De Statistieken: Nelson en Kökcü blinken uit, Trauner belangrijk

De Statistieken: Nelson en Kökcü blinken uit, Trauner belangrijk

Feyenoord zette zondagmiddag een prima optreden neer tegen Heracles Almelo. Op basis van de statistieken gold dat in het bijzonder voor Reiss Nelson, Orkun Kökcü en Gernot Trauner. Cyriel Dessers was de enige dissonant aan de kant van de Rotterdammers.

Verdedigend liet Feyenoord tegen Heracles wel meer toe dan gebruikelijk. De Almeloërs kwamen tot 1,46 xG* - op Ajax (2,38) na het hoogste aantal sinds de winterstop (uit veldspel; de penalty's van AZ niet meegerekend). Voor Feyenoord lag dit uiteraard wel hoger: 2,38. De Rotterdammers hadden 64% van het balbezit en schoten 23 keer, waarvan 8 op doel. Heracles was ook goed voor 8 schoten op doel, uit een totaal van 19 doelpogingen. Daarnaast viel op dat Feyenoord op basis van de cijfers niet zo slordig was als trainer Arne Slot na de wedstrijd aangaf. Hoewel het uiteraard niet alles zegt, kwamen 574 van de 640 passes aan (90%). Gemiddeld ligt dit nauwkeurigheidspercentage per wedstrijd voor Feyenoord op 82,8%.

*Expected Goals: verwacht aantal doelpunten op basis van het aantal kansen en de kwaliteit ervan. Cijfers afkomstig van EredivisiePlots.

Nelson & Kökcü
De wedstrijd van Feyenoord in Almelo kende met Reiss Nelson en Orkun Kökcü twee duidelijke uitblinkers, bevestigen ook de statistieken. Uiteraard had Nelson met 1 goal en 2 assists de grootste bijdrage aan de doelpuntenproductie van de Rotterdammers. Maar ook enkele andere statistieken vielen op. Zo kwam 90% van zijn passes aan (36 van de 40), waaronder 2 sleutelpasses, 1 voorzet (zijn enige poging) en 1 lange bal (zijn enige poging). Verder was Nelson goed voor 2 geslaagde dribbels uit 4 pogingen. Alleen Luis Sinisterra (4 van de 5) en Alireza Jahanbakhsh (3 van de 5) deden dit beter.

Ook Kökcü viel naast zijn doelpunt natuurlijk op door zijn passing. Hij was weliswaar minder nadrukkelijk aanwezig dan gebruikelijk: Gernot Trauner (109), Fredrik Aursnes (108), Tyrell Malacia (98) en Marcos Senesi (95) hadden allemaal aanzienlijk vaker de bal dan de 73 balcontacten van Kökcü. Wel viel hij daarin op met een passnauwkeurigheid van 92% (55 van de 60 kwamen aan), 4 sleutelpasses (het meest van elke Feyenoorder, gevolgd door Malacia met 3), 2 aangekomen voorzetten (van de 3) en 5 aangekomen lange ballen (van de 6).

Trauner
In verdedigend opzicht was er maar weer eens een hoofdrol weggelegd voor Gernot Trauner. De Oostenrijker speelde geen sterke wedstrijd tegen Slavia Praag, maar wist zich in Almelo te herpakken. Hij won de meeste duels van alle Feyenoorders (8 van de 10; gevolgd Aursnes en Sinisterra, allebei 7 van de 9) en was goed voor de meeste clearances (8) en onderscheppingen (4). 2 keer veroverde Trauner de bal met een tackle. Ook Senesi (3 clearances, 2 geblokte schoten, 1 onderschepping en 3 tackles) en Aursnes (2 clearances, 1 geblokt schot, 3 tackles) waren belangrijk.

De Statistieken: Nelson en Kökcü blinken uit, Trauner belangrijk

Ook de rol van de eerder bekritiseerde doelman Ofir Marciano mag benoemd worden. Hij was goed voor liefst 6 reddingen, waarvan 5 op schoten binnen de zestien. Verder wist hij met 19 van zijn 21 passes (90%) een ploeggenoot te vinden. Die zocht hij dit keer vooral kort. Van zijn 2 lange ballen kwam er 1 aan.

Dessers ongelukkig
Waar vrijwel alle Feyenoorders op basis van hun statistieken volgens SofaScore een ruime voldoende scoorde, was Cyriel Dessers de negatieve uitzondering. De spits kreeg zijn plek in de basis terug, maar overtuigde allerminst. Hij kwam slechts tot 18 balcontacten, waarin hij 6 keer de bal verspeelde. Hij werd 2 keer voorbijgelopen en verloor al zijn 5 duels. Verder kwamen 9 van zijn 11 passes aan - waarvan 1 sleutelpass - en kwam hij tot 2 doelpogingen (1 op doel, 1 geblokt).

Lees meer over
Orkun Kökcü Gernot Trauner Reiss Nelson De Statistieken
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties