MATCHDAY! Feyenoord start Champions League-avontuur in De Kuip

MATCHDAY! Feyenoord start Champions League-avontuur in De Kuip

Het is weer matchday! En een speciale ook. Na jaren afwezigheid keert de Champions League terug in De Kuip met de wedstrijd tussen Feyenoord en Celtic FC. De Rotterdammers spelen om 21:00 uur tegen de regerend landskampioen van Schotland. Het duel is live te volgen op RTL 7 en via het liveblog op FR12.nl.

Feyenoord
In Rotterdam kan de sfeer eigenlijk niet beter. De laatste drie wedstrijden werden met ruime cijfers gewonnen en de twee gelijke spelen in het begin van de competitie zijn inmiddels verleden tijd. Met een week waarin zowel Celtic FC als Ajax de tegenstanders zijn, is dit een goed moment om de huidige selectie tegen de meetlat te leggen. In de groep met SS Lazio, Atlético Madrid en de tegenstander van vanavond, is de wedstrijd tegen de Schotten voor Feyenoord op papier van groot belang. Naast de langdurige blessure van Justin Bijlow, is de enige echte uitdaging waar trainer Arne Slot mee te maken heeft de spitspositie. Zowel de eerste spits Santiago Gimenez als tweede spits Ayase Ueda zijn niet beschikbaar voor de eerste groepswedstrijd in de Champions League.

Op de persconferentie van maandag was Slot duidelijk dat het uitvallen van beide spitsen niet direct nadelig hoeft uit te pakken voor Feyenoord. De trainer draait er ook niet om heen dat het waarschijnlijk wel duidelijk is welke spelers er zullen starten in de aanvalslinie. ''Ik denk dat iedereen die hier zit wel vrij duidelijk weet wie er in het elftal gaat komen. Dan staan er drie spelers voorin die alle drie in de spits kunnen spelen en alle drie linksbuiten kunnen spelen, en twee van de drie ook nog rechtsbuiten kunnen spelen. Dus we gaan het straks ook nog even met de staf over hebben en trainen. Dan zullen we die keuzes maken.'' De spelers over wie de hoofdtrainer het heeft zijn Luka Ivanušec, Yankuba Minteh en Igor Paixão.

Vermoedelijke opstelling Feyenoord
Wellenreuther; Geertruida, Trauner (C), Hancko, Hartman; Wieffer, Timber, Stengs; Paixão, Minteh, Ivanušec.

Het spelen in de Champions League is, logischerwijs, voor alle spelers en leden van de technische staf een grote jongensdroom. Toch is het zaak om vanavond iets voor 21:00 uur, wanneer de beroemde hymne door de speakers van De Kuip galmt, proberen rustig te blijven, te genieten van het moment en vooral de knop om te zetten om de beste wedstrijd uit je carrière te spelen. Zo adviseert ook de vorige trainer die met Feyenoord in de Champions League stond, Giovanni van Bronckhorst: "Voel het vertrouwen, heb het geloof dat je mee kunt op dat niveau. Je speelt tenslotte niet voor niets bij de kampioen van Nederland. Geniet, wees trots wanneer je de hymne van de Champions League hoort, maar raak ook niet te veel onder de indruk van al die grote sterren die je tegen gaat komen."

Met de overwinningen op sc Heerenveen (6-1), FC Utrecht (1-5) en Almere City (6-1) in het achterhoofd, is het inmiddels geen twijfel meer dat Feyenoord goed op elkaar is ingespeeld. Toch is het spelen voor miljoenen mensen op de tv en een extra kolkende Kuip iets speciaals. Quinten Timber vertelde op de persconferentie dat het gevoel van de Champions League eigenlijk iets waar je weinig invloed op kan hebben. "Dat is iets waar je eigenlijk geen controle over hebt. Wat ik wel weet is dat het pittig gaat worden, ook tegen Celtic. Dat we geen Champions League-ervaring hebben, dat weet iedereen nu wel. Nog steeds willen we vol gas gaan morgen. Dat is het belangrijkste voor ons."

Bij Feyenoord wordt door de gehele organisatie heen gewerkt om de spelers voor te bereiden op wedstrijden als tegen Celtic, Atlético Madrid en SS Lazio. Waar het, ook volgens Timber, bij de allerjongste talenten begint met het spelen van toernooien tegen grote buitenlandse teams, wordt dat bij het eerste elftal en bijvoorbeeld Feyenoord Onder 21 gedaan op andere methodes. Eén van die methodes is door het aanleren van een 'Game face', zo hebben de spelers, staf en betrokken sportpsychologen diverse keren verteld. "Ik denk dat je zeker invloed kan hebben op het gevoel van de tegenstander door technieken als game face. Het gaat hierbij om de uitstraling van het hele lichaam, niet alleen het gezicht."

Celtic FC
De regerend landskampioen van Schotland staat ook dit seizoen met vier overwinningen uit vijf wedstrijden op de eerste plek in de Scottish Premiership. De huidige manager Brandon Rodgers is afgelopen zomer begonnen aan zijn tweede termijn bij Celtic FC, nadat Angelos Postecoglou vertrok naar Tottenham Hotspur. Toch zijn er voor Feyenoord genoeg kansen tegen de uitploeg van vanavond. Zo zijn in de verdediging Stephen Welsh en nieuwkomer Maik Nawrocki er tegen de Rotterdammers niet bij, en is ook sterkhouder Cameron Carter-Vickers geblesseerd.

Slot liet op de persconferentie van maandag zelf zien dat hij behoorlijk goed op de hoogte is van Celtic. ''Ze hebben een goede, gestructureerd spelende ploeg, met veel Aziatische invloeden en snelheid voorin. Waar wij hen pijn kunnen doen? Ze hebben niet echt een zwakte, maar zoals elke ploeg zetten ze op een bepaalde manier druk. Wij besteden aandacht aan de wijze waarop we daaronder vandaan willen spelen. Dan bepaalt de vorm van de dag welke ploeg dominant zal zijn.'' Een nadeel voor Feyenoord is dat de spits Kyogo Furuhashi op tijd hersteld is van een blessure aan zijn schouder. De trainer van Feyenoord bevestigt dat hij en zijn spelers er niet op zijn ingesteld om nu bewust meer de duels op te zoeken met de Japanner. "Mijn assistent John de Wolf had hem vroeger als speler wellicht wel een beuk gegeven in de tunnel, maar dat is niet meer van deze tijd. Ook al is er geen VAR in de tunnel'', voegde Slot lachend toe.

Celtic FC kwam vorig seizoen nog uit in de Champions League en de meeste spelers hebben dus meer ervaring dan de huidige selectie van Feyenoord. Toch is het de vraag of de ervaringen van vorig seizoen bij de Schotten een positieve invloed zullen hebben. In de groep Shakhtar Donetsk, Real Madrid en RB Leipzig bleef Celtic kansloos achter met slechts twee punten. Dit seizoen heeft de ploeg van Rodgers één grote wedstrijd achter de rug, namelijk de Old Firm. Tegen Glasgow Rangers werd twee weken geleden met 0-1 gewonnen.

MATCHDAY! Feyenoord start Champions League-avontuur in De Kuip
Wat gaan we doen vandaag?
Lees meer over
MATCHDAY!
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties