"Leo zelf wilde maar één ding: zo snel mogelijk naar Feyenoord"

"Leo zelf wilde maar één ding: zo snel mogelijk naar Feyenoord"

De 17 jaar jonge Leo Sauer zorgde zondagmiddag toch nog voor wat vreugde bij het Legioen. Dat gold zeker ook voor Julius Sauer, de vader van de Slowaakse Feyenoorder. Daags na Sauers hoofdrol tegen Sparta sprak Voetbal International hem voor een profiel over de scorende debutant.

Sauer senior had de invalbeurt van zijn zoon tegen Sparta niet zien aankomen. "We wisten wel dat hij het goed deed en in de voorbereiding ook de nodige kansen kreeg, maar zo'n derby is toch serieus en big." Minder verrassend vond hij vervolgens het goede optreden van de debutant. "Hoe Leo speelde, dat doet hij al zijn hele leven. Hij kent geen angst, is nooit nerveus en maakt gewoon die acties."

"Leo is heel introvert, een binnenvetter en altijd cool, calm and collected", ging zijn vader verder. "De manier waarop hij juichte na zijn goal, ziet er misschien heel ingetogen uit, maar wij als familie hebben Leo nog nooit zo uit zijn dak zien gaan. Daarbij viel me ook op hoe volwassen hij al is geworden. Slim ook. Hij speelde lang als jeugdspeler, maar nu zag ik hem echt anders."

Overstap naar Feyenoord
Op de vraag hoe Leo Sauer pas een jaar geleden - op 16-jarige leeftijd - bij Feyenoord belandde, gingen de complimenten van Julius Sauer vooral uit naar toenmalig hoofdscout Mark Ruijl. Zelf sprak hij als zijn zoons zaakwaarnemer in die tijd vooral met SC Freiburg, maar Ruijl was na het EK-kwalificatietoernooi Onder 17 in Nederland overtuigd geraakt van de jonge Slowaak. "Ik kwam niet van die Mark Ruijl af", blikte Sauer terug.

"Na dat toernooi was er veel aandacht voor Leo, maar Freiburg had inderdaad de beste papieren. Toch wist Ruijl me ervan te overtuigen mee naar Feyenoord te gaan, om de academie en het trainingscomplex van het eerste team te zien. Ik heb toen mijn vlucht naar Slowakije omgeboekt en moest thuis ook nog een en ander verantwoorden. Ik zei: 'Ik ga alleen mee als ik ook Robin van Persie even kan zien.' Even later stond ik oog in oog met een van de beste spelers die ik ooit heb gezien."

"Diep in mijn hart wist ik wel dat Nederland voor de ontwikkeling van Leo de beste optie zou zijn. Hij past bij het avontuurlijke en aanvallende voetbal waar jullie als land voor staan." Sauer werd eerst een jaar gehuurd van MSK Zilina, en vervolgens via een koopoptie voor drie ton overgenomen. Aanvankelijk stond die club niet achter een vroegtijdig vertrek van het pas 16-jarige talent. "Gelukkig rolde er een overeenkomst uit waarmee iedereen kon leven. Leo zelf wilde maar één ding: zo snel mogelijk naar Feyenoord."

Lees meer over
Leo Sauer
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties