Feyenoord heeft geen moeite met AZ en bereikt halve finale KNVB Beker

Feyenoord heeft de halve finale van de TOTO KNVB Beker bereikt. De Rotterdammers waren in De Kuip te sterk voor AZ in de kwartfinale van het bekertoernooi. Niet alles verliep woensdagavond positief. Gernot Trauner moest geblesseerd van het veld en is een twijfelgeval voor de kraker tegen AS Roma volgende week. Ook waren er zorgen om Quinten Timber, die per brancard het veld moest verlaten in de extra tijd.

Feyenoord begon tegen AZ met Nieuwkoop als rechtsbuiten en Stengs als aanvallende middenvelder. Slot wilde zijn ploeg vooral beter aan de bal zien en daar werd ook direct gehoor aan gegeven. De Rotterdammers wisten enkele kansen te creëren. Uiteindelijk was het Gernot Trauner die dacht het openingsdoelpunt te maken. De kopbal van de Oostenrijker was echter vanuit buitenspelpositie, waardoor zijn eerste doelpunt in De Kuip werd afgekeurd door de VAR.

Na een half uur spelen was het wedstrijdbeeld nog altijd in het voordeel van Feyenoord. Waar AZ afgelopen weekend de dienst uitmaakte, was het nu wachten op grote mogelijkheden van Feyenoord. Zonder Vangelis Pavlidis in de punt van de aanval hadden de bezoekers het lastig om gevaarlijke momenten te creëren. Voor AZ zou het afhaken van Trauner misschien mogelijkheden bieden. De verdediger greep naar zijn hamstring en daardoor werd Thomas Beelen ingebracht.

Het wedstrijdbeeld veranderde niet door de noodgedwongen wissel. Feyenoord kreeg via Mats Wieffer een grote mogelijkheid. Het was echter Lutsharel Geertruida die de ban wist te breken. De verdediger kopte raak en noteerde alweer zijn zesde doelpunt van het seizoen. De ploeg van trainer Arne Slot ging met een dik verdiende voorsprong de rust in. De stadionclub had acht schoten, terwijl AZ een poging waagde.

yv202427yv202427a1a03380
Timber, Geertruida en Stengs zijn Dilrosun niet vergeten en doen zijn 'celebration'.

De tweede helft begon een stuk moeizamer voor Feyenoord. Beide ploegen werden slordig aan de bal waardoor het allemaal wat rommeliger oogde. Door het uitblijven van een tweede treffer bleef AZ vertrouwen houden op de gelijkmaker. Gimenez genoot de gehele avond de steun van het publiek, maar kon het net niet vinden. De Mexicaan is in de laatste acht wedstrijden slechts een keer trefzeker geweest. Tien minuten voor tijd kwam Ayase Ueda binnen de lijnen.

Nieuwkoop was het eindstation van een fraaie aanval. Stengs werd goed vrijgespeeld door Wieffer. De aanvallende middenvelder behield het overzicht en de rechtsbuiten van woensdagavond kon hem vervolgens simpel binnentikken. De wedstrijd was daarmee beslist en de manier waarop de goal tot stand kwam zal vertrouwen geven. Door de overwinning is de halve finale een feit en maakt Feyenoord nog altijd kans op een prachtige prijs.

copyright proshots 24168692
Bart Nieuwkoop maakte de belangrijke 2-0 en speelde verder een uitstekende wedstrijd als rechtsbuiten.