Kuyt: "Dan besef je wat een mooie plek De Kuip eigenlijk is"

Kuyt: "Dan besef je wat een mooie plek De Kuip eigenlijk is"

Dirk Kuyt was afgelopen week te gast bij de podcast Daarom Is Het Goed van SP-lijsttrekker Lilian Marijnissen. De politica is zoals bekend groot Feyenoord-supporter en de club werd dan ook uitvoerig besproken. Zowel de sportieve als de bestuurlijke ontwikkelingen kwamen aan bod.

Over de sportieve prestaties van het Feyenoord onder Arne Slot is Kuyt uiteraard zeer te spreken. Hij stelde dat de club op dit moment boven zichzelf uitstijgt. "Ik had zelf niet verwacht dat Feyenoord op deze positie zou staan. PSV en Ajax hebben een elftal met meer kwaliteiten, meer dan Feyenoord. Maar dat bepaalt niet altijd de kampioen aan het eind van het jaar. Ik hoop van harte dat ze dit vol kunnen houden."

"Als Feyenoord dit jaar kampioen wordt, is dat een grotere prestatie dan bij ons destijds", stelde Kuyt. "Natuurlijk hoop ik dat het lukt, maar wat ze nu doen, is al fantastisch. Als je kijkt naar de financiën die Ajax heeft, de spelers die ze hebben kunnen halen. Daar loopt gewoon heel veel kwaliteit en des te knapper zou het zijn als Feyenoord het toch zou flikken. De concurrentie is in mijn optiek sterker dan in 2017."

Politieke partij
In de podcast werd ook het stadiondossier uitvoerig besproken. "In mijn eerste periode bij Feyenoord werd ik in mijn laatste jaar gevraagd om in het comité te komen voor een eventueel nieuw stadion. We zijn nu vijftien jaar verder", trapte Kuyt af. Het clubicoon liet zich al vaker uit over de vele stromingen binnen de club en noemde Feyenoord al eens een politieke partij. "Als we het hebben over de politiek en hoe lang de formatie nu duurt, kan Feyenoord zich daar wel mee vergelijken."

"Het grootste probleem is dat de leidinggevende mensen te veel emotie hebben bij de club", stelde Kuyt. "Daardoor kunnen ze zakelijke, belangrijke beslissingen niet nemen. Ik hoop dat de club gewoon een leider krijgt die de beslissingen kan nemen die het best zijn voor Feyenoord." Daarbij doelde hij uiteraard met name op het stadiondossier, dat na het waarschijnlijke afketsen van het Feyenoord City-project weer terug bij af is.

Stadiondossier
"Ik ken veel supporters en heel veel voelen zich niet gehoord door de club", kaartte Kuyt als probleem aan in dat dossier. "Mensen denken altijd dat de supporters het voor het zeggen willen hebben, maar het gaat er vooral om dat ze meegenomen worden in de gedachten. Ik vind dat Feyenoord er meer tijd in moet investeren om ze in ieder geval te horen. Wat vinden jullie ervan? Hoe staan jullie erin? Uiteindelijk maakt de club zelf de beslissingen, maar dat is makkelijker als je weet hoe de mensen, die in het eventuele nieuwe of verbouwde huis moeten gaan wonen, zich daarbij voelen."

Kuyt zelf heeft - als dat mogelijk blijkt te zijn, luidde zijn belangrijke kanttekening - een voorkeur voor renovatie. Hij wees daarbij op de verbouwing van het Anfield van zijn oude club Liverpool. "Niemand heeft mij ooit de vraag kunnen beantwoorden of dat bij De Kuip ook kan", zei hij. "Toen ik bij Liverpool speelde, hoorde ik spelers daar zeggen dat ze De Kuip iets magisch en unieks vonden hebben. Dat zegt wat, als je met spelers speelt die overal ter wereld gespeeld hebben."

Seconde stilte
Zelf ervaarde Kuyt die magie uiteraard ook, met als hoogtepunt de seconde stilte voor het stadion explodeerde na zijn openingstreffer in de kampioenswedstrijd tegen Heracles Almelo. "Het stadion beweegt letterlijk tijdens wedstrijden, maar op het moment dat ik die goal maakte was er stilte", blikte hij terug. "Dat was een uniek moment dat iedereen die daar was nooit meer zal vergeten. Dat zijn historische momenten waarop je beseft wat een mooie plek De Kuip eigenlijk is."

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties