Koeman genoot van Klassieker en noemt Wieffer 'op termijn nog betere De Roon'

Koeman genoot van Klassieker en noemt Wieffer 'op termijn nog betere De Roon'

Ronald Koeman begint deze week officieel aan zijn tweede termijn als bondscoach van het Nederlands elftal. Dat doet hij onder meer met Oranje-debutanten Lutsharel Geertruida en Mats Wieffer. Op zijn persconferentie van maandag kwam Feyenoord dan ook veelvuldig ter sprake.

Bijvoorbeeld toen het ging over de staat van het Nederlandse voetbal. "Als de Klassieker van gisteren de maatstaf is ten opzichte van het buitenland, heb ik wel genoten van de wedstrijd. Het was op het scherpst van de snede. Er waren momenten waarin Ajax de betere was - met name in de eerste helft - maar direct na rust was ik onder de indruk van Feyenoord. Je ziet de ontwikkeling van spelers, de intensiteit van de wedstrijd. En ook de prestatiers van AZ en Feyenoord in Europa. Ik denk best dat we weer op de goede weg zijn."

Wieffer als 'nog betere De Roon'
De voor het eerst geselecteerde Wieffer - die tegen Frankrijk mogelijk de geblesseerde Frenkie de Jong vervangt - werd in het bijzonder uitgelicht. "Hij zal niet tien man voorbij lopen en de bal op een presenteerblaadje aan de spits geven", begon Koeman. "Ik weet niet of ik dit moet zeggen, maar ik zei tegen hem: 'Ik denk dat je op termijn een nog betere Marten de Roon kunt worden. Ik weet niet of je dat als compliment ziet.' Hij vond het wel een compliment", voegde de bondscoach daar lachend aan toe.

"Ik bedoel ermee aan te geven: hij is een teamspeler. Hij is vast, heeft goede passing en ook zonder bal onderschept hij veel. Om diezelfde reden hebben wij - ik, maar ook andere bondscoaches - ook vaak een beroep gedaan op Marten de Roon. Hij naast Frenkie de Jong, dat was altijd een goed koppel. En Wieffer is nog jong, dus bij hem wordt het alleen maar beter."

Fitheid van Feyenoord
Koeman sprak tijdens de persconferentie ook over de gevaren voor spelers in een steeds voller wordende speelkalender. Toch mochten Wieffer en Geertruida zich naast hun drukke programma met Feyenoord ook bij Oranje melden en is fitheid juist het aspect waarop de Feyenoorders - net als hun teamgenoten - veel indruk maken. "Ze zitten ook in een flow natuurlijk", legde Koeman uit. "Hoe het loopt, de resultaten die een club behaalt; ik denk dat dat altijd meespeelt in de fitheid van spelers."

"Als je als club in een heel slechte periode zit, is dat mentaal veel moeilijker. En je kunt niet anders stellen dan dat Feyenoord heel fit oogt en fit is. Als je zo vaak van een achterstand terugkomt... Ze komen ook vaak op achterstand, maar ze hebben de klasse, de power en de mentaliteit om dat recht te zetten. Dat is zeer knap."

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties