MATCHDAY! Klassieker in De Kuip

MATCHDAY! Klassieker in De Kuip

Het is weer matchday! Het is 19 december en dat betekent dat Feyenoord het vanmiddag opneemt tegen aartsrivaal Ajax in De Kuip. Helaas is het stadion niet gevuld met Het Legioen, maar dat mag de ploeg van Arne Slot er niet van weerhouden om een resultaat te behalen. Beide clubs staan na zestien speelronden op evenveel punten. Met nog één wedstrijd na vandaag te gaan vóór de winterstop kan een gevoelige tik aan de concurrent worden uitgedeeld. De wedstrijd begint vanmiddag om 14:30 uur en is live te volgen via ESPN en via het liveblog op FR12.nl.

Vorm Feyenoord
De Rotterdammers werden afgelopen woensdag uitgeschakeld op bezoek bij FC Twente in het bekertoernooi. Die nederlaag was uiterst onnodig. Feyenoord had een aantal grote mogelijkheden om te scoren maar het kon Lars Unnerstall, die de wedstrijd van zijn leven keepte, niet voor een tweede keer passeren. Na een goal van Manfred Ugalde in de 114e minuut bekerde FC Twente verder. Dat Feyenoord een aantal dagen voor De Klassieker een verlenging speelde, was prima. Dat gaf Slot woensdag na de wedstrijd aan. ''Maar de verlenging was niet voldoende. Dat de wedstrijd zo verloopt, is niet geheel verrassend voor ons. Dit is structureel. Dat is heel vervelend, omdat het ons al een paar keer pijn heeft gedaan met puntverlies in de competitie. Het positieve vind ik dat we vergeleken met de vorige wedstrijd weer beter speelden. Met name in de eerste helft kwamen we al tot de nodige kansen en waren we dominant. Maar uiteindelijk gaat het erom dat je wint, en dat hebben we niet gedaan.'' Over de energie en kracht die de verlenging gekost heeft maakt de trainer zich dan ook geen zorgen. ''We hebben een dag langer rust dan na Europese wedstrijden.''

Feyenoord draait in de competitie wel uitstekend. De Rotterdammers staan na zestien wedstrijden op een gedeeld tweede plaats met 36 punten. De koploper is PSV, dat één punt meer heeft dan Ajax en Feyenoord. Klik hier om de complete stand in de Eredivisie te bekijken. Na de wedstrijd van vanmiddag wacht alleen de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen nog voor Feyenoord voordat de winterstop aanbreekt. Van de laatste vijf wedstrijden won Feyenoord er drie (4-0 tegen PEC, 2-1 tegen Heracles en 5-0 tegen Fortuna Sittard) en speelde het twee keer gelijk (FC Twente, 0-0 en FC Groningen, 1-1). De intentie is dan ook om de ongeslagen reeks in de competitie voort te zetten vanmiddag. Dat gaat Feyenoord niet doen door, net als FC Twente, voor de eigen goal te gaan hangen. Hoog druk zetten en aanvallend voetbal is het plan. ''Ja, Ajax zal hier gemotiveerd heen komen. Maar ook wij zijn tot op het bot gemotiveerd om een goed resultaat te halen. Ook Ajax heeft zwakke plekken en daar gaan we proberen gebruik van te maken'', gaf Slot vrijdag aan op de persconferentie.

Toch ziet de oefenmeester ook nog genoeg verbeterpunten bij Feyenoord. ''In balbezit: het herkennen hoe de tegenstander druk zet en het herkennen waar dan de vrije man is, en niet alleen van de speler die aan de bal is, maar ook van de tweede en derde speler. Die moet misschien de derde man vrij spelen'', gaf Slot aan. ''Dan wordt het ook veel makkelijker voor de speler aan de bal. Ik vind dat wij ons daar nog in nog in kunnen verbeteren.'' De ploeg heeft al een grote ontwikkeling doorgemaakt, zegt Slot. ''Als ik de competitiewedstrijd tegen FC Twente afzet tegenover de bekerwedstrijd, dan zie ik dat we weer een enorme sprong gemaakt hebben. Ik vond ons afgelopen woensdag misschien wel de beste wedstrijd van het seizoen spelen.''

Het was in de bekerwedstrijd tegen FC Twente even schrikken toen Gernot Trauner in de rust gewisseld werd. De Oostenrijker liep in de eerste helft een blessure op en moest daardoor vervangen worden door Marcus Pedersen. Trauner lijkt het duel tegen Ajax wel gewoon te halen. Bryan Linssen en Jens Toornstra keren terug in de basis nadat ze beiden tegen FC Twente op de bank begonnen. Verder lijken de gebruikelijke namen te beginnen.

Vermoedelijke opstelling Feyenoord
Bijlow; Pedersen, Trauner, Senesi, Malacia; Aursnes, Til, Kökcü; Toornstra, Linssen, Sinisterra

Vorm Ajax
De ploeg van trainer Erik ten Hag zal het niet erg vinden dat De Klassieker in een lege Kuip wordt gespeeld. Toch had Ajax liever met een overwinning op zak naar Rotterdam afgereisd. Hoewel er midweeks simpel werd afgerekend met BVV Barendrecht (4-0) in het bekertoernooi, liepen de Amsterdammers vorig weekend in eigen huis averij op tegen AZ: 1-2. Feyenoord liep daardoor een punt in op Ajax nadat het eerder op de middag met 1-1 gelijkspeelde tegen FC Groningen. In de overige vier van de laatste vijf wedstrijden speelde Ajax één keer gelijk (0-0 tegen Go Ahead Eagles) en won het drie keer (0-5 tegen RKC Waalwijk, 0-1 tegen Sparta en 5-0 tegen Willem ll). Ajax heeft, net als Feyenoord, 36 punten na zestien wedstrijden.

Ten Hag is complimenteus over Feyenoord en onze trainer. ''Feyenoord heeft een uitstekende selectie en een goede trainer. Ze zitten in een goed proces en we kijken er naar uit om de krachten te meten. Wat ik het sterkste punt vind? De wil om te winnen en het geloof dat ze hebben. Kijk maar naar het aantal punten dat ze in de laatste fase van de wedstrijd hebben gepakt.'' Dat Ajax beter voor de dag moet komen dan in de wedstrijd tegen AZ is logisch. ''Het zou vreemd zijn als ik daar niet mee bezig zou zijn. We kennen elkaar door en door. Op tactisch gebied zullen een aantal details bepalend zijn. Andere details bepalen echter of je wint of verliest. Het mentale aspect is denk ik de sleutel, zeker sinds afgelopen zondag.'' Alle Feyenoorders hadden vanmiddag het liefst een kolkende Kuip gezien. Ten Hag had dat, opvallend genoeg, misschien niet eens erg gevonden. ''Het publiek vormt zeker een factor. Dat kan voor ons een nadeel, maar ook een voordeel zijn. Het gaat erom hoe je ermee omgaat.''

Het is nog maar de vraag of Noussair Mazraoui vanmiddag kan spelen. Ten Hag liet eerder weten dat de kans groter is dat de verdediger er vanmiddag niet bij is, dan dat hij er wel bij is. Hij lijkt dan ook vervangen te worden door Devyne Rensch.

Vermoedelijke opstelling Ajax
Pasveer; Rensch, Timber, Martinez, Blind; Alvarez, Berghius, Gravenberch; Antony, Haller, Tadic

Historie
2020 – 2021 Feyenoord – Ajax 0-3 (0-1)
2018 – 2019 Feyenoord – Ajax 6-2 (3-2)
2017 – 2018 Feyenoord – Ajax 1-4 (0-0)
2016 – 2017 Feyenoord – Ajax 1-1 (0-0)
2015 – 2016 Feyenoord – Ajax 1-1 (1-0)

Wat gaan we doen vandaag?

Lees meer over
MATCHDAY!
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties