Thomas Beelen

Als linkercentrale verdediger brak Thomas Beelen in het seizoen 2023/24 door bij Feyenoord. Als 22-jarig talent maakte hij in de zomer van 2023 de overstap van PEC Zwolle naar Rotterdam, waar Beelen in eerste instantie een plek op de bank kreeg achter aanvoerder Gernot Trauner. Toch kon Beelen profiteren van de blessures bij de Oostenrijker en in de minuten die hij speelde, liet hij direct zien zich goed te kunnen aanpassen aan het niveau.

Als rechtsbenige centrale verdediger maakte Beelen op 23 april 2022 zijn debuut in het betaald voetbal. In de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk (0-2) gewonnen mocht hij drie minuten invallen bij PEC Zwolle. Pas in het seizoen 2022/2023 ontwikkelde Beelen zich echt stormachtig. Hij werd vanaf de eerste speelronde een vaste waarde in het elftal van Dick Schreuder en kwam, ondanks dat hij negen wedstrijden moest missen wegens een knieblessure, dertig wedstrijden in actie. Dit leverde hem, naast promotie naar de Eredivisie, ook veel belangstelling van de Nederlandse topclubs op.

Beelen contract

Hoewel Beelen na zijn goede seizoen bij PEC Zwolle uit veel topclubs kon kiezen, ging zijn voorkeur uit naar het plan van Feyenoord en het voetbal van Arne Slot. Dit heeft, zeker achteraf, erg goed uitgepakt voor de centrale verdediger. Beelen maakte de overstap in de zomer van 2023 en kwam voor een bedrag van ongeveer drie miljoen euro over naar Rotterdam. In De Kuip tekende hij een contract tot medio 2027.

Beelen marktwaarde

De marktwaarde van Beelen is erg bijzonder. Volgens het dataplatform Transfermarkt.nl is Beelen na de winterse transferwindow van 2024 zo'n zeven miljoen euro waard. Dit terwijl hij op hetzelfde moment in 2023 nog slechts vierenhalve ton waard was. Nadat hij met PEC Zwolle het kampioenschap behaalde, steeg zijn marktwaarde naar twee miljoen euro en sinds Beelen bij Feyenoord onder contract staat, bleef de waarde stijgen.

Altijd rustig, altijd zelfverzekerd

Iets wat Beelen erg sterk maakt in zijn spel, is dat hij als centrale verdediger altijd heel veel rust uitstraalt. Hij lijkt van niemand bang te worden en zoekt altijd de juiste oplossing. Hier is hij zichzelf ook erg bewust van. "Dat is wel een positief iets als je grote wedstrijden moet spelen. Tuurlijk als ik tegen PSV of Lukaku moet, dan heb ik het er wel over met mensen. Dan maak ik een beetje grapjes. Dan heb ik het er met mijn broertje over van dat het wel lachen is. Ik maak het niet te groot voor mezelf en daarom zit er niet veel verschil in dat soort dingen."

Eigen lied

In zijn eerste seizoen bij Feyenoord drukte Beelen gelijk zijn stempel op het spel van Arne Slot. In bijna al zijn wedstrijden werd de nul gehouden en Beelen liet zien ook aan de bal heel rustig te blijven. Voor Het Legioen was dit reden genoeg om een speciaal lied te bedenken voor het opkomende talent.

Seizoen Club Wedstrijden
2021/2022 PEC Zwolle 3
2022/2023 PEC Zwolle 30
copyright proshots 24269370