Moniz: ''Van Persie wordt een héle grote trainer''

Moniz: ''Van Persie wordt een héle grote trainer''

Robin van Persie is bij Feyenoord aan zijn eerste seizoen als jeugdtrainer bezig en maakt bovendien deel uit van de staf van Arne Slot. Ricardo Moniz voorspelt de voormalig stervoetballer van onder meer Feyenoord, Arsenal en Manchester United een glansrijke toekomst als trainer.

Dat zegt trainer Ricardo Moniz in gesprek met de podcast Kein Geloel. Daarin vertelt de Rotterdammer over zijn band met Van Persie en voorspelt hij hem een glansrijke toekomst als trainer. ,,Robin heeft het door zijn drive en zelfredzaamheid gered als jeugdspeler. Hij snapt dat het belangrijk is om als coach een bepaalde warmte ontwikkelen om moeilijke jongens, zoals Leonardo en hij waren, te raken. Daarom wordt hij een grote trainer.”

Eind jaren negentig was Moniz in dienst van de Feyenoord-jeugdopleiding. Daar kijkt hij positief op terug. ,,Een geweldige tijd. We trainden dubbel zoveel als Ajax en daardoor gingen we ook over ze heen.” In de jeugdopleiding ligt volgens hem ook de sleutel voor Feyenoords-toekomst. ,,Hoe wordt Feyenoord weer nummer één en toonaangevend? Uren maken. Vier uur per dag als het aan mij ligt. Robin van Persie trainde ook twee keer per dag. Waarom denk je dat die zo goed is geworden?”

Dat bij Feyenoord de afgelopen jaren de ene na de andere jeugdspelers is doorgestroomd, en er nu twee producten van Varkenoord vast bij Oranje zitten, is volgens Moniz een goede zaak. ,,In mijn ogen moet vijftig procent van je elftal bestaan uit doorgestroomde jeugd. FC Barcelona onder Johan Cruijff won ook met een elftal vol eigen jeugd de Europa Cup 1. Zo hoort het te zijn. Dan creëer je kapitaal en krijg je een binding met het publiek.”

Verder neemt Moniz – die momenteel meehelpt aan de wederopbouw van HSV - het op voor Dick Advocaat. ,,Amateuristisch? Als er één trainer een professional is, is hij het. Ik heb hem ooit als trainer gehad toen ik speler bij Haarlem was. Geweldig.” Daar moet de docureeks Dat Ene Woord van Disney+ geen verandering in brengen, vindt Moniz. ,,Ik heb het twee keer meegemaakt dat ik met een camera gevolgd werd, als trainer in Denemarken en later bij Excelsior. Voor het programma halen ze er dingen uit om sensatie te creëren. Ik heb er geen goed gevoel over. Het is privé. Je moet een bepaalde afstand houden.”

Klik hier om de hele aflevering van de podcast met Moniz te luisteren (voor Patreon-leden)

Lees meer over
Robin van Persie
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties