Van Gastel over ontslag: ''Het gaat om de manier waarop''

Van Gastel over ontslag: ''Het gaat om de manier waarop''

In aanloop naar De Klassieker was Jean-Paul van Gastel zondagochtend te gast bij Goedemorgen Eredivisie. Als speler won hij in 1999 de landstitel met Feyenoord en in 2017 bereikte hij dat als assistent-trainer. "Feyenoord is na de jaren '70 weinig kampioen geworden. Als je dan bij de laatste twee betrokken bent, is dat wel heel bijzonder."

Toch kende Van Gastel ook mindere momenten bij Feyenoord, met als dieptepunt zijn ontslag in 2019. Via zijn zoon moest hij vernemen dat hij kon vertrekken bij de club. "Ik snap ook wel dat je op een gegeven ogenblik een andere richting in wil slaan. Het liep ook niet goed", erkent Van Gastel. "Maar het gaat om de manier waarop. Ik werd wakker gemaakt door mijn zoon met het nieuws dat ik ben ontslagen. Dat verwacht je niet na twintig jaar."

"Je kan de club niks verwijten," vervolgde Van Gastel, "maar de mensen die verantwoordelijk zijn wel. Iemand heeft dit gelekt. Dat komt dan in het AD, iemand heeft er belang bij dat dat gelekt wordt." Op de vraag wat dat belang zou kunnen zijn. "Dat zal je aan die mensen moeten vragen." Om wie het gaat weet Van Gastel niet. Hij kreeg zijn ontslag later per mail bevestigd. "Ik ben nog wel gebeld, maar ik had niet meer de behoefte om de telefoon aan te nemen."

Van Gastel benadrukte dat het niet het ontslag zelf was waar hij moeite mee had. "Ik snap dat ze een andere weg zijn ingeslagen. Maar zeg dat dan: dit en dit zijn de redenen. Misschien was ik het er niet mee eens geweest, misschien wel, maar zeg het gewoon. Dan was het nog steeds pijnlijk, maar dan namen we afscheid en was het 'even goede vrienden'. Ik heb nog steeds goed contact met de mensen binnen Feyenoord, dat is het probleem niet. Het is gebeurd, ik moet niet meer zeiken en gewoon doorgaan, maar het was wel even pijnlijk, ja."

Jaap Stam
Na het vertrek van Giovanni van Bronckhorst, met wie Van Gastel succesvolle jaren kende in De Kuip, werd hij de assistent van nieuwe hoofdtrainer Jaap Stam. Met hem ging het niet goed met Feyenoord en Stam wordt vaak een te naïeve aanvallende speelstijl verweten. Van Gastel wil dat iets nuanceren. "Het probleem van dat seizoen is geweest dat we heel moeilijk zijn begonnen. Jørgensen was geblesseerd, Haps was geblesseerd, Fer, Kelly, Narsingh en Karsdorp kwamen niet fit binnen."

Daar kwam bovenop dat Feyenoord door het behalen van Europees voetbal na twee voorrondes een druk programma had. "Er was ook nog wat met Tapia: Troost had iets over hem gezegd (dat hij zich niet door hem in de maling liet nemen, red.). Hij was een professionele jongen en lag heel goed in de groep, dus er gebeurde wat in die groep. St. Juste werd verkocht, de directie die Jaap had aangesteld ging weg. En toen moesten we nog beginnen met voetballen."

Van Gastel vervolgt: "Dan kun je discussie hebben over de speelwijze en natuurlijk zijn er fouten gemaakt, maar met alle goede bedoelingen probeer je resultaten te halen." Tot slot wijst hij ook op de jeugdopleiding. "Met Jaap hadden we Jørgensen, die was geblesseerd. Bannis, toen zeventien en tweedejaars B-junior, was onze back-up, want Vente was net verhuurd aan RKC. Zo is dat gegaan voor Jaap, het waren moeilijke omstandigheden. De jeugdspelers die naar voren werden geschoven waren nog niet zo ver. Advocaat heeft dat nu ook bevestigd. Dat was lastig. Advocaat heeft inmiddels drie spitsen."

Lees meer over
De Kuip Giovanni van Bronckhorst Ridgeciano Haps Dylan Vente Dick Advocaat Rick Karsdorp Renato Tapia Naoufal Bannis Liam Kelly Leroy Fer
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties