Analyse: Hoe Feyenoord onder de druk van PSV uit zou kunnen spelen

Analyse: Hoe Feyenoord onder de druk van PSV uit zou kunnen spelen

Aankomende woensdag speelt Feyenoord voor de derde keer dit seizoen in De Kuip tegen PSV. De afgelopen twee ontmoetingen waren voor Feyenoord zeer lastige wedstrijden, waarin niet altijd het spel gespeeld kon worden dat ze graag laten zien. Het krachtsverschil is niet groot en dus lijkt het erop dat ook woensdag details zullen bepalen wie er een ronde verder bekert. De sleutel voor Feyenoord? Een manier verzinnen om onder de hoge druk van PSV uit te voetballen. Melvin Dupper maakte onderstaande analyse over hoe Feyenoord hier het beste mee kan omgaan.

PSV probeerde in de competitiewedstrijd op 3 december Feyenoord heel hoog vast te zetten. Dit deden ze door Luuk de Jong en Guus Til naast elkaar als twee spitsen te positioneren, tussen Ramiz Zerrouki en het centrale duo. Op deze manier waren ze beide in staat om druk te zetten op de centrale verdediger wanneer deze door Bijlow werd aangespeeld. Daarnaast stonden ze zo dicht bij elkaar dat ze de passlijn naar Zerrouki blokkeerden. Het zag eruit zoals hieronder wordt weergegeven.

Analyse: Hoe Feyenoord onder de druk van PSV uit zou kunnen spelen

Duidelijk is dat wanneer Zerrouki hier gevonden wordt, er veel ruimte is voor Feyenoord om aanvallen op te zetten. Dit lukte echter bijzonder weinig in de eerste helft. En wanneer dit wel lukte, was óf de aanname onzorgvuldig óf was Zerrouki niet snel genoeg in zijn handeling. Uiteraard had hij weinig tijd, aangezien PSV direct volle druk uitoefende na het aanspelen.

Handelingssnelheid is sowieso een van de factoren die gaan bepalen of Feyenoord in staat is om aanvallen op te zetten. Een mooi voorbeeld is het verdere verloop van de bovenstaande afbeelding. In het vervolg van de afbeelding is te zien hoe het elftal van Slot compleet onder druk wordt gezet, eigenlijk iets dat heel de wedstrijd samenvat. Een goed en agressief druk zettend PSV en Feyenoord die daar niet zo makkelijk onderuit kwam als dat het inmiddels over het algemeen misschien gewend is. De handelingssnelheid zal nóg een tandje hoger moeten om onder de eerste druk uit te spelen. Dan had bijvoorbeeld wellicht Zerrouki wel naar voren kunnen draaien en Feyenoord van daaruit door kunnen voetballen.

Maar wat zou Feyenoord naast een hogere handelingssnelheid kunnen doen om het wellicht wat makkelijker voor zichzelf te maken? Ik verwacht dat Feyenoord ook woensdag tegen PSV gewoon weer gaat proberen op te bouwen van achteruit. Met de spelers die nu beschikbaar zijn zou de veldbezetting er dan als onderstaand uitzien. Hierbij wordt er verwacht dat Hartman fit genoeg is om te starten.

Analyse: Hoe Feyenoord onder de druk van PSV uit zou kunnen spelen

Enige positionele aanpassing is naar mijn mening wel handig op basis van de vorige wedstrijd. Een van de manieren om beter in te spelen op de druk van PSV is wat mij betreft opbouwen met drie centrale verdedigers en om daarnaast een van de twee backs naast Wieffer te positioneren. Dit zou zowel met Hartman/Lopez als met Geertruida prima kunnen. Mijn voorkeur heeft om dit met Hartman te doen. De veldbezetting zou er dan zoals onderstaand uitzien.

afb3

Met deze veldbezetting in opbouw geef je PSV een hoop om over na te denken. Zo moeten de buitenspelers (7 en 11) kiezen of ze verder naar binnen gaan staan. Doen ze dit dan krijgen Hancko en Geertruida ruimte om in te dribbelen. Doen ze dit niet, dan hebben Hartman en of Wieffer veel ruimte op het middenveld. Hancko en Geertruida hebben de mobiliteit en kwaliteit om onder druk te voetballen om als een soort wijdere centrale verdediger te spelen. Daarnaast zijn ze beide defensief solide genoeg om in een driemansverdediging te spelen. Wat betreft Hartman denk ik dat hij de handelingssnelheid en het voetballende vermogen heeft om meer in de as te spelen.

Mochten de buitenspelers naar binnen staan dan geeft dat een hoop lege ruimte aan de zijkant. Hiermee kan de passlijn naar Gimenez eventueel vrij gemaakt worden vanaf beide kanten.

afb 4

In de laatste wedstrijd tegen PSV was er een moment waarbij Feyenoord vanuit een driemans verdediging probeerde op te bouwen en dit leverde direct wat op. Zerrouki zakt uit en positioneert zich naast Trauner. Dit geeft de ruimte aan in dit geval Hancko om iets in te dribbelen en uiteindelijk Ivanusec te vinden. Dit zijn de kleine details die ervoor kunnen zorgen dat je wél tot kansen komt. Het liefst zou ik dan dus 2 man voor die driemans defensie zien staan in plaats van 1 om PSV te dwingen verder naar voren te stappen.

Wanneer de opbouw niet helemaal lukt, moet er een plan B zijn. Ik vond Feyenoord in de vorige ontmoeting in sommige gevallen te veel terugvallen op dezelfde patronen. Een van de oplossingen bij hoge druk is normaliter een directe speelwijze. Daarmee bedoel ik niet meteen een lange peer naar voren, wat overigens sporadisch wel gedaan zou kunnen worden, maar vooral het vinden van medespelers verder op het veld. Dus niet de bal van bijvoorbeeld Hancko naar Wieffer, maar naar Timber of Gimenez. PSV leek hier in de wedstrijd tegen Utrecht ook wat meer moeite mee te hebben. Utrecht speelde vrij regelmatig de langere bal. PSV lijkt het liefst tegen een ploeg te spelen die probeert te voetballen.

Uiteraard is dit vooral theorie en is het maar de vraag of het in de praktijk goed uitpakt. Maar over het algemeen zou ik graag zien dat Feyenoord tegen dit PSV wat directer gaat proberen te spelen en wat minder in dezelfde patronen blijft hangen als ze op dat moment niet werken. Mocht Feyenoord erin slagen om de opbouw te verzorgen, dan geef ik ze een hele goede kans op een positief resultaat tegen PSV.

Lees meer over
KNVB Beker
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties