Slot over jeugdspelers: "Juist nu is er nog meer ruimte voor ze"

Slot over jeugdspelers: "Juist nu is er nog meer ruimte voor ze"

Feyenoord haalde deze zomer al veel versterkingen naar De Kuip. Op de persconferentie van vrijdagmiddag kreeg trainer Arne Slot echter de vraag of dit niet ten koste gaat van de kansen voor de eigen jeugdspelers. "Ik ben enorm dankbaar dat je deze vraag stelt", reageerde Slot.

Dit gaf hem namelijk de kans om de situatie uitgebreid uit te leggen. "Vorig jaar was er al flink ruimte voor jeugdspelers in de groep, omdat we zo'n smalle groep hadden. Er zijn er dertien weggegaan en nu nog maar tien teruggekomen. Afgelopen donderdag speelden we elf tegen elf op de training en stonden er vijf spelers van de Onder 21 op het veld. Juist op dit moment is er nog meer ruimte voor ze dan vorig jaar, omdat we minder spelers hebben."

Op de lange termijn is dat echter geen wenselijke situatie. "Bij een topclub hoort een jeugdspeler een kans te krijgen, omdat hij zich kan meten met de spelers, of omdat we de potentie zien dat hij dat op korte termijn kan. Het moet niet zo zijn dat wij jeugdspelers kansen moeten geven uit armoede, omdat we anders geen spelers kunnen vinden. Ze moeten op trainingen laten zien dat ze steeds dichter bij het niveau komen dat gewenst is om bij Feyenoord te spelen."

Verhuren
Daar komt echter een ander, al langer spelend probleem naar voren. "Het is heel lastig voor die jongens, omdat ze geen plek hebben om onder weerstand door te groeien. Je moet als talent van Feyenoord al op je zeventiende of achttiende in staat zijn om op eerste elftal-niveau mee te kunnen, omdat er anders weinig ruimte is om door te groeien. Vandaar ook dat we er met enige regelmaat voor kiezen om die jongens te verhuren."

Hoe wordt bepaald of een jeugdspeler wel of niet verhuurd wordt? "Dat bepaal ik niet in mijn eentje. We hebben ook nog het belang van ons Onder 21-team, omdat we heel graag zien dat de volgende trainer die hier zit, niet ook hoeft te zeggen dat jeugdspelers eigenlijk geen goede weerstand hebben. We willen ontzettend graag zorgen dat we ergens een keer wél die piramide in komen. Het betekent dat we niet elke talentvolle jeugdspeler die er een beetje tussen hangt maar kunnen verhuren."

"Er wordt goed over nagedacht. Dan komen we tot de conclusie of het wel of niet wenselijk is dat een speler verhuurd wordt." In het geval van Naoufal Bannis (FC Eindhoven) en Marouan Azarkan (Excelsior) werd bijvoorbeeld besloten van wel. "Ik vind dat zij te goed zijn om alleen af en toe een invalbeurtje van een paar minuten te krijgen, en verder nooit te kunnen spelen. Voor hun ontwikkeling is dit vele malen beter en wenselijker. Marouan scoorde al een mooie goal in de Eredivisie en Naoufal staat bij Eindhoven al op twee goals en een assist."

Naujoks
Andersom is Noah Naujoks juist een voorbeeld van een jeugdspeler die wel in Rotterdam bleef, en afgelopen zondag tegen Vitesse zijn Eredivisiedebuut mocht maken. "Ik vind dat hij het uitstekend heeft ingevuld. Als ik Noah inbreng, weet ik één ding zeker: hij zal geen seconde stilstaan. Achter elkaar blijft hij rennen en vliegen. En hij heeft afgelopen weken ook aangetoond dat hij voetballend stappen aan het maken is. We hadden nog geen alternatief voor de spitspositie. Als er ruimte voor is en ze de kwaliteiten ervoor hebben, ben ik een trainer die niet huiverig is om jeugdspelers op te stellen."

Lees meer over
Marouan Azarkan Naoufal Bannis Arne Slot
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties