''Ik wil terugkeren bij Feyenoord, zoals Janmaat dat deed''

''Ik wil terugkeren bij Feyenoord, zoals Janmaat dat deed''

De veelgeprezen jeugdopleiding van Feyenoord brengt ieder jaar verschillende talenten voort. Niet elke jeugdspeler weet echter een basisplaats in het eerste te bemachtigen en sommigen vervolgen hun carrière elders. FR12.nl gaat iedere dinsdag in gesprek met deze voetballers. Deze week: Moreno Rutten.

Moreno Rutten is momenteel bezig aan zijn derde seizoen in dienst van FC Den Bosch. De rechtsback was van 2008 tot 2012 actief in de jeugdopleiding van Feyenoord, maar wist het eerste elftal niet vanuit de jeugd te halen. In gesprek met FR12.nl praat de 22-jarige rechtsback over zijn tijd in de jeugd van Feyenoord, zijn tijd bij FC Den Bosch én de hoop om ooit terug te keren in het shirt van Feyenoord.

Rutten kwam in de zomer van 2008 over van de jeugdopleiding van Willem II naar Feyenoord. "Op mijn negende werd ik, als speler van FC Engelen, door Willem II gescout. Ik speelde daar in de D3, D2, D1 en twee jaar in de C1, maar ik had het idee dat ik stil stond in mijn ontwikkeling. Ik ging toen in op het aanbod van Feyenoord, waar ik in de B1 terecht kwam. Ik was toen vijftien jaar."

"Het was voor mij geen lastige keuze of ik wel of niet naar Feyenoord ging. Feyenoord is natuurlijk een grote club en ik voelde me vereerd toen ik er voor werd gevraagd. Mats van Huijgevoort, mijn teamgenoot bij Willem II, werd ook gevraagd. Ik heb er niet lang over na hoeven denken en we kozen er voor om naar Feyenoord te verkassen. Het is altijd fijn als je met iemand een avontuur kan aangaan die je kent, maar zonder hem was ik ook naar Feyenoord gegaan."

''Ik wil terugkeren bij Feyenoord, zoals Janmaat dat deed''

Moreno Rutten met Elvis Manu tijdens een training met het eerste elftal van Feyenoord.

In de jeugd van Feyenoord was Rutten actief in verschillende lichtingen. "In mijn eerste jaar in de B-selectie van Feyenoord speelde ik samen met Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi en Luc Castaignos. In de voorbereiding merkte ik dat het verschil groot was in vergelijking met Willem II. Ik moest er eerst aan wennen, maar ik kon later beter met het niveau omgaan. Een hoger niveau is ook beter, want daar word je als speler alleen maar beter van. Later kwam ik in een team met onder andere Elvis Manu en Mattew Steenvoorden te spelen."

"Ik speelde dus samen met verschillende jongens die als jeugdspeler als een groot talent gezien werden, bijvoorbeeld Luc Castaignos. Ik leerde veel van deze jongens door iedere dag met ze te trainen. Het was ook mooi om te zien dat jongens doorbraken, die nooit ‚het grote talent’ van de jeugdopleiding waren."

Toen Rutten zestien jaar was, mocht hij een contract tekenen bij Feyenoord. "Dat was erg bijzonder”, zegt hij. "Ik was toen erg jong en dat maakt het misschien wel extra bijzonder. Ik besefte het eerst niet, maar dat kwam later pas. Ik was hartstikke blij en vooral apentrots dat ik bij Feyenoord een contract mocht tekenen. Het tekenen van het contract was één van mijn hoogtepunten van mijn tijd bij Feyenoord.”

''Ik wil terugkeren bij Feyenoord, zoals Janmaat dat deed''

Rutten met teamgenoten Steenvoorden, Isoufi en Van Huijgevoort (foto, vrnl) op de training van Feyenoord.

"Ik werd van Willem II naar Feyenoord gehaald als centrale verdediger. Op een gegeven moment stopte ik echter met groeien en ik was al niet de grootste. Trainer Jean-Paul van Gastel probeerde mij, aan het eind van het seizoen, een keer als rechtsback en in het latere seizoen ben ik omgeturnd tot rechtbank. Uiteindelijk ben ik toen altijd op deze positie blijven spelen."

"Alle seizoenen in de jeugd van Feyenoord waren hartstikke leuk, op het laatste jaar na. In de voorbereiding mocht ik al eens meetrainen met het eerste elftal, dat was hartstikke mooi. Ik kreeg op een gegeven moment last van mijn bovenbeen en wist niet wat het was. Een paar weken later werd geconstateerd dat ik een scheurtje in mijn bovenbeen had en moest de eerste zes weken van het seizoen missen. Toen ik weer kon spelen heb ik echter nooit meer speelminuten in de A1 gekregen."

"Jordy van Deelen was mijn vervanger toen ik geblesseerd was en bleef toen ik terug was op mijn plek spelen. Later heeft hij ook een contract van Feyenoord gekregen. Ik speelde toen mijn wedstrijden in de A2 bij Jan Gösgens of bij Jong Feyenoord. Het ging in principe allemaal goed, maar het was jammer dat ik niet meer in de A1 actief was. De A1 is toch het hoogste elftal uit de jeugdopleiding en daar wil je het laten zien. Ik baalde er enorm van maar heb uiteindelijk de knop kunnen omzetten."

In de zomer van 2012 verliet Rutten transfervrij de jeugdopleiding van Feyenoord. "Mijn laatste jaar was dus niet zo positief dus ik zag het al aankomen dat ik geen nieuw contract zou krijgen en dat Jordy van Deelen de voorkeur kreeg. Omdat ik er al op gerekend had, kon ik er naar toe werken en was het geen klap in mijn gezicht. Ik moest toen op zoek naar een andere club."

"Omdat ik op een zijspoor was beland, waren er niet veel clubs die mij een contract wilde aanbieden”, bekent de verdediger. "Ik heb er toen voor gekozen om op amateurbasis naar een club te gaan om in mezelf te investeren. Ik koos voor de club waar ik de meeste kans had om speelminuten te maken en dat was FC Den Bosch.”

''Ik wil terugkeren bij Feyenoord, zoals Janmaat dat deed''

Rutten, als speler van FC Den Bosch, in duel met FC Oss-middenvelder Zanelli.

Ondanks dat Rutten pas negentien jaar was, werd hij meteen een vaste waarde in het team van FC Den Bosch. "In de derde wedstrijd van het seizoen maakte ik mijn debuut al en daarna ben ik niet meer uit de basiself verdwenen. Bij Feyenoord had ik al een bekerfinale met Jong Feyenoord gespeeld en ik speelde in verschillende nationale elftallen. Omdat ik jong was, hebben die momenten erg geholpen om met de druk van een wedstrijd om te gaan."

"Het was, persoonlijk gezien, een goed seizoen. Ik heb dat seizoen het maximale uit mezelf kunnen halen. Ik wilde een contract bij de club verdienen en in januari tekende ik een contract voor tweeënhalf jaar bij FC Den Bosch. Dat was hartstikke positief aan het eerste seizoen. Helaas wisten we de play-offs dat seizoen niet te halen."

Bij FC Den Bosch speelt Rutten opnieuw met Mats van Huijgevoort, waar hij bij Willem II en Feyenoord ook mee speelde. "We hebben allebei een andere weg bewandeld (Van Huijgevoort speelde eerder op huurbasis bij Excelsior en Willem II). Je ziet dat het uiteindelijk niet uitmaakt welke weg je bewandeld, maar dat het er om gaan waar je uiteindelijk uit komt. We zitten nu allebei bij FC Den Bosch en ik hoop dat we beiden een stap hogerop kunnen maken."

Ondanks dat Rutten iedere week zijn wedstrijden in de Jupiler Leauge speelt, studeert de verdediger ook nog. "Ik vind dat erg belangrijk”, stelt hij. "Ik zit momenteel in het een-na-laatste jaar van mijn opleiding Topsportmanagement & Ondernemerschap. Als ik de top niet haal of bijvoorbeeld een zware blessure krijg, heb ik dan nog een stok achter de deur waarmee ik alsnog brood op de plank kan hebben.”

''Ik wil terugkeren bij Feyenoord, zoals Janmaat dat deed''

Moreno Rutten in duel met Soufiane Laghmouchi, toenmalig voetballer van FC Volendam.

Het contract van Rutten loopt aankomende zomer af en hij verlaat na drie seizoenen de club uit de Jupiler League voor een stap hogerop. "Ik heb een aanbieding van FC Den Bosch gekregen, maar heb deze met veel respect afgewezen. Het was een goede aanbieding, maar ik kijk ook naar het sportieve plaatje. Ik wil een stap maken en wil mijn transfervrije status benutten. Ik heb zelf voor ogen om de stap naar de Eredivisie te maken en vind dat ik daar ook aan toe ben. Er is genoeg interesse van clubs uit de Eredivisie, maar deze interesse is nog niet concreet.”

"Het is een risico dat ik neem, maar als je de stap echt wil maken moet je ook risico’s durven nemen. Ik heb mezelf de laatste jaren kunnen later zien op dit niveau en ik denk dat genoeg clubs dat hebben gezien. Ik hoop dat ik volgend jaar actief ben in de Eredivisie."

Naast zijn droom om volgend seizoen bij een Eredivisieclub te spelen, heeft Rutten meerdere dromen. "Ik hoop volgend jaar in de Kuip de spelen”, zegt hij. "Dat is waar je als jeugdspeler altijd tegenop gekeken hebt en daar wil ik uiteindelijk staan, namens of tegen Feyenoord. Het is ook een droom om ooit weer terug te keren bij Feyenoord, dat zou helemaal mooi zijn. Ik wil eenzelfde weg bewandelen als Darryl Janmaat (voormalig rechtsback van Feyenoord, red.) door eerst een tussenstap te nemen om later terug te keren naar Feyenoord. Dat zou hartstikke mooi zijn."

Lees ook de andere interviews met oud-jeugdspelers van Feyenoord:
Kevin Gomez Nieto: "Het is een droom om ooit voor of tegen Feyenoord te spelen"
Shabir Isoufi: "Hij wordt ooit trainer van Feyenoord 1"
Mitchell Schet: "Feyenoord, de fans en het stadion zijn hartstikke mooi"
Glenn Kobussen: "Er was financieel niets mogelijk, dus ik moest weg”
Kevin Wattamaleo: "Het maakte mij niets uit waar ik moest spelen, ook al was het in het doel"
Ryan Bouwmeester: "Ik kon naar Arsenal, maar koos voor 'n overstap naar Feyenoord"
Dalian Maatsen: ''De Vrij en Martins Indi speelden op mijn plek, dus ik moest realistisch zijn”
Stijn Houben: "Ik speelde met De Fockert en even later met Del Piero”
Levi Marengo: "In mijn tijd bij Feyenoord kregen jeugdspelers weinig kansen”
Jordy van Deelen: "Ondanks dat ik niet leuk wegging, wil ik ooit terugkeren bij Feyenoord”
Norichio Nieveld: "Het was vreemd dat ik niets meer van Feyenoord hoorde"

Lees meer over
Elvis Manu
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties