Hartman over herstel: "Als ik terugkom, wachten er 50.000 mensen op mij"

Hartman over herstel: "Als ik terugkom, wachten er 50.000 mensen op mij"

Quilindschy Hartman beleeft het EK deze zomer anders dan hij had gehoopt. De linksback maakte goede kans op een basisplaats bij Oranje, maar door een blessure zit hij thuis voor de tv en is zelfs zijn rentree bij Feyenoord nog ver weg. In de podcast Matchday ging hij dieper in op zijn revalidatie.

"Nu gaat het wel goed", begon Hartman. "Maar tijdens het EK heb ik wel veel moeite. Ik denk dan: ik had echt iets kunnen toevoegen. Dat is lastig. Nee, ik heb geen contact met Koeman. Ik heb hem wel gesproken, maar nu is hij met Oranje bezig. Dat is ook logisch. Ik heb wel contact gehad met de medische mensen van de KNVB en Nigel de Jong (directeur topvoetbal bij de KNVB, red.) heeft me ook gebeld. Als ik daar wilde revalideren, kon dat altijd. Dat is lief van ze."

Hartman probeert zijn revalidatieprocedure ook positief te benaderen. "Aan de ene kant is het kut, want ik kan niet spelen. Maar aan de andere kant is het ook een avontuur met mezelf. Ik ben er de hele dag mee bezig. Ik heb nu bijvoorbeeld een chef. Hij maakt dingen voor me die ik zelf niet zou bedenken. Voeding, slaap, dat is heel belangrijk."

EK en transfer
Tegelijkertijd is het een periode waarin hij veel nadenkt over het ontstaan van zijn blessure. "Ook omdat je dit niet nog een keer wil. Je gaat toch denken: heb ik misschien dingen anders gedaan? Te weinig of juist te veel gedaan? Het was een heel drukke periode. Het EK kwam eraan. Ik wist wel dat ik erbij zou zitten, maar het zit wel in je hoofd. En misschien zat er een transfer aan te komen. Daar ben je ook mee bezig. Ik denk vooral dat het een ongelukkig moment was, een samenloop van omstandigheden."

Op het moment van zijn blessure, had Hartman al heel snel door dat door zowel het EK als zijn transfer een streep kon. "Toen ik in de kleedkamer kwam, met ook de arts erbij, wist ik: dit is gewoon klaar. Ik heb nog nooit zo hard gehuild als toen. Dat is echt kut. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor alle mensen die mee zouden gaan. We waren bijvoorbeeld bezig met tickets regelen voor familie. Die hadden er allemaal ook heel veel zin in, zo'n eerste EK."

Positieve benadering
Ondanks dat alles probeert Hartman ook juist de moed erin te houden. "Ik ben zo geblessed met waar ik nu ben", doelde hij op zijn doorbraak bij Feyenoord en Oranje en de belangstelling van grote clubs. "Dan voel ik me bijna schuldig als ik me echt slecht zou voelen. Als ik terugkom, wachten er 50.000 mensen op mij. Dat probeer ik in mijn hoofd te houden."

Lees meer over
Quilindschy Hartman
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties