MATCHDAY! Feyenoord moet profiteren in laatste wedstrijd van het jaar

MATCHDAY! Feyenoord moet profiteren in laatste wedstrijd van het jaar

Het is weer matchday! De allerlaatste alweer van 2022. Feyenoord heeft vandaag de mogelijkheid om zichzelf tot Herfstkampioen te kronen. Dan moeten de Rotterdammers wel minimaal gelijkspelen tegen stadsgenoot Excelsior. De wedstrijd in De Kuip begint vanmiddag om 16:45 uur en is live te volgen via ESPN en via het liveblog op FR12.nl.

Feyenoord
De ploeg van Arne Slot heeft een uitstekende zaterdagavond achter de rug. Feyenoord hoefde zelf niet eens te spelen, maar steeg wel één plek op de ranglijst en staat nu eerste in de competitie. De Rotterdammers zagen concurrenten Ajax en PSV respectievelijk gelijkspelen tegen FC Emmen (3-3) en verliezen van AZ (0-1). Feyenoord krijgt daardoor dé kans om vanmiddag optimaal te profiteren. Als de ploeg van Slot minimaal gelijkspeelt tegen Excelsior is het Herfstkampioen en eindigt het de eerste seizoenshelft als koploper.

Stand Team Punten
1. Feyenoord 30
2. Ajax 30
3. PSV 30
4. AZ 29
5. Twente 27

Afgelopen donderdag werd de belangrijke inhaalwedstrijd tegen SC Cambuur (1-0) nog gewonnen, waardoor Feyenoord toen al profiteerde van de misstap van Ajax thuis tegen Vitesse (2-2). Quilindschy Hartman was de grote man met de enige treffer van de wedstrijd en de linksback maakte daardoor zijn eerste treffer in dienst van Feyenoord. Het was echter wel een moeizame wedstrijd, waarbij de Rotterdammers in de slotfase nog een aantal keer goed wegkwamen. Slot was daarom gematigd tevreden. ''Ik vind dat we niet goed gevoetbald hebben, maar ik zou zelf het woord armoedig niet gekozen hebben.''

''Ik vind dat we veel meer kansen moeten creëren en veel beter aan de bal moeten zijn. Natuurlijk hebben we een aantal leuke kansen gehad, maar het mag ook wel dat je tegen Cambuur een aantal kansen creëert: je had er alleen veel meer moeten creëren'', ging de oefenmeester verder. ''Op het eind is het nog billenknijpen dat ze geen doelpunt maken. Als je niet geweldig speelt, dan is het goed om te zien dat je zo georganiseerd staat dat je weinig weggeeft. Je weet alleen dat ze altijd nog een kans krijgen en die kregen ze ook vlak voor tijd. Dan heb je geluk dat die er niet in gaat.'' Het wordt vanmiddag een bijzondere wedstrijd in De Kuip.

Zaterdagochtend werd namelijk bekend dat de topscorer allertijden van Feyenoord, Cor van der Gijp, op 91-jarige leeftijd is overleden. De stadionclub draagt daarom rouwbanden tegen Excelsior en voorafgaand de wedstrijd zal één minuut stilte worden gehouden. Ook nemen oud-Feyenoorders en publiekslievelingen Luis Sinisterra en Marcos Senesi afscheid van Het Legioen. Het tweetal zal kort voor aanvang een ereronde lopen en officieel afscheid nemen van de supporters.

Slot lijkt vanmiddag één wijziging door te voeren wat betreft het duel met Cambuur. De kans is namelijk aanwezig dat Santiago Gimenez in de punt van de aanval start tegen Excelsior. Danilo geeft de laatste wedstrijden niet thuis en daarom lijkt de Mexicaan vanmiddag in de basis te staan. Verder houdt Slot vast aan het elftal dat Cambuur versloeg. Zo bestrijken Lutsharel Geertruida en Hartman de flanken, staat Sebastian Szymański op 10 en zorgen Javairô Dilrosun en Igor Paixão voor het gevaar vanaf de vleugels. Gimenez zal hopen dat hij vanmiddag niet geblesseerd raakt met het oog op het WK, al lijkt de Mexicaan niet mee te gaan naar Qatar. Gerard Martino, de bondscoach van Mexico, was afgelopen week namelijk erg kritisch op de Feyenoorder.

Vermoedelijke opstelling Feyenoord
Bijlow; Geertruida, Trauner, Hancko, Hartman; Timber, Szymanski, Kökcü; Dilrosun, Gimenez, Paixão

Excelsior
De stadsgenoot begon redelijk aan het Eredivisie-seizoen, maar verkeert de laatste weken in matige vorm. In de laatste vijf wedstrijden werd er één keer gewonnen (2-1 tegen AZ), één keer gelijkgespeeld (1-1 tegen NEC) en drie keer verloren (7-1 van Ajax, 3-1 van Go Ahead Eagles en 0-1 van sc Heerenveen). De ploeg van Marinus Dijkhuizen is momenteel terug te vinden op de twaalfde plaats op de ranglijst, slechts twee punten boven de degradatiestreep. De trainer heeft de wedstrijd van Feyenoord tegen Cambuur ook gezien. ‘’Ze waren niet top, maar winnen wel’’, begint de oefenmeester in gesprek met RTV Rijnmond.

''Dat is wel een kwaliteit die ze dit seizoen hebben. Ze spelen niet groots, maar hebben het met name verdedigend goed op orde. Ze krijgen weinig goals tegen en doen het hartstikke goed. Je ziet dat Feyenoord wel redelijk wat kansen nodig heeft om doelpunten te maken.'' Excelsior gaat niet alleen maar verdedigen vanmiddag. Althans, dat zegt Dijkhuizen. ''We moeten overal lef tonen en niet alleen maar gaan verdedigen daar. Daar hebben we ook geen team voor. We moeten een balans zien te vinden tussen naïef zijn en willen voetballen.'' Oud-Feyenoorder Yassin Ayoub ontbreekt vanmiddag. De middenvelder kampt met een kuitblessure. Ook Sven Nieuwpoort is er niet bij. Feyenoord-huurling Marouan Azarkan is wel van de partij.

Vermoedelijke opstelling Excelsior
Van Gassel; Horemans, El Yaakoubi, Seymor, Tjoe-A-On; Baas, Fein, Goudmijn; Azarkan, Van Duinen, Driouech

Historie
2018/19 Feyenoord – Excelsior 3-0 (1-0)

2017/18 Feyenoord – Excelsior 5-0 (3-0)
2016/17 Feyenoord – Excelsior 4-1 (1-1)
2015/16 Feyenoord – Excelsior 3-0 (2-0)
2014/15 Feyenoord – Excelsior 3-2 (0-2)

Wat gaan we doen vandaag?
Lees meer over
MATCHDAY!
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties