MATCHDAY! Feyenoord op bezoek bij FC Twente in Enschede

MATCHDAY! Feyenoord op bezoek bij FC Twente in Enschede

Het is weer matchday! Feyenoord gaat vanmiddag op bezoek bij FC Twente. De ploeg van trainer Arne Slot wil vandaag de vijfde wedstrijd op rij in de competitie winnen. De Rotterdammers leven met veel vertrouwen toe naar de traditioneel lastige uitwedstrijd: Feyenoord speelde afgelopen donderdag met 2-2 gelijk tegen Slavia Praag en mag zich daardoor groepswinnaar van Groep E in de Conference League noemen. De wedstrijd tegen FC Twente begint vanmiddag om 14:30 uur en is live te volgen via ESPN en via het liveblog op FR12.nl.

Vorm Feyenoord

Het was wederom een mooie week voor Feyenoord en haar supporters. Vorige week zondag werd PEC Zwolle eenvoudig verslagen (4-0) en afgelopen donderdag werd Europese overwintering binnengesleept. De Rotterdammers wisten vooraf dat een gelijkspel genoeg was voor groepswinst. Toch begon Feyenoord niet alsof het voor een gelijkspel speelde, integendeel: de ploeg van Slot legde de Tsjechen de eerste tien minuten hun wil op, voordat doelman Ofir Marciano met een te korte pass naar Tyrell Malacia aan de basis stond van de onnodige 1-0. Bryan Linssen viel kort daarna geblesseerd uit waardoor Cyriel Dessers zich een langere tijd kon laten zien.

En dat deed de Belg: met een fantastische actie scoorde Dessers de gelijkmaker. Kort daarna moest Guus Til het veld verlaten met een domme rode kaart waardoor Feyenoord met tien man kwam te staan. In de tweede helft ging Marciano wederom in de fout, maar door goudhaantje Dessers bleven die fouten achteraf onbestraft. Met een geweldige kopbal passeerde de spits de keeper van Slavia Praag en was groepswinst een feit. Het is voor het eerst sinds het seizoen 2014-2015 dat Feyenoord ook na de winterstop actief is in Europa.

Slot was logischerwijs zeer content met het gelijkspel. De oefenmeester noemde groepswinst, met nog één wedstrijd voor de boeg, 'heel bijzonder'. ''We hebben ook nog drie kwalificatierondes overleefd en we weten allemaal hoe moeilijk die eerste was. Wat wij vrij snel voor elkaar hebben gekregen is om heel goed te gaan voetballen. Als je dan hard werkt en de kwaliteiten hebt die wij hebben, leidt dat tot veel overwinningen. Wetende waar we vandaan komen is het ontzettend knap dat we één wedstrijd voor het einde al als nummer één door zijn in Europa.'' Ook Dessers kon zijn geluk niet op in Praag. ''Het is niet normaal. Ik heb het nu al een paar keer meegemaakt, maar dit went nooit. Dit is genieten, als je daar staat met duizenden fans. Dat zijn mooie momenten. Door die rode kaart stond ik op een eiland. Dan moet je vechten voor het team. Als je dan op het einde nog zo belangrijk kan zijn, dan vergeet je alles.''

Ook in de competitie gaat het Feyenoord voor de wind. De Rotterdammers verloren in twaalf wedstrijden slechts twee keer: FC Utrecht-uit (3-1) en Vitesse-uit (2-1). In de overige tien wedstrijden werd er negen keer gewonnen en één keer gelijkgespeeld: RKC-thuis (2-2). Mocht Feyenoord vanmiddag winnen, dan heeft het de afgelopen vijf wedstrijden in de competitie allemaal gewonnen. Aanstaande woensdag staat alweer de volgende belangrijke wedstrijd te wachten: de inhaalwedstrijd tegen Heracles Almelo in De Kuip. Mocht Feyenoord vandaag én woensdag winnen, dan staat het bovenaan. Daarnaast spelen concurrenten Ajax en PSV vanmiddag ook een lastige uitwedstrijd. Ajax gaat op bezoek bij Sparta (12:15 uur) en PSV reist af naar sc Heerenveen (16:45 uur).

De Rotterdammers moeten het vanmiddag wel doen zonder Justin Bijlow. De keeper, die deze week positief testte op het coronavirus, kan er vandaag logischerwijs niet bij zijn. Achter de naam van Linssen staat nog een vraagteken. De spits moest er tegen Slavia Praag al snel af, maar lijkt de wedstrijd van vanmiddag wel gewoon te halen. Voor de rest verandert Slot naar verwachting niets.

Vermoedelijke opstelling Feyenoord
Marciano; Pedersen, Trauner, Senesi, Malacia; Aursnes, Til, Kökcü; Toornstra, Linssen, Sinisterra

Vorm FC Twente
Feyenoord heeft het al jaren traditioneel lastig in Enschede. Toch is dat niet terug te zien in de statistieken: FC Twente won in het seizoen 2012-2013 voor het laatst een thuiswedstrijd van Feyenoord. De ploeg van trainer Ron Jans won in de laatste vijf wedstrijden in de competitie twee keer (1-0 van Heracles Almelo en 0-1 van Sparta) en verloor twee keer (1-2 van NEC en 5-2 van PSV). Daarnaast werd er met 1-1 gelijkgespeeld tegen Willem ll. FC Twente is op dit moment terug te vinden op de zevende plaats in de competitie. De wedstrijd van vanmiddag is alvast een goede generale repetitie voor FC Twente: op 15 december komt Feyenoord wederom op bezoek, dan voor het bekertoernooi.

Ook Jans heeft afgelopen donderdag gekeken naar Slavia Praag – Feyenoord. ''Ja, Genoten! Beide ploegen zetten enorm hoog druk, speelden om te winnen en de ander fouten te laten maken. Daardoor heel veel omschakel momenten, ik vond het heel boeiend om naar te kijken. Een veerkrachtig Feyenoord, tien man, ze hebben er hard voor moeten werken. Eens kijken of dat invloed heeft zondag.'' Met Feyenoord komt vanmiddag de ploeg met de minste verliespunten van de competitie op bezoek. Jans ziet wel kansen liggen. ''Ze maakten wel wat foutjes toen ze donderdag onder druk werden gezet en als ze achterstaan is snelheid in het centrum ook wel iets waar je iets mee kunt doen.''

Feyenoord verloor tot nu toe alleen uitwedstrijden in de competitie. Wat dat betreft is het vanmiddag dus oppassen. ''Wij vinden het wel een goed idee om dat ook te doen. Daar hebben we zelf invloed op'', aldus de trainer van FC Twente. Ook de tegenstander van vandaag beschikt over een vrijwel volledig fitte selectie: alleen Virgil Misidjan is een vraagteken.

Vermoedelijke opstelling FC Twente
Unnerstall; Plegezuelo, Pröpper, Hilgers, Sadilek; Brama, Vlap, Zerrouki; Rots, Van Wolfswinkel, Limnios

Historie
2020 – 2021 FC Twente – Feyenoord 2-2 (2-1)
2017 – 2018 FC Twente – Feyenoord 1-3 (1-1)
2016 – 2017 FC Twente – Feyenoord 0-2 (0-0)
2015 – 2016 FC Twente – Feyenoord 0-1 (0-1)
2014 – 2015 FC Twente – Feyenoord 0-0 (0-0)

Wat gaan we doen vandaag?

Lees meer over
MATCHDAY!
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties