''Ondanks dat ik niet leuk wegging, wil ik ooit terugkeren bij Feyenoord''

''Ondanks dat ik niet leuk wegging, wil ik ooit terugkeren bij Feyenoord''

De veelgeprezen jeugdopleiding van Feyenoord brengt ieder jaar verschillende talenten voort. Niet elke jeugdspeler weet echter een basisplaats in het eerste te bemachtigen en sommigen vervolgen hun carrière elders. FR12.nl gaat iedere dinsdag in gesprek met deze voetballers. Deze week: Jordy van Deelen.

Jordy van Deelen maakte afgelopen zomer de overstap van Feyenoord naar FC Dordrecht. De verdediger doorliep de gehele jeugdopleiding van de Rotterdamse club, speelde enkele wedstrijden als jeugdinternational en wist zijn debuut te maken in de hoofdmacht van Feyenoord. In gesprek met FR12.nl kijkt de momenteel 21-jarige Van Deelen terug op zijn tijd bij Feyenoord, zijn debuut tegen FC Twente en het huidige seizoen met FC Dordrecht.

"Toen ik een jaar of zes was, speelde ik samen met mijn broertje Yorik (tegenwoordig actief bij BVV Barendrecht, red.) bij VV Groote Lindt in Zwijndrecht", begint hij. "We hoorden toen dat Feyenoord voor ons kwam kijken en dat we stage mochten gaan lopen bij de club. We deden een paar wedstrijdjes en trainingen mee en uiteindelijk werden we gebeld met het bericht dat we naar Feyenoord mochten komen. Ik was altijd supporter van Feyenoord, ging naar het stadion en moedigde de club aan. Het was daardoor fantastisch dat ik voor die club mocht gaan spelen.”

Van Deelen begon in de F1 bij Feyenoord en schopte het tot het eerste elftal. "Ik heb de gehele jeugdopleiding doorlopen en heb veel mooie momenten meegemaakt. Als je bij Feyenoord speelt, wordt je vaak kampioen. De C1 was echter een tijd geen kampioen geworden, maar onze lichting lukte het wel en dit was daardoor het beste seizoen. Wedstrijden tegen Ajax en PSV zijn natuurlijk ook hartstikke bijzonder, evenals de buitenlandse toernooien tegen clubs als Real Madrid en FC Barcelona.”

Op achttienjarige leeftijd werd Van Deelen verhuurd aan Excelsior, dat toen in de Eredivisie uitkwam. Zijn goede prestaties bij Excelsior leverde hem ook een contract bij Feyenoord op. "Ik speelde een half jaar in de A1 van Feyenoord totdat de trainer van Excelsior belde. Hij wilde mij in de tweede seizoenshelft graag bij Excelsior hebben en op zo’n aanbod kon ik natuurlijk geen ‘nee’ zeggen. Ik heb toen twee weken meegetraind met Excelsior en een oefenwedstrijd gespeeld en toen hoorde ik dat ik in de Eredivisiewedstrijd tegen NAC Breda zou starten. Feyenoord was in die tijd ook tevreden over mijn spel en ik kreeg een contract aangeboden.”

''Ondanks dat ik niet leuk wegging, wil ik ooit terugkeren bij Feyenoord''

Jordy van Deelen, als speler van Excelsior, in duel met oud-Feyenoorder Sekou Cisse.

Ondanks dat Van Deelen pas achttien jaar was, kijkt hij met een goed gevoel terug op zijn eerste uitleenbeurt. "Ik was jong, maar wilde wel laten zien dat ik het niveau aankon en wat mijn kwaliteiten waren", vervolgt hij. "De uitleenbeurt zorgde er ook voor dat ik ervaring in de Eredivisie kon opdoen. Ik speelde met ervaren spelers en leerde omgaan met winst en verlies. Dat was goed voor mij.”

Van Deelen speelde die seizoenshelft tien wedstrijden voor Excelsior. De club degradeerde, maar Van Deelen werd het volgende seizoen ook verhuurd aan de Kralingse club. "Na het halve jaar in de Eredivisie vond Feyenoord dat ik meer ervaring moest opdoen. De Jupiler League is een ander niveau dan de Eredivisie. In die competitie gaat het meer om kracht en dat wilde Feyenoord mij ook laten ervaren. Het was een slecht seizoen voor Excelsior en we eindigden onderaan de ranglijst. Ik speelde wel alle wedstrijden en Feyenoord was tevreden. De club haalde me daardoor terug naar het eerste elftal.”

De verhuur-periodes aan Excelsior ervaarde Van Deelen als een goed teken vanuit Feyenoord. "Als je ziet wie Feyenoord de afgelopen jaren aan Excelsior heeft verhuurd, zijn dat niet de minsten. Zo werden Miquel Nelom en Jordy Clasie ook verhuurd aan Excelsior en als je ziet hoe zij terugkwamen, laat dat wel zien dat Feyenoord vertrouwen in mij had. Ik zag Nelom niet zo zeer als een voorbeeld, maar hoopte wel op zo’n ontwikkeling.”

In de zomer van 2013 keerde Van Deelen weer terug bij Feyenoord en mocht zich in de voorbereiding bewijzen. "Ik kreeg van trainer Ronald Koeman te horen dat ik in de voorbereiding mocht laten zien wat ik waard was. Ik speelde samen met jongens als Jordy Clasie en Graziano Pelle en dat was mooi. Omdat je met zulke goede voetballers speelt, leer je daar zelf ook veel van. Ik speelde tijdens de voorbereiding veel en vond dat ik mezelf goed had kunnen laten zien. Ik mocht toen met Feyenoord aan het nieuwe seizoen beginnen.”

''Ondanks dat ik niet leuk wegging, wil ik ooit terugkeren bij Feyenoord''

Jordy van Deelen tijdens een oefenduel tegen ASWH.

Van Deelen maakte in de thuiswedstrijd tegen FC Twente zijn debuut in het shirt van Feyenoord. "De dag voor de wedstrijd kreeg ik te horen dat ik zou starten, want de vaste rechtsback, Darryl Janmaat, was geblesseerd. Natuurlijk had ik gezonde wedstrijdspanning, maar ik stond niet stijf van de spanning. Ik ben niet altijd heel zenuwachtig voor een wedstrijd, maar omdat ik mijn debuut mocht maken, was er wel spanning.”

"Mijn debuut was een fantastische belevenis. Het was een wedstrijd in een volle Kuip. Ik moet zeggen dat ik kippenvel kreeg toen de tunnel open ging en ik het veld op kwam. Ik zag alle supporters, echt fantastisch. Als je eenmaal bezig bent, let je meer op de wedstrijd en ben je niet zo veel meer bezig met alles er omheen.”

De wedstrijd werd voor Van Deelen ontsiert door een rode kaart na een overtreding op FC Twente-aanvaller Eghan. "Ik denk nog regelmatig aan dat moment. Als mensen mijn naam horen, linken ze die vaak aan de rode kaart tegen Twente. Ik vond het een discutabel moment en dat zeiden anderen ook, maar het is zonde dat ik vooral op die manier herinnerd word.”

Verder speelde Van Deelen geen wedstrijd meer in het shirt van Feyenoord. "Ik vind dat ik niet echt een kans heb gehad bij Feyenoord om mezelf te kunnen laten zien. Ik heb slechts zestig minuten gespeeld in het eerste elftal en dan kan je niet laten zien wat je waard bent. Ik vind het wel zonde dat ik die kans nooit gehad heb. Het ligt natuurlijk ook aan jezelf want ik had anderen misschien meer moeten overtuigen. Misschien hadden anderen mij ook meer kansen moeten geven om ze te kunnen overtuigen.”

''Ondanks dat ik niet leuk wegging, wil ik ooit terugkeren bij Feyenoord''

Van Deelen ontvangt, in de wedstrijd tegen FC Twente, een rode kaart van scheidsrechter Liesveld.

Omdat Van Deelen in de eerste seizoenshelft niet meer speelde, werd hij de tweede seizoenshelft verhuurd aan FC Dordrecht. "Ik ging naar FC Dordrecht toe met het idee om te laten zien dat Feyenoord mijn optie moest lichten. Dat is alleen niet gelukt en het was hartstikke jammer toen ik het hoorde maar ik had zelf het idee al een beetje. Het was een klap, want Feyenoord is mijn club dus het was jammer dat ik niet mocht bijtekenen. Ik moest alleen ook denken aan mijn carrière, want je kan niet altijd bij Feyenoord blijven.”

In de zomer van 2014 moest Van Deelen dus op zoek naar een andere club. "Ik moet bekennen dat het best lastig was. Ik kwam van Feyenoord, een grote club, en dacht dat clubs mij daardoor sneller zouden benaderen maar dat viel tegen. Er waren enkele clubs die geïnteresseerd waren, maar deze interesse werd nooit concreet. Toen kwam FC Dordrecht weer op mijn pad en zij wilden mij weer een jaar vastleggen. Ik kende de mensen binnen de club door mijn verhuur-periode en wist wat mij te wachten stond. De club was gepromoveerd naar de Eredivisie en mijn gevoel was goed. Je wil als voetballer altijd het hoogst haalbare en de Eredivisie is dat in Nederland.”

Ondanks dat Van Deelen van Feyenoord naar FC Dordrecht verkaste, begon de verdediger op de bank. „Dat was lastig”, bekent hij. "Ik tekende voor een jaar bij FC Dordrecht om een vol seizoen te spelen dus het was moeilijk dat ik als reserve begon. Je moet je daar overheen zetten en zulke momenten zijn ook leerzaam. De tweede seizoenshelft heb ik mezelf kunnen laten zien en speelde ik alles. Ik heb de trainer er van kunnen overtuigen wat ik kan.”

''Ondanks dat ik niet leuk wegging, wil ik ooit terugkeren bij Feyenoord''

Van Deelen, in de wedstrijd tegen ADO Den Haag, in duel met Aaron Meijers.

Ook speelde Van Deelen dit seizoen met FC Dordrecht tegen zijn oude werkgever Feyenoord. "Het was speciaal om tegen Feyenoord en mijn oude teamgenoten te spelen. Ook in het veld zorgde het voor leuke momenten. Ik speelde die wedstrijd tegen Elvis Manu, ik speelde met hem in de jeugd van Feyenoord en bij Excelsior. Ik ken hem goed en in het veld zeiden we regelmatig iets tegen elkaar. We waren een beetje aan het dollen, dat is hartstikke leuk.”

Het contract van FC Dordrecht is ‘pro forma’ opgezegd, maar dit betekent niet dat de club niet met hem verder wil. "FC Dordrecht heeft mijn contract opgezegd maar de club wil wel met mij praten. Ik sta open voor deze gesprekken, maar wil ook andere opties openhouden. Ik train nu mee met het tweede elftal omdat de club eerst wil dat ik bijteken. Ik wil afwachten, want in het voetbal weet je nooit hoe het loopt.”

Voor de verdere toekomst heeft Van Deelen ook dromen en ambities. "Als voetballer moet je altijd het hoogst haalbare willen. Ik ben groot fan van Real Madrid, dus dat zal hartstikke mooi zijn, evenals het Nederlands elftal", zegt hij. "Ook droom ik nog altijd van een terugkeer bij Feyenoord. Ondanks dat ik daar niet leuk ben weggegaan, zonder mezelf te kunnen laten zien, blijft het wel mijn club. Het zou mooi zijn als ik ooit bij Feyenoord mag terugkeren."

Lees ook de andere interviews met oud-jeugdspelers van Feyenoord:
Kevin Gomez Nieto: "Het is een droom om ooit voor of tegen Feyenoord te spelen"
Shabir Isoufi: "Hij wordt ooit trainer van Feyenoord 1"
Mitchell Schet: "Feyenoord, de fans en het stadion zijn hartstikke mooi"
Glenn Kobussen: "Er was financieel niets mogelijk, dus ik moest weg”
Kevin Wattamaleo: "Het maakte mij niets uit waar ik moest spelen, ook al was het in het doel"
Ryan Bouwmeester: "Ik kon naar Arsenal, maar koos voor 'n overstap naar Feyenoord"
Dalian Maatsen: ''De Vrij en Martins Indi speelden op mijn plek, dus ik moest realistisch zijn”
Stijn Houben: "Ik speelde met De Fockert en even later met Del Piero”
Levi Marengo: "In mijn tijd bij Feyenoord kregen jeugdspelers weinig kansen”

Lees meer over
Elvis Manu
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties