Road to Tirana: Ternauwernood langs FC Drita

Road to Tirana: Ternauwernood langs FC Drita

Het Eredivisie-seizoen zit er op. Feyenoord eindigde als derde en is in ieder geval al verzekerd van de laatste voorronde van de Europa League. Maar de Rotterdammers en Het Legioen willen meer: de overwinning op AS Roma in Tirana. Nog negen dagen.

In de rubriek Road to Tirana blikt FR12.nl terug op het Europese seizoen waarin Feyenoord meermaals geschiedenis schreef. Van de bijna uitschakeling tegen FC Drita, naar het bereiken van de finale na 'de hel van Marseille’.

Openingswedstrijd in Kosovo

Het is 22 juli 2021. Na overwinningen op Sparta Rotterdam (2-0) en FC Utrecht (2-0) in de play-offs om Europees voetbal van het seizoen eerder, begint Feyenoord aan de kwalificatie van de Conference League. Niemand weet wat dit toernooi inhoudt en niemand weet wat er van het toernooi verwacht wordt.

Arne Slot is nog geen maand bezig in De Kuip en moet met Feyenoord drie voorrondes zien te overleven voordat het überhaupt naar de groepsfase mag. De eerste horde is FC Drita uit Kosovo. Jens Toornstra heeft geen idee hoe goed hij ze moet inschatten. ''Je kunt je in iedere tegenstander verslikken en het is aan ons om dat nu te voorkomen. We hebben dit team wel geanalyseerd op videobeelden en assistent-trainer Marino Pusic en een scout hebben ze bekeken'', zegt hij voorafgaand aan de wedstrijd. ''Het is moeilijk om een goed beeld van ze te krijgen. Ik heb ze namelijk zien spelen tegen een andere ploeg die ik niet ken.''

De Rotterdammers zitten nog niet eens midden in de voorbereiding en zijn dus ook nog lang niet fit. Orkun Kökcü is pas een paar weken terug van het EK met Turkije en de selectie is qua transfers ook nog lang niet compleet. De spitspositie wordt ingevuld door Naoufal Bannis. In een ontzettend saaie wedstrijd, waarin Feyenoord nauwelijks creativiteit toont, wordt er in Kosovo met 0-0 gelijkgespeeld.

''We hebben negentig minuten lang de bal gehad en daarmee hebben we amper kansen weten te creëren'', zegt Slot na afloop. ''Dat is ook niet zo heel ingewikkeld te verklaren omdat we gewoon heel weinig spelers hebben die in een kleine ruimte veel creativiteit hebben, die een man kunnen uitspelen en een snelle combinatie kunnen opzetten. Dat is ook weer te verklaren vanwege het feit dat onze selectie nog lang niet op orde is.''

Opstelling Feyenoord

Bijlow; Pedersen, Fer, Senesi, Malacia; Toornstra, Til (81’ Antonucci), Kökcü, Linssen, Bannis (65’ Bozenik), Sinisterra

Ternauwernood langs FC Drita

Een week later is de return in De Kuip. Tussendoor heeft Feyenoord Alireza Jahanbakhsh aangetrokken en de Iraniër komt met veel verwachtingen binnen in Rotterdam. Hij is net op tijd speelgerechtigd voor het thuisduel tegen FC Drita en de aanvaller start meteen in de basis. Na zeven minuten opent Guus Til de score en staat het 1-0. Tien minuten later staat Feyenoord opeens 1-2 achter en dreigt Europese uitschakeling.

Til maakt pas in de 67ste minuut gelijk. Feyenoord dringt aan, maar het gaat allemaal uiterst moeizaam. In de negentigste minuut is het opnieuw Til, die dus een hattrick maakt in zijn eerste duel als Feyenoorder in De Kuip, die de bevrijdende 3-2 maakt. In de 93ste minuut komen de Rotterdammers nog ongelofelijk goed weg nadat een speler van FC Drita op enkele meters van Justin Bijlow volledig over de bal maait. De 3-2 is genoeg, maar vertelt niet het verhaal van de wedstrijd. ''Als je ziet hoeveel kansen de tegenstander vanavond heeft gehad, dan ben ik daar erg kritisch op'', zegt Slot na afloop.

''Als je denkt dat je heel lekker in de wedstrijd zit, dan lukt het ons om onszelf weer een fase uit de wedstrijd te spelen door de meest rare momenten. Ik denk dat we vanavond meer behoefte hadden gehad aan een wedstrijd waarin we met heel goed voetbal de tegenstander met een ruime overwinning hadden verslagen. Als dat er dan niet in zit, dan ben ik heel tevreden over het karakter en de mentaliteit. Misschien ook een beetje geluk, maar dat dwing je ook af'', zegt Slot.

De kritiek op Leroy Fer neemt toe. De middenvelder wordt noodgedwongen gebruikt als centrale verdediger en speelt daar ondermaats. De 1-2 kwam voort uit een fout van hem. ''De tweede goal was niet goed verdedigd door Leroy. Ik wil nogmaals benadrukken dat ik ervoor kies om hem op een plek te zetten waar hij zijn hele leven nog nooit gespeeld heeft. Hij moest in vier weken tijd een centrale verdediger worden.'' Het is niet groots, maar Feyenoord gaat door in Europa. In de volgende voorronde wacht FC Luzern.

Opstelling Feyenoord

Bijlow; Pedersen (83’ Haps), Fer, Senesi, Malacia; Toornstra, Til, Kökcü; Jahanbakhsh (62’ Bozenik), Linssen, Sinisterra

Lees meer over
Road to Tirana
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties