Gouka merkt nog steeds strijd binnen Varkenoord: "Dat is wel altijd gebleven"

Gouka merkt nog steeds strijd binnen Varkenoord: "Dat is wel altijd gebleven"

Feyenoord is op de achtergrond al druk bezig met het komende seizoen. Naast nieuwe spelers, zijn ook nieuwe scouts en een nieuwe Head of Academy nodig. Voor die laatste rol is de 34-jarige Glenn van der Kraan - voormalig jeugdtrainer bij Feyenoord en momenteel actief bij Manchester City - in beeld. Clubwatcher Mikos Gouka heeft echter zijn vraagtekens bij de totstandkoming van die keuze.

In de AD Voetbalpodcast vertelt Gouka namelijk dat het commissaris Sjaak Troost is die in Van der Kraan de ideale opvolger voor de afzwaaiende Rini Coolen ziet. "De Raad van Commissarissen is een orgaan dat moet controleren, maar hij komt op de proppen met een naam waarvan hij vindt dat het de jeugdopleiding goed zou doen. Dan denk ik: hoe weet Sjaak Troost dat nou? Het kan natuurlijk een goede kandidaat zijn. Als het is om zijn kwaliteiten is het prima, maar bij de jeugdopleiding van Feyenoord krijg je altijd heel snel het idee dat er meer aan de hand is: hij past wel of niet in het juiste kamp."

"Voor Feyenoord is het natuurlijk cruciaal dat ze vanuit de jeugd mensen blijven houden die het Nederlands elftal halen. Zoals Hartman, Timber, Geertruida, Bijlow. Daar wordt het meeste geld mee verdiend. Dan moet je geen hoofd jeugdopleidingen kiezen die lekker in een kamp past, maar iemand die de boel een slinger kan geven en kan beslissen wie ze nog wel en niet nodig hebben. Zoals ik het begrijp hebben veel kandidaten daar helemaal geen trek in, omdat ze geen zin hebben om elke dag in een strijd tussen twee kampen te zitten."

Verhalen als deze gingen al langer rond over de jeugdopleiding, maar leken nu juist verleden tijd te zijn. "Ze hebben innovatief ook wel stappen gezet en er zijn mensen die uitstekend werk leveren. Maar wat wel altijd is gebleven, is dat het ene kamp het andere kamp niet kan luchten. Dat wordt altijd ontkend, maar ook zo vaak wél bevestigd door mensen die dicht bij het vuur zitten. Dat je als hoofd jeugdopleidingen geen zin hebt om binnen te komen en mensen met een bepaalde status tegen de schenen moet schoppen, dat kan natuurlijk. Het andere uiterste is dat je iemand binnenhaalt met het idee: die ligt goed bij veel mensen, dus we doen het maar. Je moet de beste kandidaat binnenhalen, waardoor je weer een stap vooruit kunt zetten met je jeugdopleiding."

Lees meer over
Jeugd Varkenoord
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties