Romeijn over supporters Celtic: "Wat een klasse straal je dan uit"

Romeijn over supporters Celtic: "Wat een klasse straal je dan uit"

Met maar liefst zeven prijzen met Feyenoord heeft Piet Romeijn aan succes niet te klagen. De verdediger speelde in totaal 202 wedstrijden voor de Rotterdammers en zijn mooiste wedstrijd was hoogstwaarschijnlijk de gewonnen finale tegen Celtic in 1970.

Romeijn herinnert zich in gesprek met De Telegraaf een heel speciaal moment rond de desbetreffende Europa Cup-finale. "Dat was de erehaag de volgende ochtend bij het hotel die de supporters van Celtic voor ons vormden. Ze stonden daar en allemaal begonnen ze te klappen toen we naar buiten kwamen. Wat een mooi gebaar, wat een klasse straal je dan uit."

Baan in de haven
De 84-jarige Schiedammer heeft met Feyenoord echte gouden jaren meegemaakt, maar nooit is hij er heel rijk mee geworden. Jarenlang had hij overdag een zware baan als dakdekker, totdat hij bij de Rotterdammers kwam, toen moest hij het wat rustiger doen. "Ik had overdag gewoon mijn werk als dakdekker. Totdat op een dag Willy Kment, de Oostenrijkse trainer van Feyenoord (we praten over 1967) in Lombardijen opeens achter me stond. Ik was een kruiwagen vol grind aan het scheppen. 'Wat doe jij nou?', zei Kment. Die wilde dat ik dat zware werk niet meer deed. Via de voorzitter van de supportersvereniging kwam ik toen aan een baan in de haven. Daar hoefde ik slechts een paar uur per dag te werken."

In het hedendaagse voetbal is extra werken overbodig. Op de tribune geniet hij ervan hoe de profs werken en vol gefocust zijn op de topsport, in het bijzonder zijn positiegenoot Lutsharel Geertruida. "Een geweldige speler in het elftal van Feyenoord. Man, wat kan die jongen voetballen."

Volle landingsbaan
Romeijn krijgt nog altijd een glimlach op zijn gezicht als het gaat over de Europa Cup-finale. De spelers rekenden op een mooi ontvangst in Rotterdam bij terugkomst met het vliegtuig. Echter was het niet mogelijk om het vliegtuig te landen. "De landingsbaan stond helemaal vol met mensen. Iedereen wilde ons toejuichen na het winnen van de allereerste Europa Cup. Dat was nog nooit een club in Nederland gelukt. Feyenoord was de eerste en dat zouden we weten ook. De piloot zei dat we dus met de Cup met de grote oren gingen landen in Amsterdam. Nou, dat werd hem niet in dank afgenomen door de spelers."

De dag erna stonden er zo'n 250.000 mensen in het centrum van Rotterdam om de spelers en de cup toe te zingen. Al sinds die bewuste dag heeft Romeijn een ketting om zijn nek hangen die alle spelers hebben gekregen als herinnering. "Elke dag doet het mij herinneren aan de mooiste trofee die ik met Feyenoord in mijn leven heb veroverd. Ik ben van het winnen van die finale niet echt rijk geworden, maar het heeft mijn leven wel rijker gemaakt."

Echt een kanjer
Als oud-verdediger kijkt Romeijn uiteraard in het bijzonder naar de huidige verdedigers van Feyenoord. Van het duo Gernot Trauner en Dávid Hancko kan hij bijzonder van genieten. "Trauner vind ik echt een kanjer, maar dat is Hancko naast hem ook. Ja, nu noem ik toevallig een paar verdedigers, maar Santiago Gimenez is als spits net zo’n geweldenaar aan het worden. Balen dat hij geschorst is tegen Celtic, want hoe vaak heeft Feyenoord nou zo'n geweldige spits?"

De oud-Feyenoorder kijkt heel erg uit naar de wedstrijden tegen Celtic, waar hij verwacht dat zijn club een goede kans maakt om te winnen, mede dankzij Arne Slot. "Er is vaak gezegd dat Feyenoord het moet hebben van hard werken, maar nu wordt bewezen dat je met een goede trainer wel degelijk heel aanvallend en heel aantrekkelijk kunt voetballen. Dat deden wij onder Happel ook."

Lees meer over
UEFA Champions League
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties