Waarom Feyenoord mogelijk uitkomt bij Priske: "Ideale opvolger van Slot"

Waarom Feyenoord mogelijk uitkomt bij Priske: "Ideale opvolger van Slot"

Brian Priske is een van de overgebleven kandidaten om Arne Slot op te volgen bij Feyenoord. Naar verluidt zijn er nog drie trainers in de race (waarvan twee niet bij naam genoemd), maar lijkt het er langzaam op dat de coach van Sparta Praag de beste papieren heeft. Wat maakt de 47-jarige Deen de juiste opvolger van Slot?

Om die vraag te beantwoorden, sprak FR12.nl met Lukáš Pečeně. Hij werkte tot 2022 bij Sparta Praag als Head of Content en volgt de club nog altijd op de voet, als supporter én als journalist bij Flashscore. Op basis van wat hij vertelt, is het niet vreemd dat Priske in beeld is als opvolger van Slot. Hij schetst namelijk veel overeenkomsten tussen beide trainers.

Drukzetten, fitheid en opbouw
"Als er iets is wat ik associeer met het voetbal van Priske, is het fel drukzetten en proberen snel de bal te heroveren", begint Pečeně. "Daarnaast zijn de spelers onder Priske en zijn team veel fitter geworden. Die fitheid vormde de basis voor overwinningen in de Europa League tegen Real Betis, Rangers en Galatasaray. Tegelijkertijd legt hij nadruk op de opbouw van achteruit. Met Peter Vindahl (voormalig AZ, red.) en eerder Matej Kovar had hij de perfecte keepers voor deze speelstijl."

Priske hanteert dus vergelijkbare principes als Slot, al zijn deze voor hem niet altijd heilig. "Sparta Praag speelde bijna altijd hetzelfde, met uitzondering van de wedstrijden tegen Slavia. In de derby van mei 2023 had Sparta zelfs maar rond de 20% balbezit. Toch wonnen ze die wedstrijd wel, wat ze een week later de eerste landstitel sinds 2014 opleverde. Priske zei na afloop dat hij van zijn speelstijl moest afwijken, maar dat hij daar in uitzonderlijke gevallen toe bereid is."

Waarom Feyenoord mogelijk uitkomt bij Priske: "Ideale opvolger van Slot"

Kantelpunt na stroeve start
Met twee landstitels en een beker in twee jaar tijd was Priske zeer succesvol bij Sparta Praag. Toch kende de Deen een stroeve start. Zijn ploeg werd in de voorronde van de Conference League uitgeschakeld door het Noorse Viking FK, speelde vijf keer op rij gelijk tegen laagvliegers en verloor zelfs met 4-0 van aartsrivaal Slavia. "Op dat moment waren er weinig signalen dat het snel beter zou gaan", aldus Pečeně.

Maar ook hier pakte Priskes bereidheid om zich aan te passen goed uit. De trainer die tot dan toe 4-3-3 en 4-4-2-formaties had geprobeerd, schakelde over naar 3-4-3. "Een week na die verloren derby, speelde Sparta Praag uit tegen Viktoria Plzen. Al tien jaar had de club daar niet gewonnen, maar het nieuwe systeem resulteerde in een 0-1 overwinning. Die zege veranderde alles. Vanaf toen verloor Sparta Praag geen wedstrijd meer, maakte het een achterstand van zeven punten goed en won het uiteindelijk de eerste titel in negen jaar."

Weinig roulatie
Pečeně benoemt verder dat Priske in zijn basiself niet vaak rouleert. "De afgelopen twee jaar leek dat vooral een voordeel te zijn, want de spelers waren enorm goed op elkaar ingespeeld. Daarnaast is hij een trainer die veel met zijn spelers praat, over zowel voetbal als hun persoonlijke levens. Als iemand niet speelt, legt Priske altijd persoonlijk aan hem uit waarom niet. Op die manier wist hij een hecht team te smeden, dat ook de lastige fases van het seizoen zonder grote problemen doorkwam."

Waarom Feyenoord mogelijk uitkomt bij Priske: "Ideale opvolger van Slot"

Net als Feyenoord is Sparta Praag een club die veel waarde hecht aan zijn jeugdopleiding. Wat betekent de werkwijze van Priske voor de kansen van jeugdspelers? "De selectie van Sparta Praag behoort tot de jongste van Tsjechië. Tegelijkertijd is het hier niet heel gebruikelijk om 18-jarigen op te stellen. Priske was daarop geen uitzondering. Het is niet zo dat hij talenten uit de jeugdopleiding eruit pikt en voor de leeuwen gooit. Wel zijn de jonge spelers waar hij wel mee werkte in twee jaar tijd zichtbaar beter geworden."

Niet alleen met zijn spelers kan Priske goed overweg. Pečeně omschrijft hem als een trainer die altijd open is naar de media en zo een goede band met ze heeft. "Hij grapt tijdens persconferenties, geeft eerlijk antwoord op vragen en presenteert zich altijd keurig, ook na een slecht resultaat." En zoals zijn successen doen vermoeden, is hij ook bij de supporters erg populair. "Je zult geen enkele Sparta Praag-fan vinden die kritiek op hem heeft", verzekert Pečeně.

Vergelijkbaar met Slot
De gelijkenissen met Slot die door de verhalen van Pečeně heen klinken, vielen ook Dávid Hancko op. Hij werkte in de zomer van 2022 kort samen met Priske, voor hij in augustus de overstap naar Feyenoord maakte. "Enkele maanden na zijn transfer sprak ik met Dávid. Hij vertelde met Slot en Priske erg vergelijkbaar zijn. Hij zei zelfs dat die paar weken onder Priske hem erg hielpen om bij Feyenoord snel aan te haken. Op basis daarvan kun je misschien wel stellen dat Priske de ideale opvolger van Slot is."

Volgens diverse media zal mogelijk deze week al blijken of dat ook gaat gebeuren. In Tsjechië is lang niet iedereen daar zeker van. "Priske is een ambitieuze en gedreven coach, die niet de rest van zijn leven in Tsjechië wil blijven. Iedereen bij Sparta Praag verwacht dat hij een grote stap zal maken. Toch was hij de verwachting dat dat pas zou gebeuren nadat hij de club had teruggebracht naar de Champions League (Sparta Praag heeft een ticket voor de voorronde, red.). Het nieuws dat hij misschien naar Feyenoord gaat, heeft daarom veel losgemaakt onder de supporters. We gaan zien of hij de stap gaat maken, maar het is duidelijk hoe succesvol en populair hij bij deze club is."

Lees meer over
Brian Priske
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties