Stam: ''Dat zegt ook wel wat over hoe die club in elkaar steekt''

vrijdag 22 mei 2020 20:18 110.345 keer bekeken 136 reacties Pro Shots

Jaap Stam kende een bijzonder ongelukkige periode als trainer van Feyenoord, maar staat nu voor een nieuwe uitdaging bij het Amerikaanse FC Cincinnati. Al had de trainer ook al eerder kunnen beginnen bij andere clubs. "Na mijn vertrek bij Feyenoord kon ik alweer vrij snel aan de slag. Dan moet je denken aan clubs uit Engeland die informeerden en dichterbij huis was er ook interesse."

De trainer kijkt met een goed gevoel terug op zijn tijd bij de Rotterdammers. "En dat moet je los zien van de resultaten. Als we teruggaan naar het begin, had ik een idee hoe ik Feyenoord wilde laten voetballen. Dat was anders dan de club gewend was, meer aanvallend, dominanter en met goed positiespel. Tijdens de voorbereiding zag ik echt goede dingen en ook later in de competitie hebben we bij vlagen best goed gespeeld. We hadden twee problemen alleen: we scoorden niet en de spelers waren niet fit genoeg het negentig minuten vol te houden", aldus Stam. "Als je dan wedstrijden die je kon winnen, door de genoemde problemen gelijkspeelt of zelfs verliest, kom je terecht in een negatief proces dat bijna onomkeerbaar is."

Stam kwam er na een stevige zelfanalyse achter dat er geen echte schuldigen waren voor het falen van zijn missie. "Dan ga je het hele proces nog eens na. De conclusie is dat ik altijd mezelf ben geweest, keihard heb gewerkt om te proberen het tij te keren, maar dat het niet is gelukt. Daarom kan en wil ik niemand iets verwijten. De club niet en mezelf niet." De trainer heeft dan ook nog steeds een warm gevoel bij de club Feyenoord, zo vertelt hij aan Voetbal International. "Omdat ik met vrijwel iedereen tot de laatste dag een goede relatie heb gehad. Ik spreek nog steeds mensen binnen de club en ook met sommige spelers heb ik contact. Toen bekend werd dat het rond was met Cincinnati, kwamen er veel appjes met felicitaties uit Rotterdam. Om eerlijk te zijn, is me dat veel waard."

Said Bakkati gaat nu ook met Stam mee naar zijn nieuwe club, dit tot verdriet van Feyenoord. "Kan ik me goed voorstellen, want Said deed een groot deel van de veldtrainingen en de standaardsituaties." Stam raadde Bakkati aan om na zijn vertrek bij de Rotterdammers te blijven. "Natuurlijk. De situatie van Said is anders dan die van mij. Hij had gewoon een contract. Bovendien dacht ik dat het niet verkeerd was dat hij met Dick Advocaat ging werken. Ik zei tegen hem: 'Dick is een ervaren trainer, van hem kan je veel leren." Dat is toch ook wat waard voor zijn ontwikkeling, je leert niet door je hele carrière maar met een trainer te zijn.' Toen ik stopte, wilde Said ook stoppen."

"Nadat hij op andere gedachtes was gebracht, heeft hij in zijn contract laten opnemen dat als ik een nieuwe club zou krijgen in het buitenland, hij vrij was om met me mee te gaan. Ik vind dat fijn, omdat ik weet hoe goed hij is en omdat hij me aanvult. Feyenoord op zijn beurt heeft die afspraak gerespecteerd en niet moeilijk gedaan, terwijl ze er best van zullen balen. Dat zegt ook wel wat over hoe die club in elkaar steekt."

Gerelateerd nieuws
136 reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

0 nieuwe reacties sinds het bekijken van deze pagina.

Meer reacties laden (nog 73 gesprekken)
Website statistieken

FR12.nl heeft 75274 leden - Op dit moment zijn 701 mensen actief, waarvan 220 leden.

 

Download app in Play Store Download app in App Store

Cookie instellingen | Medewerkers | Contact | Feyenoord nieuws | Privacy- en cookiebeleid | FR12.nl © 2007 / 2021 | All rights reserved