Strafschop Danilo redt Feyenoord tegen zeer stug RKC Waalwijk

Feyenoord heeft zondagmiddag drie punten kunnen bijschrijven na de lastige uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk. De Rotterdammers hadden veel moeite om door de Waalwijkse muur heen te voetballen en hadden uiteindelijk een penalty nodig om de ban te breken. Van elf meter tekende Danilo voor de enige treffer van de wedstrijd.

Al van tevoren wist Feyenoord dat na het 0-0 gelijkspel tegen sc Heerenveen van vorige week een soortgelijke wedstrijd te wachten stond. Ook RKC was vooral bezig het achterin compleet dicht te houden, en wederom had Feyenoord veel moeite de oplossing te vinden. De paar pogingen die er waren, kwamen van ver, waarbij debutant Quilindschy Hartman nog het gevaarlijkste schot afvuurde. Zijn harde, lage inzet rolde net langs de verkeerde kant van de paal.

Dat het zo stroef liep, was voor trainer Arne Slot de reden om al in de rust in dubbele wissel door te voeren. Jens Toornstra en Patrik Wålemark verschenen aan de aftrap van de tweede helft, en vooral laatstgenoemde drukte direct zijn stempel. Binnen twee minuten had hij al een gevaarlijk schot gelost en Javairô Dilrosun een opgelegde kans bezorgd. Beide mogelijkheden liepen echter nog tot niets uit.

Voor het openingsdoelpunt was het uiteindelijk wachten tot minuut 67. Wederom was Wålemark belangrijk. De Zweed dribbelde de zestien in, waar hij werd gevloerd door een verdediger. Na het bestuderen van de beelden besloot de scheidsrechter de bal op de stip te leggen. Bij afwezigheid van Orkun Kökcü - hij was al gewisseld - ging Danilo achter de bal staan. De Braziliaan schoot in de rechterhoek keurig binnen en zette Feyenoord dan toch op voorsprong.

In de slotfase was het zaak om die voorsprong vast te houden. RKC drong aan, maar de Rotterdamse verdediging slaagde er met veel moeite in het gevaar eruit te halen. De paar schoten aan de andere kant leverden ook geen doelpunten meer op, waarmee het dus 0-1 bleef. Het moegestreden Feyenoord nam drie belangrijke punten mee naar Rotterdam.

RKC Waalwijk: Vaessen; Lelieveld, Gaari, Adewoye, Van den Buijs, Lutonda; Bel Hassani, Oukili, Vroegh; Kramer, Daneels
Feyenoord: Bijlow; Geertruida, Trauner, Rasmussen, Hartman; Timber, Szymanski, Kökcü; Dilrosun, Danilo, Idrissi

Wissels
RKC Waalwijk: Spenkelink, Pereira; Anita, Lobete, Jozefzoon, Mulder, Clement, Nieuwpoort, Kuijpers, Bakari, Augustijns, Wouters
Feyenoord: Marciano, Wellenreuther; Pedersen, Benita, Toornstra, Taabouni, Wålemark, Jahanbakhsh, Naujoks, Gimenez