan Linssen (transfervrij), Mark Diemers, João Teixeira, Christian Conteh en Uros Spajic (huur) vijf versterkingen naar Rotterdam. Francesco Antonucci was nummer zes, maar speelt voor zijn komst naar De Kuip eerst nog een jaar op huurbasis bij FC Volendam. Minstens zo belangrijk is echter dat Feyenoord de selectie grotendeels bij elkaar wist te houden. Alleen Crysencio Summerville werd verkocht.

“Laten we daarmee beginnen: de belangrijkste spelers zijn gebleven”, zegt Joris. “Ik vind het heel belangrijk dat Arnesen spelers als Justin Bijlow, Marcos Senesi en Orkun Kökcü erbij heeft weten te houden. We gaan naar een zomer in 2021 met een EK en ook de Olympische Spelen, waar Senesi in actie kan komen. Bijlow gaat gedurende het seizoen echt wel het Nederlands elftal halen en Kökcü is nu ook weer mee met Turkije.” Het contract van Kökcü werd bovendien verlengd tot medio 2025 – evenals dat van Leroy Fer (2022) en Eric Botteghin (2021).

Longread | Terugblik op de transferzomer met Feyenoord Transfermarkt
undefined

Van de drie talenten die Joris noemt, werd Senesi door andere clubs het meest nadrukkelijk in de gaten gehouden. “Er was best veel interesse voor hem, maar er zijn alleen informele boden op hem binnengekomen. Er is geen club die het in deze coronatijd aandurfde. Marcos zelf heeft al die tijd gezegd zich op Feyenoord te willen richten. Dat kwam echt uit zijn hart. Hij is hier niet voor maar één seizoen gekomen. Dat heeft hij via zijn ‘kamp’ aan mij laten weten. Hij wil eerst international worden en met Argentinië mee naar de Olympische Spelen. Feyenoord staat daar ook achter, want ze willen marktwaarde op het veld creëren.”

‘Berghuis-soap gaat in de winter gewoon weer beginnen’

Het meest opgelucht zullen Feyenoordsupporters zijn met het blijven van aanvoerder en topscorer Steven Berghuis. Er werd – zoals vrijwel elke transferperiode – veel gespeculeerd over een mogelijk vertrek van de aanvaller. Ondanks een clausule in zijn contract, was er volgens Joris geen concrete interesse. “Het is mooi dat hij gebleven is. Hij heeft die clausule, waardoor Feyenoord met buitenlandse clubs sowieso om tafel moet bij een bod van acht miljoen. Maar de clubs waar hij naartoe wilde zijn niet echt concreet geworden, dus we mogen nog een kleine drie maanden van hem genieten. Daarna gaat dit gewoon weer spelen, want die clausule blijft staan.”

Longread | Terugblik op de transferzomer met Feyenoord Transfermarkt
undefined

Dat Berghuis kieskeurig is over een eventuele nieuwe club, is bekend. Voor de camera gaf hij zelf al meerdere malen aan dat het plaatje voor hem echt moet kloppen. Joris schetst dat plaatje. “Hij vertrekt komende winter echt alleen als er een club komt die overwinterd heeft in Europa, de juiste speelwijze heeft, 4-3-3, en de juiste trainer heeft. Een club als Sevilla is een zekerheidje, daar zou hij naartoe gaan. AS Roma, of een stabiele factor in Duitsland als Bayer Leverkussen. Dat soort clubs spreken hem wel aan. De Premier League? Daar zijn ze niet zo happig op spelers die daar eerder al mislukt zijn, dus dat moet ik nog maar zien.”

Joris voegt aan zijn verhaal toe dat hij het zelf geen ramp zou vinden als Berghuis op termijn zou vertrekken. “Als Feyenoord de scouting op orde heeft en de contacten al een beetje legt met mogelijk vervangers, zou hij van mij weg mogen. Dat is misschien geen populaire uitspraak, maar op een gegeven moment moet je toch gaan doorselecteren. Als er een bod komt en je hebt één of meerdere vervangers op het oog, moet je het wel gaan overwegen.”

‘Met een beperkte scouting moet je je visie verbreden’

Op de scouting van Feyenoord gaat Joris verder in. Arnesen is niet alleen bezig geweest met transfers en contractverlengingen, maar wil ook het scoutingsapparaat van de club flink verbeteren. “Feyenoord wil een directeur scouting aannemen. Momenteel zijn ze de mogelijkheden daarvoor aan het onderzoeken. Dat is een goede zet van Arnesen. Ze hebben nu maar twee hoofdscouts in dienst, wat voor een club als Feyenoord natuurlijk veel te weinig is. Als er een goed bod komt voor een speler, moet je ook zorgen dat er een degelijke vervanger klaarstaat op de schaduwlijst.”

Joris is van mening dat Arnesen de beperkte middelen die de club op het gebied van scouting heeft, maximaal heeft benut. Hij verwijst naar de zogenoemde transferroom, waar Feyenoord zich had gemeld voor een centrale verdediger en zo Uros Spajic van FK Krasnodar aangeboden kreeg. “Het zegt in mijn ogen best wel wat over de creativiteit. Een ander vindt het misschien goedkoop, maar ik vind het fijn om te horen dat Feyenoord zich in zo’n transferroom mengt. Het betekent dat er met minimale mogelijkheden maximaal gekeken wordt naar wat er mogelijk is. Met een beperkte scouting moet je je visie verbreden en dat doet Arnesen prima.”

Longread | Terugblik op de transferzomer met Feyenoord Transfermarkt
undefined

Er wordt verwezen naar voormalig technisch directeur Martin van Geel, wiens aankopen vooral uit de Eredivisie afkomstig waren. “Jaren waren we ‘bord-op-schoot-scouting’ gewend”, zegt Joris daarover. “Nog niet de helft van die aankopen slaagden in De Kuip. In acht jaar tijd heeft Van Geel slechts een enkele keer over de landsgrenzen heen gekeken. Ik ben blij dat wij jongens als Teixeira bij Vitoria Guimaraes nu ook in de gaten houden.”

‘Aankopen Onder 21 gingen niet ten koste van het eerste’

Nog niet ter sprake gekomen is Feyenoord Onder 21. Dit team moet via de nieuw opgerichte Onder 21-competitie de voetbalpiramide zien in te stromen en dus was het zaak om een sterke selectie op de been te brengen. Ook dat behoorde deze zomer tot het takenpakket van Arnesen. Die taak nam hij dan ook serieus: Keyennu Lont (foto), Baggio Wallenburg, Bernardo Silva, Mikael Tørset Johnsen en Sondre Skogen kwamen naar Rotterdam om het team te versterken.

Dit alles moest Advocaat overigens met lede ogen aanzien. In de media liet hij merken niet tevreden te zijn met het feit dat er voor hem geen geld voor versterkingen was, terwijl hij de selectie van Onder 21 wel verder aangevuld zag worden. Joris weerlegt de kritiek van de trainer. “Alle spelers die voor Onder 21 gehaald waren, zijn transfervrij. Dat is dus niet ten koste gegaan van het eerste. Advocaat moppert veel in de media, maar daar slaat hij de plank mis. Hij heeft al zijn zin gekregen met transfers als Linssen en Diemers.”

Longread | Terugblik op de transferzomer met Feyenoord Transfermarkt
undefined

Joris vindt het moeilijk te zeggen welke spelers uit Onder 21 wel of niet het eerste elftal zullen gaan halen. Op korte termijn lijkt dat sowieso niet te gaan gebeuren; Advocaat gaf onlangs nog aan dat hij geen jeugdspelers mee wil nemen om lege plekken op de reservebank op te vullen. “Dat spreekt wel wantrouwen uit naar de Onder 21 en dat vind ik geen goede zet. Voor de breedte zou ik altijd wat jeugdspelers meenemen. Al mogen ze er maar even aan snuffelen. Laten kijken hoe dat gaat bij het eerste, een beetje triggeren om die stap te kunnen maken.”

‘Pas als Feyenoord voor miljoenen gaat verkopen, kan je het beleid echt beoordelen’

“Er staat een sterke basiself”, is het uiteindelijke oordeel van Joris over de selectie van Feyenoord. “Sterker dan vorig jaar en misschien wel sterker dan in het kampioensjaar. Bijlow, het centrale duo Senesi en Spajic, Kökcü, Sinisterra, Berghuis. Dat zijn de jongens die de kar moeten gaan trekken.” Wel is hij bang dat de breedte van de selectie een probleem kan gaan worden. “Het wordt een lang seizoen waar die breedte je ook door corona uiteindelijk gaat opbreken. Als bijvoorbeeld Bijlow of Berghuis eruit ligt, heb je een groot probleem.”

Over de eerste transferzomer van Arnesen is Joris tevreden. “Ik ben wel enthousiast over Arnesen. Het is een dikke plus dat hij buiten de landsgrenzen is gaan scouten en ook mogelijkheden als een transferroom heeft gebruikt. Wel ben ik vooral benieuwd wat hij gaat doen als we straks echt voor tientallen miljoenen gaan verkopen. Wat voor spelers gaan we dan halen? Bovendien moeten ook de Vrienden van Feyenoord nog uitgekocht worden. Pas als we zien hoe hij daarmee omgaat, kan je zijn beleid echt beoordelen.”

Lees hier het eerdere interview van Feyenoord Transfermarkt met RTV Rijnmond.

Lees meer over
De Kuip martin van geel Steven Berghuis Eric Botteghin Luis Sinisterra Justin Bijlow Dick Advocaat Crysencio Summerville Leroy Fer Sevilla Orkun Kökcü Bryan Linssen Marcos Senesi Frank Arnesen Robert Bozenik Mark Diemers João Teixeira Uros Spajic Feyenoord Transfermarkt
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties