Slot: ''Spelers zullen veel meer moeten gaan lopen dan afgelopen seizoen''

Slot: ''Spelers zullen veel meer moeten gaan lopen dan afgelopen seizoen''

Arne Slot begint over anderhalve week officieel aan zijn klus als hoofdtrainer van Feyenoord. Rond zijn aanstelling werd er vooral gesproken over zijn voorliefde voor dominant voetbal en de vraag hoe hij dat in De Kuip kan toepassen. In het nieuwe Feyenoord Magazine gaat hij daar voor het eerst zelf op in.

Zo begint Slot door te vertellen dat hij zeker van plan is om ook Feyenoord ‘aanvallend, attractief en dominant’ voetbal te laten spelen. “Ik vond het heel belangrijk dat Feyenoord me juist daarom wilde aantrekken. Frank Arnesen had zich echt in mij verdiept. Hij wist dat ik niet alleen AZ op die manier liet spelen, maar daarvoor ook Cambuur. Een trainer moet je halen om het voetbal waar hij voor staat en niet om de resultaten die hij heeft behaald. Als trainer heb je veel invloed op de manier waarop je team speelt, maar qua resultaat ben je voor een groot deel afhankelijk van de kwaliteiten van je spelers. Goede spelers winnen wedstrijden, maar in het ideale scenario passen deze spelers ook bij de manier van spelen en zijn ze daardoor in staat om vaker wedstrijden te beslissen.”

Ook Slot is al vaker gewezen op het feit dat Jaap Stam dezelfde plannen had met de club, maar daarin faalde. “Jaap koos er zelf voor om al vrij snel te stoppen bij Feyenoord”, weet Slot. “Maar als je iets wil veranderen, moet je daar soms ook de tijd voor nemen en krijgen. Kijk naar het PSV van afgelopen seizoen. Daar is de nieuwe manier van spelen ondanks flinke financiële investeringen niet heel vaak te zien geweest, maar door de aanwezige kwaliteit hebben ze toch veel gewonnen. Een van de redenen om voor Feyenoord te kiezen, is om te kijken of het ons kan lukken om ook hier aanvallend en dominant te spelen. Ik hou in die zin ook van een uitdaging.”

Slot gelooft dan ook dat dat mogelijk is. “Loop waar ter wereld een kleedkamer binnen en vraag een willekeurige speler of hij graag de bal wil hebben of graag wil inzakken. Iedere speler zal dan zeggen dat hij wil aanvallen – dat zal bij Feyenoord niet anders zijn. Dat betekent alleen wel dat spelers veel meer moeten gaan lopen dan afgelopen seizoen. Als we de bal hebben, wil iedereen wel een goal maken, maar aanvallend voetbal is voor mij vooral: wat doe je als je de bal niet hebt? Dan moeten we gaan jagen. Ik weet hoeveel mijn spelers bij AZ liepen per wedstrijd en hoeveel de spelers van Feyenoord liepen: daar ligt een stevige uitdaging. Als het over AZ ging, begonnen mensen vaak over bepaalde aanvallen en een overlap tussen de verschillende linies, maar veel minder vaak werd aangehaald dat spelers ook allemaal belachelijk hard werkten. Daarmee bedoel ik niet dat ze 25 slidings per minuut maakten, maar wel dat ze bijvoorbeeld met z’n allen terug sprintten als er verdedigd moest worden – ook de aanvallers.”

Lees meer over
Arne Slot
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties