Gevaar én kansen in speelstijl Roma: "Ik vind het geen wonderploeg"

Gevaar én kansen in speelstijl Roma: "Ik vind het geen wonderploeg"

Nu de competitie er voor Feyenoord op zit, is het aftellen geblazen richting de Conference League-finale tegen AS Roma. Intussen worden de verrichtingen van de tegenstander nauwlettend in de gaten gehouden, want de Serie A is nog niet afgelopen. De analisten van Studio Voetbal keken alvast naar wat Feyenoord kan verwachten.

De vraag hoe de Rotterdammers de finale tactisch moeten benaderen, is volgens Ibrahim Afellay geen lastige. "Zoals Feyenoord het hele seizoen eigenlijk al speelt. Roma kwam vroeg op achterstand (tegen Venezia FC, red.) en als ze één ding niet kunnen, is het het spel maken. Je kunt ze gerust aan de bal laten. Dan zie je dat ze daarin heel beperkt zijn." Hij waarschuwde Feyenoord echter ook. "De omschakeling, dat is waar ze je pijn kunnen doen."

Pierre van Hooijdonk zag zijn zoon Sydney in de eerste seizoenshelft met Bologna tegen Roma spelen. Ook hij kwam met een waarschuwing voor de ploeg van Arne Slot. "De valkuil ligt 'm erin dat je denkt dat het allemaal wel meevalt. Het is een typisch Mourinho-elftal, ze raken niet in paniek als de tegenstander veel meer de bal heeft. Ze spelen een systeem dat Feyenoord eigenlijk niet zo goed ligt. De punten die Feyenoord heeft verloren, waren regelmatig tegen ploegen die met vijf achterop speelden. Dat doet Roma ook."

Daarnaast wees hij op enkele sterkhouders van de Italianen. "Ze spelen met twee spitsen, waarvan Tammy Abraham de gevaarlijkste is. Hij is fysiek enorm sterk, snel en kan geweldig koppen. Dan hebben ze een creatieve speler in Lorenzo Pellegrini. Die vormt het grootste probleem voor Feyenoord." Ook de standaardsituaties van laatstgenoemde kunnen een probleem worden. "Ze hebben zeventien goals gemaakt uit vrije trappen en corners, het meest van de Serie A. Hij heeft een geweldige traptechniek en het is een geweldige middenvelder." Tot slot wees hij op de dreiging van wingbacks Leonardo Spinazzola en Rick Karsdorp.

Waar Afellay en Van Hooijdonk de sterke punten van Roma benadrukte, zag Theo Janssen juist vooral kansen voor Feyenoord. "Ik heb ze twee keer aan het werk gezien en ik vind het geen wonderploeg. Je krijgt heel veel ruimte om te voetballen en ze laten ook best veel ruimtes tussen de linies. Achterin, de laatste twintig, dertig meter voor de eigen goal, verdedigen ze wel met alles wat ze hebben. Dat doen ze behoorlijk goed", benoemde hij toch ook de kracht van de nummer zes van de Serie A.

"Maar voetballend is het erg matig. Ze hebben Chris Smalling centraal achterin staan, die slaan ze gewoon over in balbezit. Die krijgt geen bal en als hij 'm krijgt, dan ramt 'ie 'm naar voren. Als ik Feyenoord was, zou ik zeggen: Smalling, hier heb je de bal, doe je ding en daar gaan we op het juiste moment druk op zetten. Dan weet ik zeker dat ze een goede kans maken om die wedstrijd te winnen. Ik vind het geen wonderploeg", herhaalde hij tot slot. "Absoluut niet."

Lees meer over
Feyenoord Conference League 2021/2022
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties