MATCHDAY! Feyenoord hoopt na vijf jaar weer eens te winnen in Alkmaar

Het is weer matchday! Feyenoord neemt het vanmiddag in Alkmaar op tegen AZ. De wedstrijd biedt de Rotterdammers de kans om op gelijke hoogte te komen met de ploeg van Pascal Jansen, dat zich koploper mag noemen. De laatste competitie-overwinning van Feyenoord in Alkmaar dateert alweer van 1 oktober 2017 en het wordt daarom hoog tijd voor een nieuwe driepunter. De wedstrijd in het AFAS stadion begint vanmiddag om 16.45 uur en is live te volgen via ESPN en via het liveblog op FR12.nl.

Feyenoord

De ploeg van Arne Slot wist afgelopen donderdag opnieuw niet te winnen van FC Midtjylland. Feyenoord was weliswaar beter dan vorige week in Denemarken, maar kwam opnieuw niet verder dan 2-2. Omdat Lazio en Sturm Graz ook weer gelijkspeelden, staat de volledige poule nu op vijf punten na vier wedstrijden. Feyenoord gaat dankzij het doelsaldo wel aan kop. In de Eredivisie werd vorige week na twee wedstrijden weer gewonnen. FC Twente werd in De Kuip met 2-0 verslagen, waardoor de Rotterdammers na negen wedstrijden op plek vier staan.

Hoewel Feyenoord weer niet wist te winnen van Midtjylland, was Slot wel gematigd tevreden. ''Als de bal meer in het spel was geweest, dan was de kans groter dat we hadden gewonnen, want vandaag waren wij de betere ploeg. Vandaar dat FC Midtjylland er in de tweede helft alles aan deed om de bal zo min mogelijk in het spel te houden'', zei de trainer donderdagavond na afloop. ''Ik vond ons veel vaker in staat om in de opbouw de back vrij te spelen. We gingen veel meer diep dan vorige week, daar kwam ook onze eerste goal uit. Ik vond ons veel beter druk zetten dan vorige week. Wat ik vooraf hoopte, dat de wedstrijd zich wat meer op hun helft zou afspelen, is volledig uitgekomen. We hadden vandaag verdiend om te winnen vind ik, maar over beide wedstrijden gezien hadden zij vorige keer meer verdiend om te winnen.''

Lees ook

Slot lijkt zijn basiselftal vergeleken met donderdag wel aan te gaan passen. Jacob Rasmussen lijkt namelijk in het elftal te komen, waardoor Dávid Hancko naar de linksbackpositie verhuist. Dat betekent dat Marcos López op de bank zit. Javairô Dilrosun lijkt zich weer op te mogen maken voor een basisplaats, wat betekent dat Alireza Jahanbakhsh genoegen moet nemen met een plek op de bank. Santiago Gimenez houdt het vertrouwen van Slot, net als Lutsharel Geertruida op het middenveld. De kans is groot dat de veelzijdige verdediger als voorstopper wordt gebruikt in een vijf-mans-verdediging om zo AZ van scoren af te houden.

Vermoedelijke opstelling Feyenoord

Bijlow; Pedersen, Trauner, Rasmussen, Hancko; Geertruida, Kökçü, Timber; Dilrosun, Gimenez, Szymanski

Om op de poll te stemmen, open het originele artikel hier.

Lees ook

AZ

De Alkmaarders zijn fantastisch begonnen aan dit Eredivisie-seizoen. In de eerste negen wedstrijden werd zeven keer gewonnen en twee keer gelijkgespeeld. Afgelopen donderdag werd wel met 1-0 verloren van Apollon Limassol in de Conference League. AZ is de enige ploeg uit de Eredivisie die dit seizoen nog niet tegen een nederlaag aanliep in de competitie. Dat de ploeg van Jansen dan ook eerste staat, is niet verrassend te noemen. De Alkmaarders hebben één punt meer dan nummer twee Ajax, dat het vanavond om 20.00 uur in eigen huis opneemt tegen Excelsior. Nummer drie PSV speelt om 14.30 uur thuis tegen FC Utrecht.

Jansen kijkt uit naar de wedstrijd tegen de Rotterdammers van vanmiddag. ''Feyenoord is een ploeg in wederopbouw'', begon de trainer vrijdag in gesprek met de officiële clubkanalen. ''Afgelopen zomer is er veel gebeurd met spelers die vertrokken zijn en nieuwe die weer zijn aangetrokken. Het opbouwen van een nieuwe, succesvolle ploeg kan met vallen en opstaan gaan. Liever blijf je op beide benen staan als je aan het bouwen bent, maar het hoort er wel bij. Buiten kijf staat dat ze een goede selectie hebben met goede spelers.''

Vorig seizoen verloor Feyenoord dankzij cruciale fouten van scheidsrechter Dennis Higler in Alkmaar. Jansen herinnert zich die wedstrijd nog goed. ''Het vorige duel was heel intens. We zijn toen vrij sterk voor de dag gekomen in de eerste helft. We hadden ruim afstand moeten nemen van Feyenoord op dat moment. We kregen twee penalty’s. Dan zie je dat we die dag vrij goed in vorm waren, maar vervolgens wordt het in de tweede helft nog een beetje spannend omdat we een onnodige goal incasseren vanuit een spelhervatting. We hebben het toen wel winnend afgesloten en dat was het allerbelangrijkste in die fase.'' Ex-Feyenoorder Jordy Clasie staat vanmiddag in de basis bij AZ.

Vermoedelijke opstelling AZ

Verhulst; Hatzidiakos, Beukema, Dekker, Kerkez; Reijnders, D. de Wit, Clasie; Sugawara, Odgaard, Karlsson

Lees ook

Historie

2021 – 2022 AZ – Feyenoord 2-1 (2-0)
2020 – 2021 AZ – Feyenoord 4-2 (2-2)
2018 – 2019 AZ – Feyenoord 1-1 (1-1)
2017 – 2018 AZ – Feyenoord 0-4 (0-3)
2016 – 2017 AZ – Feyenoord 0-4 (0-3)

Om op de poll te stemmen, open het originele artikel hier.

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen