''Het was vreemd dat ik niets meer van Feyenoord hoorde''

''Het was vreemd dat ik niets meer van Feyenoord hoorde''

De veelgeprezen jeugdopleiding van Feyenoord brengt ieder jaar verschillende talenten voort. Niet elke jeugdspeler weet echter een basisplaats in het eerste te bemachtigen en sommigen vervolgen hun carrière elders. FR12.nl gaat iedere dinsdag in gesprek met deze voetballers. Deze week: Norichio Nieveld.

Norichio Nieveld is momenteel bezig aan zijn tweede seizoen in het shirt van FC Eindhoven. De verdediger doorliep een groot gedeelte van de jeugdopleiding van Feyenoord en speelde enkele wedstrijden in het eerste elftal van de Rotterdamse club. In gesprek met FR12.nl kijkt Nieveld onder andere terug op zijn tijd bij Feyenoord, zijn debuut in het eerste elftal en zijn verhuurperiodes aan Excelsior.

De verdediger kwam, op dertienjarige leeftijd, via FC Den Bosch terecht bij Feyenoord. "In 2002 werd ik benaderd door Feyenoord met de vraag of ik daar wilde komen voetballen. Als je de keuze krijgt om naar Feyenoord te gaan, ga je natuurlijk. De keuze was voor mij snel gemaakt en zodoende ging ik naar Feyenoord.”

Nieveld kijkt met een goed gevoel terug op zijn tijd in de jeugdopleiding bij Feyenoord. "In vergelijking met FC Den Bosch, speelde ik met betere voetballers en trainde ik met betere trainers. Als voetballer word je daar zelf ook beter van. Ik kwam uit Den Bosch en de jongens bij Feyenoord kwamen allemaal uit de grote stad, maar ik wist mij goed aan te passen en voelde mij snel thuis bij de club. Het was een leuke tijd.”

"Ik speelde in verschillende jeugdelftallen met onder andere Kelvin Leerdam, Georginio Wijnaldum, Leroy Fer, Miquel Nelon en Kaj Ramsteijn. In de B1 wonnen we de triple: we werden kampioen, wonnen de beker en de supercup. Dat was voor mij het hoogtepunt uit mijn tijd in de Feyenoord-jeugd. We wonnen vaak prijzen en het was daarom een goede lichting. Veel van mijn oud-teamgenoten van toen zijn uiteindelijk ook doorgebroken in het profvoetbal.”

Op 16-jarige leeftijd tekende Nieveld zijn eerste profcontract als voetballer. "Het was een bijzonder moment, want niet iedereen kreeg de kans om een contract bij Feyenoord te tekenen. Het was voor mij een teken dat ik goed bezig was en het was een beloning van jaren hard werken. Iedere dag moest ik trainen, naar school en weer trainen en dat werd uiteindelijk beloond door dat contract.”

''Het was vreemd dat ik niets meer van Feyenoord hoorde''

Norichio Nieveld in duel met Joey Godee, oud-speler van Sparta.

Nieveld maakte in het seizoen 2008/2009 zijn debuut in het shirt van Feyenoord tegen NEC. "Het was een mooi dat ik vanuit de jeugdopleiding van de club in het eerste mocht spelen. Ik zat al een aantal wedstrijden op de reservebank, maar had niet verwacht dat ik mijn debuut zou mogen maken. Ik hoorde de ochtend voorafgaand aan de wedstrijd dat ik mocht spelen. Het was genieten en ik keek mijn ogen uit. Eenmaal op het veld speelde ik mijn eigen spelletje en gingen de zenuwen vanzelf weg.”

Na de wedstrijd tegen NEC, speelde Nieveld ook tegen Sparta en FC Groningen. In de laatstgenoemde wedstrijd ontving hij een rode kaart na een overtreding op FC Groningen-speler Koen van der Laak. "Het was een hartstikke vervelend moment, want ik speelde net een paar wedstrijden. Als je dan een rode kaart pakt moet je een stap terug doen en hopen dat je uiteindelijk weer in de basis komt. Het was compleet mijn fout, maar het kwam mede door vermoeidheid. Ik speelde op maandag met de beloften, maakte op zondag mijn debuut tegen NEC, speelde op woensdag tegen Sparta en zondag tegen Groningen. Ik was een beetje vermoeid en misschien kwam ik daardoor te laat en maakte ik de overtreding.”

Nieveld speelde dat seizoen verder geen enkele wedstrijd namens Feyenoord en werd het volgende seizoen verhuurd aan Excelsior. "Ik vond het een logische stap in mijn ontwikkeling om naar Excelsior te gaan, want ik kon daar veel wedstrijden spelen", vervolgt hij. "Het was een goed seizoen want we promoveerden met de club. Voor mij was het ook een goed seizoen, want ik speelde alle wedstrijden. Ik leerde om iedere week op een hoog niveau te spelen. Dit was op het begin erg wennen omdat ik maar drie wedstrijden in de Eredivisie in de benen had, maar dat verdween later.’

''Het was vreemd dat ik niets meer van Feyenoord hoorde''

Nieveld verlaat het veld van De Kuip na zijn rode kaart tegen FC Groningen.

Ondanks dat Nieveld een goed eerste seizoen bij Excelsior kende, kreeg hij geen nieuwe kans bij Feyenoord en werd hij opnieuw verhuurd aan Excelsior. "Ik zag voor mezelf wel mogelijkheden bij Feyenoord, maar de club wilde mij opnieuw verhuren. Het was jammer dat de club mij niet wilde terughalen, omdat dit bij anderen wel gebeurde. Ik kon daar uiteindelijk zelf weinig aan doen omdat anderen de keuzes maakten. De reden heb ik echter nooit gehoord."

"Toen ik naar Excelsior ging, was Leo Beenhakker de technisch directeur bij de club. Halverwege dat seizoen werd hij vervangen door Martin van Geel, maar ik heb hem nooit gesproken. Omdat ik tijdens het tweede seizoen ook een goed seizoen speelde, vond ik het vreemd dat ik helemaal niets hoorde van Feyenoord. Uiteindelijk werden andere spelers wel teruggehaald naar Feyenoord, maar dat was bij mij niet het geval en ik bleef nog een seizoen bij Excelsior."

"Ik heb mij in dat derde seizoen vol gericht op Excelsior en wilde er alles aan doen om veel en goed te spelen", zegt Nieveld. "Als je maar niks van Feyenoord hoort, laat dat zien dat er blijkbaar geen toekomst voor mij bij de club is. Ik bleef er op hopen dat de club alsnog iets van zich zou laten horen, maar als je dan niks hoort weet je dat het over is. Ik moest toen niet te veel naar het verleden kijken, maar mezelf richten op de toekomst.”

Datzelfde seizoen speelde Nieveld ook met Excelsior tegen Feyenoord. "Het was bijzonder om tegen de club te spelen, waar je altijd hebt gespeeld. Het gaat natuurlijk om een heel seizoen, maar ik wilde Feyenoord laten zien dat ik het niveau wel aankon. Als Excelsior-zijnde ben je vaak de mindere ploeg als je tegen Feyenoord speelt, maar ik wilde mezelf wel bewijzen.”

''Het was vreemd dat ik niets meer van Feyenoord hoorde''

Nieveld, als speler van Excelsior, in duel met oud-Feyenoorder Fedor Smolov.

In de zomer van 2012 liep het contract van Nieveld bij Feyenoord af en moest hij als transfervrije voetballer op zoek naar een nieuwe club. "Ik wilde graag een stap hogerop, maar uiteindelijk duurde het lang tot ik een nieuwe club had gevonden. Er was niet veel interesse uit Nederland, maar meer vanuit het buitenland. Ik vond het echter te vroeg om naar het buitenland te gaan, dus ik wachtte op een Nederlandse club. Ik tekende uiteindelijk een contract voor één seizoen bij PEC Zwolle, met een optie op nog een seizoen.”

"Ik speelde dat seizoen bijna geen wedstrijden in het eerste elftal, dat is balen. Het team draaide goed en daardoor was het voor mij lastig om een basisplaats te krijgen. De trainer koos bij blessures en schorsingen ook voor andere spelers dan ik. Ik kon zo hard trainen als ik wilde, maar de trainer zei dat hij voor anderen zou kiezen.”

"Ik heb geen spijt dat ik bij PEC Zwolle tekende, maar ik had bepaalde dingen wel anders kunnen doen. Ik was gewend om alles te spelen en toen ik laat in de voorbereiding bij PEC Zwolle kwam, moest ik geduldiger zijn. Ik was te ongeduldig om een basisplaats in het eerste elftal te krijgen, waardoor ik geïrriteerd was dat ik mijn niveau niet haalde. Ik had daar met een andere mind-set moeten beginnen en misschien een langer contract moeten tekenen. Bij een langer contract heb ik je langer de tijd om jezelf te laten zien. Dat zijn de enige punten waar ik spijt van heb.”

Na dat seizoen vertrok Nieveld bij PEC Zwolle en moest hij in de zomer van 2013 opnieuw op zoek naar een andere werkgever. "Het was opnieuw lastig om een nieuwe club te vinden. Ik liep een paar dagen stage bij RKC Waalwijk, maar zij kozen uiteindelijk voor andere spelers en ik was niet de eerste keuze. Omdat ik bij PEC Zwolle bijna geen wedstrijden speelde, was er weinig keuze. Vanuit de Jupiler League is er altijd wel interesse en FC Eindhoven informeerde naar mij. Zij waren dat seizoen onderaan de ranglijst geëindigd en ik vroeg mij af of ik daar wel heen moest gaan. Ik ben toen toch gaan praten met de club, kreeg er een goed gevoel bij en koos voor FC Eindhoven.”

''Het was vreemd dat ik niets meer van Feyenoord hoorde''

Nieveld in duel met Zschussen, speler van Jong FC Twente.

"Ik heb het nu goed naar mijn zin bij de club. Dit is het tweede seizoen bij de club en het team draait goed. We presteren eigenlijk boven verwachting goed want we staan momenteel tweede. Zonder NEC (de kampioen, red.) in de competitie hadden we eerste kunnen worden. Ik speel alles en krijg veel vertrouwen van de trainer. Ik heb het goed naar mijn zin.”

Het contract van Nieveld loopt aankomende zomer af en hij kan zijn contract verlengen. De verdediger weet echter nog niet waar hij volgend seizoen onder contract staat. "Ik wil graag terug naar de Eredivisie, want ik denk dat ik een betere speler ben geworden in vergelijking met een paar jaar geleden. Ik ga play-offs spelen met FC Eindhoven en hoop met de club de Eredivisie in te gaan. Als dat niet gaat lukken, hoop ik op een andere Eredivisie-club. Als je kijkt naar andere jongens die vanuit de Jupiler League naar de Eredivisie gingen, houden zij zich goed staande. Op mijn positie zijn de jongens als Fischer (Excelsior, red.), Mac-Intosch (SC Cambuur, red.) en Peeters (Willem II, red.). Zij doen het dit seizoen goed in de Eredivisie.”

Tegenwoordig volgt Nieveld Feyenoord nog altijd. "Ik volg Feyenoord nog altijd en kijk alle wedstrijden. Mijn vriendin is supporter van de club, maar ik kijk meer als voetballer. Het is mooi om te zien dat jongens als Clasie en Nelom nu in het eerste elftal spelen en een goede ontwikkeling hebben doorgemaakt. Zij zijn nu een vaste waarde bij Feyenoord en dat is mooi om te zien.”

Nieveld vindt het lastig om te spreken over dromen voor de toekomst. "Ik wil het hoogst haalbare bereiken, maar ik weet niet waar dit is. Je weet nooit hoe het kan lopen. Vroeger had ik een bepaald beeld in mijn hoofd, maar als je ouder wordt weet je dat je weinig kan plannen. Ik kijk per seizoen hoe het loopt en loop niet te ver vooruit.”

Lees ook de andere interviews met oud-jeugdspelers van Feyenoord:
Kevin Gomez Nieto: "Het is een droom om ooit voor of tegen Feyenoord te spelen"
Shabir Isoufi: "Hij wordt ooit trainer van Feyenoord 1"
Mitchell Schet: "Feyenoord, de fans en het stadion zijn hartstikke mooi"
Glenn Kobussen: "Er was financieel niets mogelijk, dus ik moest weg”
Kevin Wattamaleo: "Het maakte mij niets uit waar ik moest spelen, ook al was het in het doel"
Ryan Bouwmeester: "Ik kon naar Arsenal, maar koos voor 'n overstap naar Feyenoord"
Dalian Maatsen: ''De Vrij en Martins Indi speelden op mijn plek, dus ik moest realistisch zijn”
Stijn Houben: "Ik speelde met De Fockert en even later met Del Piero”
Levi Marengo: "In mijn tijd bij Feyenoord kregen jeugdspelers weinig kansen”
Jordy van Deelen: "Ondanks dat ik niet leuk wegging, wil ik ooit terugkeren bij Feyenoord”

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties