Leo Sauer

Leo Sauer is een rechtsbenige linksbuiten, die als groot talent te boek staat. Hij begon met voetballen in het Slowaakse Bratislava, de stad waar hij op 16 december 2005 werd geboren. In 2018 verruilde hij de jeugdopleiding van recordkampioen Slovan Bratislava voor die van de nummer twee op die ranglijst: MSK Zilina. Zijn debuut - laat staan doorbraak - bij die club bleef uit, omdat hij al op 16-jarige leeftijd naar Feyenoord overstapte. Eerst op huurbasis, maar in de zomer van 2023 werd de jeugdspeler voor 235.000 euro definitief overgenomen. 

Leo Sauer
Sauer was tijdens zijn officiële debuut voor Feyenoord direct trefzeker.

Overstap naar Feyenoord

In de zomer van 2022 sloot Sauer zich aan bij de jeugdopleiding van Feyenoord. In eerste instantie kwam hij op huurbasis uit voor Feyenoord Onder 21, maar de Rotterdammers hadden in die overeenkomst een koopoptie bedongen. Volgens vader Julius Sauer was het toenmalig hoofdscout Mark Ruijl daar nadrukkelijk bij betrokken. Er was veel interesse van andere clubs, onder wie SC Freiburg, maar Ruijl overtuigde hen om toch voor Feyenoord te kiezen. "Ik kwam maar niet van die Mark Ruijl af", blikte Sauer senior later terug in gesprek met Voetbal International

Sauer bij Feyenoord

Sauer stond dus al te boek als groot talent, en liet in zijn huurperiode bij Feyenoord Onder 21 al geregeld zien waarom. Nadat hij in de zomer van 2023 definitief voor de landskampioen van dat jaar tekende, ging het hard met zijn ontwikkeling. De pas 17-jarige Sauer kreeg in de voorbereiding een serieuze kans om zich te laten zien aan trainer Arne Slot en greep die kans met beide handen aan. De Slowaak bleef ook bij de start van het seizoen deel uitmaken van de A-selectie en maakte in de tweede speelronde op 20 augustus tegen Sparta zijn officiële debuut. Maar het werd nog mooier dan dat: in een voor Feyenoord heel moeizame derby was het uitgerekend debutant Sauer die de bevrijdende gelijkmaker maakte en zo toch nog een punt redde voor zijn club. 

Jeugdinternational

Zijn officiële debuut voor Slowakije maakte Sauer nog niet, maar hij doorliep wel de verschillende jeugdelftallen van het nationale team. Zo speelde hij in de zomer van 2023 op het WK Onder 20, waar hij ondanks een moeizaam toernooi voor zijn land toch goed was voor 2 assists in 4 wedstrijden. 

De familie Sauer

Leo Sauer is niet het enige familielid dat actief is in de voetballerij. Zijn anderhalf jaar oudere broer Mario Sauer voetbalt ook - als middenvelder - en is nog altijd speler van MSK Zilina. Vader Julius Sauer is werkzaam bij voetbalmakelaarsbureau Global, waar hij voetbalkampen organiseert en jonge spelers begeleidt. Vanuit die rol behartigt hij ook de zaken van zijn beide zoons.