'Ik wil de beste spits van de wereld worden'

'Ik wil de beste spits van de wereld worden'

Feyenoord eindigde vorig seizoen op een teleurstellende tiende plaats. Versterkingen waren nodig, maar gezien de beperkte financiële middelen moest de havenclub zich richten op het aantrekken van huurlingen. Eén van hen was Guidetti (19), een Zweedse spits van Manchester City. Het bleek een gouden greep van de clubleiding van Feyenoord, dat uit een diep dal klimt

De Rotterdammers doen weer mee om de bovenste plaatsen en Guidetti is daarin van grote waarde. De huurling maakte al veertien doelpunten in evenveel duels. De jeugdinternational van Zweden neemt meer dan éénderde van het totaal aantal Feyenoord-treffers (39) voor zijn rekening. Feyenoord kan zich gelukkig prijzen met de groeibriljant, die sprak met Goal.com.

Het leek erop dat je afgelopen zomer bij FC Twente zou tekenen, maar uiteindelijk besloot je om je contract bij Manchester City te verlengen. Waarom besloot je toch bij te tekenen en heb je spijt van de wijze waarop het is afgelopen met FC Twente?
Guidetti: Manchester City is een fantastische club en ze zijn een goede weg ingeslagen. Ze zijn erg ambitieus, net als ik. Ik heb bovendien een trainer die in mij gelooft. Al met al was het de juiste beslissing om een nieuw contract te tekenen. Alles gebeurt met een reden. Ik heb op dit moment veel plezier in het voetbal en achteraf ben ik gelukkig met hoe alles is afgelopen.

Uiteindelijk besloot je naar Feyenoord te vertrekken. Was dat een bewuste keuze?
Natuurlijk was dat een bewuste keuze, anders zou ik hier niet spelen. Het is een fantasische plek om je te ontwikkelen. Alle teams in de Eredivisie willen écht voetballen met een opbouw van achteruit. Het is heel fijn om in Nederland te spelen. Zelfs als je tegen 'kleinere' clubs als NAC Breda speelt zitten er 22.000 mensen op de tribune, dat zorgt voor een hele mooie sfeer. Ik geniet vooral van de wedstrijden tegen de 'grote jongens' Ajax, PSV en FC Twente. Dat zijn clubs die ook in de Europa League moeiteloos meedraaien. En Feyenoord is natuurlijk een hele grote club. Ik realiseerde me dat eerst niet. Het is een geweldige club. Eigenlijk verdienen ze het om een echte topclub te zijn in Europa, maar ze hebben wat tegenslag gehad. Deze club is echter op de goede weg. Je ziet dat de club enorm is als je ziet hoeveel mensen er komen.

Je hebt in je jeugd een periode in Kenia gewoond. Heeft dat jouw geholpen om je aan te passen bij Manchester City en nu bij Feyenoord?
Het heeft me zeker geholpen om goed om te gaan met nieuwe omgevingen en alles wat daarbij komt kijken. De tijd in Afrika heeft mij doen realiseren hoe gelukkig ik ben met de kansen die ik heb gekregen in de voetballerij.

Wat wist jij van Feyenoord toen de club jou benaderde? Was je op de hoogte van het succesvolle periode van je landgenoten Ove Kindvall en Henrik Larsson?
In mijn jeugdjaren kende iedereen Feyenoord. Het is een bekende club. Ik herinner me nog dat ik als 15-jarige met Zweden tegen Nederland speelde. Toen hebben we een rondleiding gekregen door de De Kuip. Ik zei later tegen een vriend van mij dat ik op een dag in De Kuip wilde spelen. Het is nu een paar jaar later en hier ben ik dan. Ik geniet nu van elk moment. Het is soms alsof ik droom met zulke toegewijde fans, geweldige trainers en ploeggenoten.

Er waren nogal wat twijfels of Feyenoord voor de bovenste plekken mee kon strijden. Kan je een verklaring geven voor het huidige succes?
Ik wist dat we een groep hadden met veel potentie, maar dat moest er wel uitkomen. Met een fantastische trainer als Koeman en de technisch staf er omheen kunnen we alles bereiken. We weten dat het nog lastig gaat worden, maar we hebben veel zelfvertrouwen. Ik denk niet dat het gebrek aan ervaring ons zal opbreken. We hebben met trainers als Koeman en Giovanni van Bronckhorstgeweldige mentoren. Ik geniet volop in dit jonge team. We lachen wat af en hebbenhet gezellig met elkaar. Dat is volgende mij de essentie van een succesvol team.
Of het winnen van de landstitel realistisch is? Ik weet het niet. We hebben het recht om te dromen en alles is mogelijk met dit team. Elke overwinning is drie punten waarde en AZ staat ook niet zó ver voor. We focussen ons echter niet op de titel, maar op de volgende wedstrijd.

Moet Feyenoord Europees voetbal halen om dit seizoen een succes te noemen?
De fans willen dat wij elke week 110 procent geven en zoveel mogelijk punten halen door hard te werken. Ik denk dat ze gelukkig zijn zolang wij dat doen. Ik denk dat wij een goede kans hebben om te kwalificeren voor Europees voetbal als we zo door blijven gaan.

Je bent nu al uitgegroeid tot een publiekslieveling in Rotterdam. Hoe kijk je terug op je eigen spel in de eerste seizoenshelft?

Ik kijk met tevredenheid terug op mijn prestaties tot nu toe. Er zijn natuurlijk wel altijd punten die ik moet verbeteren. Daarom heeft Koeman mij ook advies gegeven over hoe ik mijn spel kan verbeteren. Op bepaalde gebieden moet ik nog groeien en ik werk keihard om dat te realiseren. Als je de beste wil worden, dan moet je keihard werken. Het is mijn droom om de beste speler van de wereld te worden.

Is het een optie om ook komend seizoen bij Feyenoord te spelen of wil je deze zomer terugkeren naar Manchester City?
Alles is mogelijk. Niemand weet wat de toekomst brengt. Ik focus me op dit moment op dit seizoen bij Feyenoord. Als je teveel over de toekomst nadenkt, dan kan de focus weleens afnemen en dat heeft zijn invloed op het veld.

Bij Manchester City is de concurrentie moordend met Mario Balotelli, Edin Dzeko en Sergio Agüero. Hoe schat je jouw kansen in om in de toekomst voor City te spelen?
Ik denk niet dat City mij terug zal halen als ze denken dat ik geen kans maak om deel uit te maken van de ploeg. Als ik terugkeer naar City dan wordt het geen eenvoudige opgave, maar ik hoop wel dat ik de kans krijg. Ik wil niet op de bank of op de tribune zitten, maar spelen.

Zie je jezelf als een pure spits of kun je net als Balotelli ook op de flanken spelen?
Ik denk dat ik meer een centrale spits ben. Ik wil daar ook spelen. Al speel ik liever links dan dat ik op de bank moet zitten. Ik denk dat Roberto Mancini (manager City, red.) weet dat ik een centrumspits ben en dat ik daar op mijn best ben.

Hoe is jouw relatie met Mancini?
We hebben geen contact op dit moment, maar daar heb ik wel begrip voor. Hij heeft al genoeg aan zijn hoofd.

Hoe kijk je aan tegen de huidige prestaties van Manchester City? Kunnen ze kampioen worden en was je verrast door de uitschakeling in de Champions League?
Ze doen het geweldig in de competitie. Ik volg ze zoveel mogelijk en probeer alle wedstrijden te kijken. Het was jammer dat ze laatst verloren van United na een rode kaart. Maar ik ben onder de indruk van het team. Ze doen zeker mee om de titel. Het ziet er in elk geval goed uit.

De uitschakeling in de Champions League was wat ongelukkig. Het heeft me wel verrast dat ze al in de groepsfase eruit vlogen met zo'n team. Maar het is ook het jaar van de verrassingen. United ligt er ook al uit. Het was het debuut van City in de Champions League. Volgend jaar krijgen ze ongetwijfeld een nieuwe kans.

Zou je ervoor open staan om voor een andere Premier League-club te spelen als City besluit je te verkopen?
Natuurlijk sta ik open voor een andere Premier League-club, maar ik ben op dit moment speler van Manchester City en ben verhuurd aan Feyenoord. Ik houd me voorlopig alleen met deze clubs begin. Wat de toekomst brengt zullen we wel zien, maar ik kijk niet zover vooruit.

Veel spelers dromen op dit moment van Barcelona. Is de Primera Division een competitie waar je in de toekomst wil spelen of zie je Duitsland of Italië eerder zitten, mocht je vertrekken uit Engeland?
Als je naar El Clásico's (duels tussen Real Madrid en Barcelona, red.) kijkt en je ziet de fans en de beleving, dan wil iedere voetballer wel in Spanje spelen. Maar zoals ik eerder zei, niemand weet hoe de toekomst eruit ziet. Als ik toch mag kiezen, dan zou ik er wel ooit willen spelen.

Een ander onderwerp, de nationale ploeg. Je hebt nog geen interlands voor de nationale ploeg gespeeld, maar bij Jong Zweden ben je een vaste waarde. Denk je dat het mogelijk is om dit seizoen nog een plek te veroveren bij de EK-selectie?
Ik denk zeker dat ik een kans heb om bij de nationale ploeg te komen. Het zou een droom voor mij zijn om met Zweden op een eindtoernooi te spelen. Als ik bij Feyenoord goed speel, dan heb ik zeker een kans.

Heb je al contact gehad met bondscoach Erik Hamrén?
Hij zei laatst in een interview dat hij mij in de gaten houdt. Hij is tevreden over mijn prestaties.

Bij Zweden kan je een duo vormen met een spits van wereldklasse: Zlatan Ibrahimovic. Zie je hem als een voorbeeld?
Ja, natuurlijk is hij een voorbeeld. Hij heeft alles al bereikt als spits. Dat wil ik ook. Zlatan is een fantastische speler en van wat ik heb gehoord ook nog een goed persoon. Hij heeft een eigen karakter en daar houd ik wel van. Het zou mooi zijn om met hem samen te spelen.

Hoe schat jij de kansen van Zweden in om door te gaan in een groep met Engeland, Oekraïne en Frankrijk?
Het wordt natuurlijk heel moeilijk, maar als je naar de groep van Nederland kijkt is die ook loodzwaar. Geen enkel team is makkelijk te verslaan, maar alles is mogelijk. Zweden heeft net zoveel kansen om door te gaan als de andere ploegen. Frankrijk presteert de laatste tijd niet naar hun mogelijkheden en Engeland heeft het al vaker lastig gehad met Zweden. Ook tegen gastland Oekraïne liggen er kansen voor ons. Ik hoop dat het ons EK gaat worden.

De laatste nederlaag tegen Engeland was in een vrienschappelijk duel. Op eindtoernooien zijn het altijd andere wedstrijden. Toch zou het mooi zijn om revanche te nemen. Als ik erbij ben dan is het wel leuk om Joe Hart, Gareth Barry, James Milner, Adam Johson (allen City, red.) op het veld tegen te komen.

Kan Zweden in de voetsporen treden van landen als Griekenland en Denemarken die in het verleden stuntten op een EK?
Dat is zeker mogelijk. We hebben misschien niet zoveel sterren als andere landen, maar we hebben een geweldige mentaliteit. We hebben in het verleden al aangetoond dat we grote landen kunnen verslaan, zoals tegen Nederland. Onze mentaliteit kan ons ver brengen.

Wie zijn jouw favorieten voor het EK?
Ik denk dat Duitsland en Spanje de twee beste landen zijn. Ze zijn heel erg moeilijk te verslaan. Beide teams hebben 22 geweldige spelers. Ze spelen allebei spectaculair voetbal en ik ben erg onder de indruk van hun spel.

Tenslotte, wat voor rol heeft je vader gespeeld bij de start van je loopbaan?
Een hele grote rol. Hij is echt mijn voorbeeld en als persoon kijk ik erg tegen hem op. Ik beschouw hem ook als een goede vriend die mij overal mee helpt. Ik heb heel veel aan hem te danken, een geweldige man. We trainen ook veel samen en dan probeer ik mezelf beetje bij beetje te verbeteren. Dat helpt zeker. We zijn een goed team en geniet van ons samenzijn.

Lees meer over
Spits zweden
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties