Boëtius: "Iedereen had voor mij een grootse carrière uitgestippeld"

Boëtius: "Iedereen had voor mij een grootse carrière uitgestippeld"

Jean-Paul Boëtius heeft een zware periode achter de rug. Nadat hij in september vorig jaar de diagnose teelbalkanker kreeg, is hij inmiddels weer gezond en maakt hij minuten bij Hertha BSC. In een interview met het Helden magazine blikt de middenvelder terug op zijn periodes bij Feyenoord.

"Ik heb bij Feyenoord nog met Justin Bijlow, Orkun Kökcü en Lutsharel Geertruida gespeeld", begint Boëtius over het huidige seizoen. "Hen lukt het wel wat mij in die paar jaar niet gelukt is. Echt chapeau voor die jongens. Ik hoop dat ze hun hart blijven volgen in alle keuze die ze maken. Dan kunnen ze nooit spijt krijgen."

Debuut
Na kort over het huidige seizoen gesproken te hebben, gaat hij terug in de tijd. Het was 28 oktober 2012 toen Boëtius zijn onvergetelijke debuut maakte voor Feyenoord. Hij scoorde de 1-1 tegen Ajax in De Kuip en kan het zich nog herinneren als de dag van gister. Eén week ervoor zat hij nog bij Jong Feyenoord, waar hij indruk maakte toen Ronald Koeman, Jean-Paul van Gastel en Giovanni van Bronckhorst langs de lijn stonden. De training voor De Klassieker werd het ineens allemaal duidelijk.

"De trainer begon hesjes uit te delen. Jordi Clasie, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi en Joris Mathijsen kregen een hesje. Er was er één over, toen kreeg ik die. Toen de training afgelopen was, moest ik op het kantoor komen. Koeman toonde een lijst met namen, ik zag Sneijder, Van der Vaart en Emanuelson staan en ik zag een pen. Koeman zei: 'Weet je wat dit zijn?' Ik antwoordde: een lijst met supernamen natuurlijk. Hij zei: 'Schrijf je naam maar op dat stippellijntje, want je gaat morgen spelen tegen Ajax.' Iedereen had voor mij een grootse carrière uitgestippeld, maar dat is het niet geworden."

De kerk
Geloof speelde altijd een hele belangrijke rol in het leven van Boëtius. De manier waarop hij zijn geloof beoefende had een grote impact op zijn periode bij Feyenoord. "Laatst nog zei ik tegen Lies (zijn vriendin, Red.) dat ik van de korte piek in mijn carrière bij Feyenoord niet heb kunnen genieten. Buiten trainingen en wedstrijden was ik vooral in de kerk om bijbelstudie te doen en dat soort dingen. Voor mijn ouders was er maar één weg: de echte weg. Ik wil nog wel toevoegen dat ik ook rust vond in het geloof, maar ik was vooral moe, doodmoe. Na trainingen ging ik meteen naar de kerk en verbleef daar uren."

Tottenham Hotspur, Chelsea en Arsenal
Lange tijd stond Boëtius bekend als groot talent en dat wekte ook de interesse van veel topclubs. "In de zomer van 2014 hoefde ik eigenlijk alleen mijn jawoord te geven aan Tottenham Hotspur. Ook Arsenal, Chelsea en Juventus hadden interesse. Feyenoord wilde ondertussen mijn contract verlengen. In die fase ben ik van zaakwaarnemer gewisseld. Ik zat bij Winnie Haatrecht, hij zei tegen mij: 'Jean-Paul, ik denk dat nog een jaartje bij Feyenoord goed voor je is.' Ik wilde weg, maar was niet zo brutaal dat ik dat openlijk uitsprak. Dus ik dacht: ik wissel van zaakwaarnemer."

Echter adviseerde ook zijn nieuwe zaakwaarnemer, Stellar Group, hem om bij Feyenoord te blijven. De onderhandelingen tussen Feyenoord met Tottenham stopte en vervolgens raakte Boëtius uitgeput en kreeg hij het mentaal heel zwaar door de strijd met zijn ouders.

Terugkeer
In 2017 keerde Boëtius weer terug bij zijn liefde Feyenoord, echter liep dit voor iedereen niet zoals verwacht. Waar het in het eerste seizoen van zijn terugkeer prima ging, belandde hij in de voorbereiding van het nieuwe seizoen tegen Fenerbahçe op de bank. Toen hij na afloop een conditietraining moest doen, was hij het er niet mee eens. "Ik kon het even niet opbrengen. De consequenties kwamen dus, een geldboete en een weekje niet bij het eerste elftal." In de week afwezigheid mistte hij een voorlichting van de KNVB, wat hem in de eerstvolgende wedstrijd duur kwam te staan met een tweede gele kaart voor cynische gebaren.

Deze actie werd na een gesprek met technisch directeur Martin van Geel en trainer Van Bronckhorst opgelost met een maximale geldboete. Toch voelde het voor de trainer te makkelijk om Boëtius er alleen af te laten komen met een geldboete. "Precies op dat moment toonde FSV Mainz belangstelling. Mainz wilde niet wachten, was helemaal hotedebotel van mij en is met een zak geld naar Feyenoord gegaan."

Lees meer over
Jean-Paul Boëtius
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties