Slot steunt Wieffer: "Daar kon ik me niet volledig in vinden"

Slot steunt Wieffer: "Daar kon ik me niet volledig in vinden"

Het duurt nog een kleine week, maar aanstaande zondag staat er eindelijk weer een wedstrijd van Feyenoord op het programma. Voordat de Rotterdammers aantreden in De Kuip tegen FC Utrecht is er voldoende tijd, voor de spelers die geen international zijn, om wat rustiger aan te doen en bij te komen van twee drukke maanden. Dit heeft Arne Slot ook gedaan en hij maakte maandagavond van de gelegenheid gebruik om langs te gaan bij het praatprogramma Rondo.

"Het is tricky om te zeggen, maar ik ben naar Ibiza geweest", begint de trainer van Feyenoord te vertellen hoe hij zijn vrije dagen heeft ervaren. "Als je constant aan het spelen bent is dat hartstikke leuk, maar ook pittig. Als dan een interlandbreak eraan komt, is dat ook een moment om stafleden vrij te geven. Ik ben zelf ook een staflid, dus dat is dan de indirecte consequentie. Het is wel een belangrijke toevoeging dat als je tien tot twaalf spelers overhoudt, waar een groot gedeelte van je basis bij zit, dan ga je dingen perfectioneren. Maar ik denk dat wij vorige week met drie spelers op het veld stonden en morgen hebben we er zes."

Spelerscarrière
Met gasten als Marco van Basten en Ruud Gullit aan tafel valt de voetbalcarrière van Slot een beetje in het niets, maar toch gaan de Nederlandse voetbaliconen in op de hoogtepunten van de huidige trainer. Wat hij tekort kwam om uit te groeien tot international, zoals de overige tafelgasten? Slot geeft antwoord met een glimlach. "Wat niet? Sommige mensen zeggen dat ik niet zo snel was, terwijl andere mensen het langzaam noemden. Ik was gewoon vrij traag. Ik moest nadenken over het spel, want als je zelf geen snelheid hebt, moet je nadenken over hoe een ander iets voor jou kan doen. Ik moest die pass kwijt, want als ik in de dribbel kwam werd het lachwekkend."

Wanneer Slot de gedachte had om te gaan voor een trainerscarrière? "Ik denk al heel jong. Ik speelde bij Sparta als aanvoerder in de Eredivisie en ging terug naar Zwolle die speelde in de eerste divisie. Er stond één ding in mijn contract: als ik stop moet ik minimaal twee jaar assistent worden. Destijds moest je als coach betaald voetbal minimaal twee jaar assistent zijn om hoofdcoach te kunnen worden."

Kritiek op Wieffer
De middenvelder van Feyenoord kreeg na zijn optreden in het Nederlands elftal afgelopen vrijdag veel kritiek in de media. Wat Slot van die kritiek vindt? "Daar kon ik me, op basis van wat ik zag, niet volledig in vinden. Alhoewel hij wel vlak voordat hij werd gewisseld een bal verliest, die een enorme kans oplevert. Maar ik had ook wel gehoord dat er veel kritiek op hem was." Bij het zien van het balverlies gaat de trainer van Feyenoord zijn verhaal verder. "Die bal mag je daar niet verliezen. Als dat de meetlat is voor het Nederlands elftal, dan heb je slecht gespeeld. Maar voor het overige heeft hij een aantal keer de ballen goed afgepakt en de bal weinig verloren."

"Als de meetlat voor het Nederlands elftal is: één fout is slecht spelen, dan hebben er vrij veel slecht gespeeld." Gullit sluit zich aan bij de woorden van Slot. "Ik vond dat hij zich als één van de weinigen echt kwaad maakte. Hij was echt pissig over het feit hoe ze speelden. Hij was niet goed, maar Reijnders was ook niet goed. Hij maakte een goal, maar ik heb het verder ook niet gezien bij hem. Het draaide gewoon niet, dat was duidelijk. Die achterhoede staat hartstikke goed, maar ze kunnen gewoon de bal niet kwijt."

AS Roma
Vervolgens komt pijnlijk genoeg ook het tweeluik tegen AS Roma ter sprake. "We ontwikkelen ons al. We zijn begonnen met na 90 minuten 0-1 te verliezen, toen na 120 minuten verliezen en de derde keer was na strafschoppen, waarvan beide keren de uitwedstrijd als tweede wedstrijd was. Ik zie ontwikkeling, maar op een gegeven moment is het programma of de speelwijze de rek uit en wil ik ook gewoon graag Dybala hebben."

Het individu maakt in zo’n wedstrijd het verschil, net als in de wedstrijd tussen Nederland en Schotland. "Natuurlijk. Jij kunt in speelwijze heel veel camoufleren, want onze jongens ontwikkelen zich geweldig, maar Mats Wieffer komt van Excelsior, Thomas Beelen van PEC Zwolle en Hancko en Lingr van Praag. Die komen van een ander niveau als de spelers van AS Roma."

Lees meer over
Arne Slot Mats Wieffer
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties