De Groot: ''Dat werkt vooral met Szymański goed''

Over de spectaculaire wedstrijd van Feyenoord tegen FC Twente valt meer dan genoeg na te praten en dus blikt analist Rory de Groot uitgebreid terug bij Feyenoord TV. Uiteraard kon er ook daar niet voorbijgegaan worden aan het cruciale strafschopmoment in de wedstrijd.

"Een glaszuivere strafschop. Ik was verbijsterd dat je de beslissing vervolgens ook nog tegen krijgt... toen dacht ik echt 'waar zit ik naar te kijken, dit kan niet waar zijn?'. Er is dus een VAR die er overheen kan gaan en die draait het ook nog eens om. Dit was overduidelijk. En dan hebben we het nog over een duwtje dat eerst door Brenet gegeven werd waardoor Gimenez daarna botst met Pröpper. Het was wat mij betreft een aaneenschakeling van scheidsrechterlijke dwalingen", aldus De Groot.

Lees ook

De wedstrijd
"Ik heb echt genoten van de wedstrijd. Van beide ploegen ook: er zat veel strijd in, hoge intensiteit, het ging op en neer. Met name in de eerste helft lag het tempo zo enorm hoog dat je soms dacht dat je naar een Engelse wedstrijd keek. Dat ging wel ten koste van de nauwkeurigheid in de passing en het positiespel", zo vervolgt De Groot. "Beide ploegen hebben eigenlijk dezelfde soort speelstijl: heel compact centraal in de as, met opkomende backs en hoog drukzetten. Daar hadden ze allebei moeite mee in de eerste helft. Met name in de tweede helft vond ik Feyenoord sterker. Net als tegen Ajax hadden ze wel een fase van tien minuten waarin ze terugzakten. Toen kwamen ze in de problemen en viel die 1-1. Daarvoor hadden ze de controle en waren ze wat rustiger in het positiespel. Dat heb je nodig: hoog drukzetten ja, maar dan ook de rust hebben om even om je heen te kijken en de bal in bezit houden."

De flanken
"Van tevoren wisten Feyenoord en Twente dat op de flanken, en met name achter de laatste linie, veel ruimte zou liggen. Daar speelden ze allebei ook op. Die ruimte was er vaak ook, maar Feyenoord maakte daar niet altijd goed gebruik van." De Groot haalt dan het moment aan dat Feyenoord de bal verovert en Alireza Jahanbakhsh een uitstekende rush richting de zestien van Twente start. "Dan zie je dat de bezetting bij Feyenoord vaak niet klopt. Aan de buitenkant van het veld ligt er heel veel ruimte om er overheen te komen, maar dan blijven ze centraal voorin in een kluitje staan. Uiteindelijk schiet Szymański in een woud van verdedigers. Daar zat gewoon meer in om het uit te spelen, maar dan zijn ze te onrustig en is de veldbezetting niet goed."

Daarna wordt er een actie van Javairô Dilrosun uitgelicht. De vleugelaanvaller stak een groot deel van het middenveld over en schudde tegelijkertijd een klein handvol Twentenaren van zich af, terwijl Quilindschy Hartman opstoomde op de linkerflank. "Hartman heeft dan een zee van ruimte en Dilrosun maakt een goede dribbel, maar hij kan de bal dan al twee, drie keer naar Hartman spelen. Dan heb je een overtal. Uiteindelijk geeft hij een slechte pass op Gimenez. Dan heb je dus een overtal gecreëerd dat heel slecht uitgespeeld wordt. In een topwedstrijd, die het gisteren echt was, zijn de details zo belangrijk." Daarna volgden nog meer voorbeelden van gemiste kansen qua tempo, veldbezetting en keuzes.

Gimenez & Bijlow
"Gimenez heeft uitstekend gespeeld, echt een handenbinder voor de verdediging van Twente: met zijn loopacties, sterkte aan de bal, in de combinatie en beslissend met dat doelpunt." Daarnaast viel op dat Justin Bijlow wellicht beter is dan ooit. "Hij tikt in ieder geval het topniveau waar we hem van kennen weer aan. Hij had een paar hele goede reddingen en hij had ook een keer een hele prachtige cross waarmee hij de linksbuiten aan de andere kant van het veld precies in de ruimte bediende. Hij kan dus ook echt goed voetballen. Het is een complete keeper die wat mij betreft, maar dat heb ik al vaker gezegd, de nummer 1 van Nederland is."

Lees ook

De flanken II
De Groot neemt zelden een blad voor de mond en had al aanmerkingen op de flankaanvallers van Feyenoord, maar ook de flankverdedigers moesten er aan geloven. "Daar ging niet alles goed. Vanaf het begin van de wedstrijd ging het met name aan de rechterkant mis in de organisatie. De buitenspeler van Twente kwam toen binnendoor bij Pedersen die verkeerd dekt. Dat gebeurt vaker bij Pedersen. Een punt van aandacht wat mij betreft. Pedersen blijft vaak op twee meter afstand van de tegenstander staan." Het leverde dreigende en onnodige momenten op die volgens De Groot, een zelfverklaard liefhebber van Marcus Pedersen, minder vaak voorgekomen zouden zijn als er aan het begin van de wedstrijd wat meer druk op de bal was gezet door Pedersen en Jahanbakhsh, diens kompaan aan de rechterkant. Bij het tegendoelpunt was Dilrosun de kompaan van Pedersen, maar ook daar zetten beide spelers niet genoeg druk op de tegenstander. Het gevolg was dat de organisatie bij Feyenoord helemaal weg was en het tegendoelpunt relatief gemakkelijk gemaakt kon worden.

Gimenez & Danilo
Danilo kreeg in de spits lange tijd de voorkeur boven Santiago Gimenez omdat hij beter paste in het plan van trainer Arne Slot om hoog druk te zetten. De Mexicaan heeft echter stappen gezet in die speelstijl. "Ik vind dat hij daar groeiende in is. Het oogt anders dan bij Danilo, die is heel explosief, heeft een grotere inhoud en houdt het ook langer vol met die explosieve sprints van verdediger naar verdediger. Gimenez zette met name in de eerste helft, samen met Szymański, goed druk. Twente is een goede ploeg, dus het is niet zo dat je als je goed druk zet ook maar gewoon de bal hebt, maar ik vond wel dat hij daar ontwikkeling in laat zien. Hij houdt het ook steeds langer vol, die enorme sprints."

Lees ook

Al lijkt het ook dat de speelstijl van Gimenez beter rendeert met Sebastian Szymański dan met Quinten Timber in de buurt. "Met name met Szymański, die onwaarschijnlijk veel loopt, werkt dat goed. Dat merkte je in de tweede helft toen Timber daar te spelen kwam. Die is geblesseerd geweest, en daar kan het ook mee te maken hebben, maar die krijgt een nieuwe positie achter de spits. Dan is het ook even afstemmen met Gimenez, maar ook om de loopacties van Szymański te kunnen blijven maken."

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen