MATCHDAY! Feyenoord begint Eredivisieseizoen in GelreDome

MATCHDAY! Feyenoord begint Eredivisieseizoen in GelreDome

Het is eindelijk weer een officiële matchday! De Eredivisie is sinds vrijdagavond weer begonnen en vanmiddag is het de beurt aan Feyenoord om het seizoen officieel af te trappen. De ploeg van Arne Slot reist af naar Arnhem, waar het in GelreDome gaat spelen tegen Vitesse. De laatste keer dat Feyenoord won in Arnhem was in 2017, weken voordat we landskampioen werden. De wedstrijd begint om 14:30 en is live te volgen via ESPN en via het liveblog op FR12.nl.

Feyenoord

De Rotterdammers hebben een ontzettend drukke zomer achter de rug. Na de Conference League finale tegen AS Roma hoopte iedereen, met Slot incluis, dat we ook dit seizoen weer van datzelfde elftal konden genieten. Achteraf gezien leek die hoop tegen beter weten in. Van de basiself van de finale zijn er nog slechts vijf spelers over, waarbij de kans groot is dat ook Fredrik Aursnes aan zijn laatste weken bij Feyenoord bezig is.

De leegloop van spelers betekende voor Slot, Frank Arnesen en vooral Dennis te Kloese dat het aan de slag moest op de transfermarkt. En dat gebeurde ook. Feyenoord haalde maarliefst negen nieuwe spelers binnen en het is nog altijd niet klaar. Zo moeten ook Igor Paixao en Marcos Lopez het team komen versterken, terwijl ook Dávid Hancko nog altijd in beeld is. Het is de pijnlijke consequentie van een geweldig en historisch Europees seizoen: Feyenoord lijkt helemaal opnieuw te moeten beginnen.

Van een geslaagde voorbereiding is geen sprake: van de zes oefenwedstrijden werden er maarliefst vier verloren. Het had alles te maken met het feit dat dit team nog lang niet compleet is. Ook vandaag, met de openingswedstrijd van de Eredivisie op het programma, is het team nog niet op orde. Zo lijkt Aursnes, na Marcos Senesi, de volgende basisspeler die vertrekt. Daar komt ook weer een vervanger voor, gaf Slot eerder al aan.

Senesi is er vandaag niet bij, maar Slot rekent wel gewoon op Aursnes in Arnhem. ''Ik merk bij Fredrik niet dat hij niet gefocust zou zijn. In het algemeen maak ik me er weinig zorgen over, maar als het over Fredrik gaat dan is het laatste waar een Feyenoordsupporter zich druk om hoeft te maken. Hij is nog bij ons en zal er alles aan doen om zich maximaal in te zetten'', aldus Slot vrijdag op de persconferentie. De trainer moet vandaag zonder échte linksback aantreden. Jacob Rasmussen moet daarom, net als tegen Osasuna, noodgedwongen op de linkerflank van de defensie spelen. ''Er staat zondag gewoon een linksback die het prima kan invullen. Hij heeft daar zijn hele carrière niet gespeeld, maar ik zou het woord beschamend zeker niet in mijn mond nemen'', aldus de trainer.

Verder is Gernot Trauner terug van zijn blessure en maakt hij vandaag zijn rentree in de basis. Dat geldt niet voor Orkun Kökcü, die aan het begin van de voorbereiding geblesseerd raakte op de training. Marcus Pedersen lijkt vandaag een basisplaats te krijgen, wat betekent dat Lutsharel Geertruida in het centrum staat. Verder is de kans ook groot dat nieuwkomers Sebastian Szymański, Javairô Dilrosun en Oussama Idrissi starten. Danilo begint in de punt van de aanval; Santiago Gimenez is gisterenavond pas terug gekomen uit Mexico en is in afwachting van zijn werkvergunning.

Vermoedelijke opstelling Feyenoord

Bijlow; Pedersen, Trauner, Geertruida, Rasmussen; Aursnes, Timber, Szymanski; Dilrosun, Danilo, Idrissi.

De meest gekozen opstellingen

Vitesse

De Arnhemmers kennen net als Feyenoord een drukke zomer. Niet zozeer op de transfermarkt, maar met name in de bestuurskamer. Vitesse zit namelijk middenin in een overnameproces, waarbij supporters zich publiekelijk afvragen wat de huidige stand van zaken is en wat ze dit seizoen van hun club kunnen verwachten. Omdat de overname nog altijd niet officieel is afgerond, moet technisch directeur Benjamin Schmedes met een klein budget creatief zijn op de transfermarkt.

Het lijkt sowieso afwachten wat de sportieve doelstelling van Vitesse van dit seizoen wordt, omdat de beste spelers van vorig seizoen inmiddels (transfervrij) zijn vertrokken. Onder anderen Riechedly Bazoer, Danilho Doekhi en Eli Dasa vertrokken gratis uit Arnhem en de huurperiodes van Rasmussen en Loïs Openda liepen op zijn einde.

Ook Vitesse moest daarom deze zomer bouwen aan een compleet nieuw elftal en kan, tot de overname definitief is afgerond, geen grote uitgaven doen op de transfermarkt. De selectie van de Arnhemmers is erg smal en daarom moest trainer Thomas Letsch de talenten uit de Academie de kans geven deze voorbereiding. Met één overwinning, twee remises en drie nederlagen kan ook de Duitse oefenmeester niet tevreden zijn over de oefencampagne.

Met Feyenoord treft hij ook nog eens meteen een topploeg, zo gaf hij vrijdag aan. ''Kijk alleen al naar het Europese jaar dat ze achter de rug hebben. Er is bij Feyenoord veel veranderd en ze zijn nog niet op volle kracht, maar ze zullen ongetwijfeld weer in de top-drie meedraaien. Het gaat zondag om de details. We moeten agressief zijn vanaf het begin en ze niet in hun spel laten komen.'' Markus Schubert is vandaag afwezig bij Vitesse. De doelman werd onlangs geopereerd aan zijn knie en moet maandenlang revalideren.

Vermoedelijke opstelling Vitesse

Houwen; Arcus, Ferro, Meulensteen, Cornelisse, Wittek; Domgjoni, Tronstad; Manhoef, Bero; Buitink.

Historie

2021 – 2022 Vitesse – Feyenoord 2-1 (1-1)
2020 – 2021 Vitesse – Feyenoord 1-0 (1-0)
2019 – 2020 Vitesse – Feyenoord 0-0 (0-0)
2018 – 2019 Vitesse – Feyenoord 1-1 (0-1)
2017 – 2018 Vitesse – Feyenoord 3-1 (1-1)

Lees meer over
MATCHDAY!
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties