Gouka blikt uitgebreid vooruit op transferzomer: "Een heel nieuw elftal"

Gouka blikt uitgebreid vooruit op transferzomer: "Een heel nieuw elftal"

Feyenoord staat een enorm drukke transferwindow te wachten. In de AD Voetbal Podcast blikte clubwatcher Mikos Gouka daarom al uitgebreid vooruit op de zomer die voor de deur staat. Hij vertelde onder meer over het vervangen van de sterkhouders en het enigszins verrassende vertrek van Philippe Sandler.

"De verwachting is dat er een heel nieuw elftal komt te staan. Er kunnen zomaar zes, zeven spelers die nu in de basis staan vertrekken", begon Gouka. Hij doelde op huurlingen Guus Til, Cyriel Dessers en Reiss Nelson, maar ook spelers als Tyrell Malacia en Orkun Kökcü. Het vervangen van die spelers zal niet eenvoudig worden. "Stel je verkoopt Kökcü voor 20 miljoen, dan mogen ze daar ongeveer de helft van uitgeven. Als je een speler voor een miljoen of 8 zou kunnen terughalen, zijn dat ook vaak spelers die tussen de 2 en 3 miljoen euro moeten verdienen. Dat kan niet bij Feyenoord. Ze moeten eigenlijk een niveau lager zoeken."

Het zorgt voor een lastige uitdaging om spelers terug te halen die er gelijk zullen staan. "Heel veel komt aan op de scouting en zal moeten gaan zoals vorig jaar: onbekende spelers die meteen kunnen aanhaken. Aursnes stond er meteen, Pedersen stond er meteen - Pedersen gaat trouwens ook misschien weg, daar is ook interesse voor", voegde hij daaraan toe, zonder daar dieper op in te gaan. "Maar bij Wålemark zie je dat hij tijd nodig heeft om aan te haken. Dat kan Slot eigenlijk niet gebruiken. Alle aankopen die nu komen, moeten eigenlijk meteen belangrijk kunnen zijn."

"Pedersen gaat trouwens ook misschien weg, daar is ook interesse voor."

Pedersen in de belangstelling

Zuid-Amerika
Daar komt nog eens bij dat Feyenoord ook in de komende jaren waarde op het veld wil hebben en dus naar jonge spelers kijkt. In het bijzonder noemde Gouka Zuid-Amerika, waar eerder spelers als Marcos Senesi en Luis Sinisterra vandaan werden gehaald. "Ze kijken overal, maar ook daar hebben ze spelers live aan het werk gezien. Die zijn vaak nog wel betaalbaar en hoef je geen megasalaris te betalen. Maar Sinisterra heeft wel zijn tijd nodig gehad, en zo gold dat voor meer spelers. Dat is niet erg als je een paar spelers haalt, maar Feyenoord moet eigenlijk al het geld uitgeven aan de basis."

"Daarom doet het ook zo'n pijn dat Veerman niet is gekomen", haalde hij nog eens aan. "Hij was voor 6 miljoen op te halen. Dan hadden ze voor een lager bedrag dan ze binnen zouden krijgen voor Kökcü een vervanger gehaald die een beetje op hetzelfde niveau zit. Daar balen ze nog van, omdat het binnen Nederland een van de weinige opties was. Halen ze daar straks een Zuid-Amerikaan van 19 jaar voor, dan moet je er vanuit gaan dat hij tijd nodig heeft. Haal je een oudere speler, dan kost het meteen meer geld."

Sandler
De situatie van Feyenoord maakt het opvallend dat de club Philippe Sandler, die gratis vastgelegd kon worden, toch heeft laten gaan. "Dat is niet op basis van wat hij voetbaltechnisch heeft laten zien, want zelfs mensen in en rond de technische staf zeiden dat het eigenlijk al direct een van de betere spelers was", vertelde Gouka. "Het is een 'fysiek-economische beslissing' geweest. Het zou kunnen dat Senesi blijft, daar kunnen ze nog een optie op lichten. Trauner en Geertruida hebben ze nog. Het zou dus best kunnen dat Sandler niet als basisspeler aan het seizoen begint."

"Het zou kunnen dat Senesi blijft. Daar kunnen ze nog een optie op lichten."

Feyenoord kan aflopend contract Senesi nog verlengen

Voor de fitheid van Sandler zou dat een probleem zijn. "Als hij vanaf de start basisspeler is, kan hij in het ritme meegroeien en laten zien dat hij drie wedstrijden in de week fysiek aan kan. Maar als hij geen basisspeler is, is het bij Feyenoord best lastig om in dat ritme te komen. Daar komt bij: als ze de optie lichten, moet er een behoorlijk salaris tegenover staan. En hij moest er na een halfuurtje tegen Go Ahead Eagles alweer uit, dus de twijfel of hij het fysiek allemaal aan kan, heeft hij ook niet kunnen wegnemen. Bij Feyenoord durven ze het eigenlijk niet aan."

Toch zit Feyenoord wel 'een beetje in de maag' met het vertrek van Sandler, verklaarde Gouka. "Ze gaan er vanuit dat hij bij een andere club terecht komt en daar gaat laten zien dat hij behoorlijk kan voetballen. Maar op dit moment kunnen ze het gewoon niet verantwoorden, ook omdat er nauwelijks geld is. Er moeten eerst spelers uit, waardoor er wat geld binnenkomt."

Lees meer over
Philippe Sandler
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties