Slot licht brede selectie toe: "Het is een hele mooie ontwikkeling"

Slot licht brede selectie toe: "Het is een hele mooie ontwikkeling"

Trainer Arne Slot was grotendeels tevreden met de gewonnen wedstrijd tegen Almere City. De trainer zag veel dingen goed gaan, maar constateerde bijvoorbeeld ook dat er nog efficiënter moet worden omgegaan met het aantal kansen dat zijn elftal krijgt. Na afloop van de wedstrijd tijdens de persconferentie werd er ook gesproken over de loting voor de groepsfase van de Champions League en de naderende slotdagen van de transfermarkt.

"Ik denk niet dat ik de laatste dagen anders beleef", begint de trainer van Feyenoord zijn verhaal wanneer ter sprake komt dat dit de laatste week van de transferwindow is. "Ik vind het altijd de minst leuke periode van het trainerschap, omdat er dingen plaatsvinden waarop je geen invloed hebt. Degenen die mij een beetje kennen, weten hoe lastig ik het vind wanneer ik geen controle heb over zaken."

Slot vindt de onzekerheid met betrekking tot de keuzes van andere clubs het meest lastig. "Wanneer er zich iets voordoet, bel ik regelmatig met Dennis. Hij houdt me echt goed op de hoogte, maar het brengt toch zorgen met zich mee over de mogelijke ontwikkelingen: 'Zal die andere club met een verbeterd bod komen? Zullen we in staat zijn die speler aan te trekken? Wordt Ivanušec deze week nog gehaald?' Mensen die mij kennen die weten dat ik dit niet de leukste periode vind."

"Het is een zeer belangrijke periode tot 1 september," vervolgt Slot zijn betoog. "Deze periode bepaalt voor een groot gedeelte ook jouw succes. Hoe graag wij als trainer ook invloed willen hebben, de kwaliteit van het individu bepaalt over het algemeen hoe ver je in een seizoen kunt komen. We hadden het elftal heel graag eerder compleet gehad, want de trainingsperiode ligt eigenlijk al achter ons. We gaan nu een periode in met interlands en daarna de Champions League. De basis is er wel, dat heb ik tegen Fortuna gezien, tegen Sparta gezien en vandaag opnieuw gezien."

Betere selectie
Zowel op het middenveld als bij de vleugelspelers heeft Slot een ruime keuze aan spelers, maar volgens de trainer ligt het iets anders. "Feyenoord heeft altijd de beschikking gehad over 20 tot 23 veldspelers. Het grote verschil met toen ik begon, is echter dat we toen moesten bezuinigen ten opzichte van wat er werd uitgegeven in de periode onder Dick Advocaat. Daarom moesten wij onze nummer 16, 17, 18 en bijvoorbeeld tweede doelman een salaris geven dat aanzienlijk lager was, zodat we elders nog financiële ruimte hadden.''

Inmiddels is er wel vooruitgang geboekt in Rotterdam. "Doordat we zulke geweldige transferperiodes hebben gehad, kunnen wij het ons nu veroorloven om onze nummer 16, 17, 18 en 19 ook van goede kwaliteit te laten zijn, waardoor zij ook competitief zijn om in de basis te komen. Vanuit dat perspectief is er nu meer concurrentie, niet omdat we meer spelers hebben. In de eerste twee jaar dat ik bij Feyenoord was, lag het salaris lager dan het laatste jaar onder Dick Advocaat."

Los van de kwaliteiten en aantallen in de selectie, staat er ook meer (toekomstig) kapitaal op het veld. "De selectie is ook qua leeftijdsopbouw veel beter en de spelers zijn ook van ons. Waar toen ik het twee jaar geleden overkwam 80% van onze spelers 27 jaar of ouder was, zijn dat nu bijna allemaal jonge jongens. Het is een hele mooie ontwikkeling, maar dat doet er nog steeds niet aan af dat wij het financieel gezien uiteraard af moeten leggen tegen de concurrenten. Maar dat moesten wij afgelopen twee jaar ook en dat mag nooit een excuus zijn voor ons presteren in de Eredivisie of in Europa."

Loting Champions League
Wat betreft de Champions League-loting deelt de trainer van Feyenoord dezelfde mening als veel supporters. Het hart zegt dat het leuk zou zijn om tegen een grote club te spelen, maar het verstand zegt dat een groep met kans op de knock-outfase beter is. Slot heeft dus geen duidelijke voorkeur. ''Nee, ik weet ook niet precies wie er in pot twee, drie en vier zitten. Je wilt gewoon heel graag doorgaan. Het beste scenario is wanneer je tegen clubs moet spelen die een grote naam hebben, maar op dat moment niet het beste team hebben of zich in een mindere fase zitten.''

"Als je het moet opnemen tegen een minder bekende club met een geweldige trainer of een geweldige selectie, is dat minder ideaal dan wanneer je tegen een club speelt die weliswaar een grote naam heeft, maar niet meer in hun beste vorm verkeert. Tegen grote namen spelen is natuurlijk goed voor de uitstraling van de wedstrijd, maar het allerbelangrijkste is dat we in een groep terechtkomen waarin we een reële kans hebben om door te gaan." De loting voor het prestigieuze toernooi vindt aanstaande donderdag plaats.

Lees meer over
Arne Slot
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties