Marcos Senesi: van zwak debuut tot de Premier League

Marcos Senesi: van zwak debuut tot de Premier League

Marcos Senesi is de volgende basisspeler van vorig seizoen die Feyenoord gaat verlaten. De Argentijn vertrekt naar Bournemouth, een club bij de zuidkust van Engeland die dit seizoen promoveerde naar de Premier League. De ploeg van trainer Scott Parker eindigde vorig seizoen als tweede in de Championship en promoveerde daardoor rechtstreeks naar het hoogste niveau. Voor Senesi komt een droom uit, maar voor Feyenoord is het alweer de zesde basisspeler van de Conference League finale die De Kuip deze zomer achter zich laat. Een terugblik van het tijdperk Senesi bij Feyenoord.

Begin carrière

Senesi wordt geboren op 10 mei 1997 in Concordia, Argentinië. Als kleine jongen neemt zijn opa hem overal mee naar toe: om te trainen, vechten, of om motor te rijden. Pancho, zoals de opa van Senesi heet, was een bokser en maakt zijn kleinzoon wegwijs in Argentinië. De verdediger doorloopt de jeugdopleiding van San Lorenzo en tekent daar zijn eerste profcontract. Op 25 september 2016 maakt hij zijn debuut in de hoofdmacht.

In de drie seizoenen en 72 wedstrijden die volgen maakt de Argentijn indruk. Feyenoord houdt Senesi al een tijdje nauwlettend in de gaten en raakt geïnteresseerd in de verdediger vanwege zijn kopkracht, techniek, passing, defensieve kwaliteiten en potentie. Dat gaf Sjaak Troost, de technisch directeur die Senesi uiteindelijk naar De Kuip zou halen, aan in de documentaire El Gladiador. De verdediger is meteen enthousiast als hij hoort over de interesse van Feyenoord.

''Ze wilden me hebben en de Eredivisie sprak me erg aan. Het is een competitie waar veel spelers worden opgeleid en van waaruit veel spelers doorgroeien. Ik zei: 'Feyenoord is een grote club. Ik wil dit''', zei Senesi eerder. Ook de Rotterdammers zijn enthousiast en betalen San Lorenzo zeven miljoen euro voor hun verdediger. Als de Argentijn zijn laatste wedstrijd voor zijn club heeft gespeeld rollen de tranen over zijn wangen. In zijn achterhoofd weet hij dat zijn grote droom uitkomt: voetballen in Europa.

Matige start bij Feyenoord

Als hij eenmaal is aangekomen bij Feyenoord komt Senesi terecht in een onstabiele omgeving. Trainer Jaap Stam ligt onder vuur vanwege de matige prestaties en op bestuurlijk niveau moet Troost als interim-td fungeren. Daar komt ook nog bij dat Senesi, met zijn zeven miljoen euro, een enorm verwachtingspatroon heeft in De Kuip en in de media. De Rotterdammers moeten creatief met hun geld omgaan en dat Feyenoord zeven miljoen euro uitgeeft aan één speler is zeldzaam. De club doet dat om in de toekomst veel te verdienen aan Senesi, al lijkt die gedachte onrealistisch na het debuut van de Argentijn in Emmen.

Senesi speelt een hele slechte wedstrijd en gaat met name bij de 3-2 opzichtig in de fout. ''Je vraagt je altijd af hoe ze erbij komen om zo'n speler te halen. We kunnen allemaal zeggen dat we hem de tijd moeten geven. Hij bleef weer dribbelen en had geen flauw benul van wat er om hem heen gebeurde'', zegt Mario Been na afloop van die wedstrijd.

Kenneth Perez is ook niet te spreken over het debuut van Senesi. ''Er stond een vergrootglas op toen hij ging spelen. Dat werd gecreëerd omdat hij heel lang niet had gespeeld. Hij speelde zeer zwak. De voorbodes zijn echt heel slecht. Wat je redelijk moet kunnen in Nederland is een vrijstaande middenvelder inspelen. Dat heeft hij totaal niet. Het kan zijn dat hij heel zenuwachtig was. Hij kan er ook niets aan doen dat Feyenoord veel geld voor hem heeft betaald. Dit was een zeer, zeer, zeer, zeer slecht begin.''

Het matige debuut van Senesi heeft logische oorzaken. Hij heeft pas een paar keer meegetraind, spreekt geen Engels en ervaart de culturele verschillen tussen Argentinië en Nederland als groot. ''Toen ik hier kwam, vertelden ze me dat Nederlanders kil en gesloten zijn. Ze zouden je niet makkelijk thuis binnenlaten en het zou sowieso zeldzaam zijn als een Nederlander je ergens voor uitnodigt. Mijn persoonlijke ervaring is anders'', gaf Senesi eind vorig jaar aan in gesprek met Voetbalzone.

De Argentijn worstelt met zijn vorm en kan niet voorkomen dat Stam na een paar maanden al ontslagen wordt. Dick Advocaat volgt hem op, maar zet Senesi in zijn eerste wedstrijd tegen VVV-Venlo meteen op de bank. De oefenmeester geeft de voorkeur aan Jan-Arie van der Heijden. Het leek te zijn bedoeld als een wake up call voor Senesi, die zijn plek in de basis al snel weer heeft terug veroverd. De verdediger maakt de winnende tegen RKC Waalwijk (3-2) en voelt zich steeds meer thuis. Renato Tapia, Eric Botteghin en Luis Sinisterra spreken Spaans en kunnen goed opschieten met Senesi.

Lichtpuntje

De coronapandemie breekt het debuutseizoen van de Argentijn vroegtijdig af, waardoor Senesi tot slechts zestien competitieduels komt voor Feyenoord. In zijn tweede seizoen speelt hij opnieuw onder Advocaat, die zijn contract bij de Rotterdammers met één jaar heeft verlengd. Dat de verdediger bij Feyenoord blijft is niet vanzelfsprekend. De club heeft het financieel zwaar door de coronapandemie en de lege Kuip en een transfer van Senesi kan wel eens uitkomst bieden.

De Argentijn is immers jong, heeft potentie en ligt goed in de markt. ''Ik weet dat Feyenoord mogelijk wat problemen heeft, waardoor het nodig zou zijn om een stap te maken. Als er iets komt waar de club financieel van kan profiteren en waar ik op sportief vlak beter van word, dan gaan we in gesprek'', zegt hij in de zomer van 2020. Van een transfer komt het uiteindelijk niet. Feyenoord begint het seizoen moeizaam, maar Senesi laat zich meermaals zien met fantastische doelpunten tegen ADO Den Haag en Fortuna Sittard. Ook staat de verdediger steeds beter zijn mannetje en begint hij zich steeds meer thuis te voelen in Rotterdam. Senesi is een lichtpuntje in een verschrikkelijk seizoen.

Ik vond het teleurstellend dat ik mijn land niet kon vertegenwoordigen, maar snapte de beweegredenen van Feyenoord 

Senesi over het mislopen van de Olympische Spelen

Hij is een betrouwbare schakel in de defensie van Advocaat en 34 competitieduels later heeft hij zelfs een plek in de voorselectie van Argentinië voor de Olympische Spelen veroverd. Feyenoord geeft hem alleen geen toestemming om te gaan: de voorrondes van de Conference League vinden namelijk tegelijkertijd plaats en de club heeft Senesi daar hard voor nodig. De Argentijn baalt, maar neemt Feyenoord niets kwalijk. ''Toen ik in de selectie zat, heb ik naar de club mijn intenties uitgesproken om naar de Spelen te gaan. Ze zeiden niet direct nee en vertelden me dat over mijn wens werd nagedacht. Enkele dagen later kwam Arne Slot me vertellen dat ze me niet konden laten gaan. Ik vond het teleurstellend dat ik mijn land niet kon vertegenwoordigen, maar snapte de beweegredenen van Feyenoord.''

Interland-debuut en stap naar topcompetitie

Een kans om zijn land te vertegenwoordigen volgt ruim een jaar later wel, als Senesi na een geweldig seizoen onder Slot zelfs kan kiezen tussen een interlandcarrière bij Italië of Argentinië. Hij kiest het laatste. ''Ik was er snel uit. Ik droom echt al heel mijn leven van spelen in de nationale ploeg van Argentinië. Debuteren is zo groot voor mij en mijn hele familie, dát wil je als speler. Dan staat de keuze snel vast.'' Uiteindelijk maakt Senesi zijn debuut in de interland tegen Estland, waarin Lionel Messi vijf keer scoort. Na ontelbare plekken in de voorlopige selectie maakt de Feyenoorder eindelijk nóg een droom waar: spelen voor zijn thuisland.

Marcos Senesi: van zwak debuut tot de Premier League

Een andere droom die hij waarmaakt is spelen in de Premier League. Bournemouth, dat een stadion heeft met een capaciteit van ruim elfduizend stoeltjes, betaalt vijftien miljoen euro voor Senesi wat middels bonussen nog kan oplopen tot zeventien miljoen euro. De Argentijn tekent een contract voor vier jaar met de optie voor nog een seizoen. Na drie jaar Feyenoord, 116 wedstrijden en negen doelpunten komt er komende week dus een einde aan het tijdperk Senesi in De Kuip. Hij vertrekt op de manier waar men in de zomer van 2019 voor getekend zou hebben; met ruim acht miljoen euro winst.

Lees meer over
Marcos Senesi
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties