"In alle onderdelen is hij geweldig belangrijk geweest voor Feyenoord"

"In alle onderdelen is hij geweldig belangrijk geweest voor Feyenoord"

Orkun Kökcü werd maandag verkozen tot Speler van het Jaar 2022/23 bij Voetbal International. In de rubriek Rondje Eredivisie was daarom extra aandacht voor de aanvoerder van Feyenoord. Zo ging het onder meer over de vraag of hij inderdaad de beste speler van de Eredivisie genoemd kan worden.

"Hij staat symbool voor het kampioenschap van Feyenoord", trapte hoofdredacteur Pieter Zwart af. "Hij is de bepalende figuur. Zowel in het opbouwen onder druk als in het druk zetten; in alle onderdelen is hij geweldig belangrijk geweest voor Feyenoord." Daarmee heeft hij volgens Zwart een streepje voor op andere uitblinkers, als bijvoorbeeld topscorers Anastasios Douvikas (FC Utrecht) en Xavi Simons (PSV).

Zwart vervolgde: "Voetbal is een teamsport. Douvikas en Simons presteerden individueel goed, maar niet in een team dat veel heeft bereikt in de Eredivisie. Dat is het grote verschil met Kökcü. Hij heeft zelf uitgebloken, maar deed dat ook in een team dat uitblonk. Hij is de terechte winnaar", stelde hij.

Assists
Collega Bart Frouws zoomde in op het aantal van slechts 2 assists van Kökcü en legde uit waarom die statistiek geen goed beeld geeft van het seizoen van de middenvelder. "Als je dat ziet, denk je: wat is daar aan de hand? Hoe kan hij zo weinig assists hebben? Maar zijn rol in het elftal ligt net een linie naar achteren. Als je ziet hoe vaak hij betrokken is in de opbouw naar een doelpoging, is dat wel heel veel."

"Waar je ook naar moet kijken, is het aantal expected assists. Dan had hij er ongeveer acht mogen verwachten. Hij heeft ook een beetje pech gehad met de spelers die voor hem staan, want het hadden er meer moeten zijn. Nu ziet dat aantal van twee er een beetje treurig uit, maar als je naar de onderliggende cijfers kijkt, dan was hij een van de besten - zo niet dé beste van de Eredivisie."

Lees meer over
Orkun Kökcü
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties