Complimenten voor Minteh: "Zijn verdedigende omschakeling is geweldig"

Complimenten voor Minteh: "Zijn verdedigende omschakeling is geweldig"

Yankuba Minteh begon donderdagavond in de halve finale van de KNVB Beker weer in de basis en dat was een beloning voor zijn goede invalbeurt tegen Almere City. De pijlsnelle aanvaller lijkt zich steeds beter te ontwikkelen en krijgt ook steeds meer rust in zijn spel. Arne Slot kreeg op de persconferentie de vraag hoe hij kijkt naar de ontwikkeling van de Gambiaan en reageert opvallend enthousiast.

"Om te bepalen of hij echt beter is geworden, vind ik dat we een langere periode moeten nemen", begint Slot op de vraag hoe hij zijn buitenspeler ziet ontwikkelen. "Ik heb ook gezien dat hij in Almere twee hele goede goals maakt en gisteravond ook zeer dreigend was. Helaas kon hij het niet omzetten in een goal of assist. Ik denk dat daarom uiteindelijk ook hun linksback eruit moest. Even later scoorden wij met een loopactie uit de rug van de ingevallen centrale verdediger. Dus indirect heeft hij zijn waarde gebracht."

Met een enigszins humoristisch voorbeeld laat Slot merken dat Minteh ook nog maar een speler van 19 jaar is. "De ene speler zit bij de wedstrijdbespreking alleen maar op te letten en bij de ander heb je na anderhalve minuut al zoiets van ‘ik heb niet het idee dat jij nog heel veel oppakt'. Ik zal niet zeggen bij welke groep Yankuba hoort, maar het is wel zo dat hij vaak na de bespreking nog even apart genomen wordt met de vraag wat hij er exact van mee heeft gekregen."

Oogkleppen
Bij praatprogramma's en sociale media wordt vaak nog negatief gesproken over Minteh en Slot gaat graag in op die kritiek. "Er wordt vaak gezegd dat hij oogkleppen op heeft. Als je dan kijkt hoe donderdag de 1-1 valt, dan herkent hij wel dat er een overtal tegenover hem staat en legt hij hem terug op Calvin. Ook bij de eerste grote kans tegen RKC is hij aan het dribbelen en houdt hij het overzicht. Dus hij heeft meer gevoel voor herkennen dan dat men vindt. Dat er ruimte voor verbetering in zit, erken ik ook."

Verdedigende kwaliteit
Iets waar Slot veel om geeft bij zijn buitenspelers zijn de verdedigende acties. Dat zit bij Minteh wel goed. "Zijn verdedigende omschakeling is geweldig. Zijn verdedigende kwaliteit is ook geweldig, want of het nou Spinazzola was of donderdagavond weer. Ze proberen het best wel eens in de één-tegen-één tegen hem op te nemen, maar ondanks dat het een aanvaller is, denk ik dat er weinig spelers bij ons zo goed zijn in het verdedigen van een één-tegen-één. Daar is een hele simpele reden voor en dat is voetenwerk en snelheid. Zonder snelheid is het tegenwoordig exceptioneel moeilijk om dat voor elkaar te krijgen."

Langer verblijf
Minteh heeft afgelopen zomer een contract getekend bij Newcastle United. Of een nieuwe huurperiode bij Feyenoord mogelijk is? "Om hem beter te kunnen krijgen, moeten we hem houden. Ik denk dat er nog heel veel rek in hem zit, want hij is nog maar voor het tweede jaar prof. Hij is hier in het eerste jaar ook nog een paar keer geblesseerd geweest en naar de Afrika Cup geweest, dus dat er nog veel rek in hem zit, geloof ik zeker. Of we hem dan moeten houden, zijn keuzes die we richting het einde van het seizoen moeten maken."

Lees meer over
Yankuba Minteh
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties