Fredrik Aursnes: binnen één jaar van koopje naar miljoenentransfer

Fredrik Aursnes: binnen één jaar van koopje naar miljoenentransfer

Met het vertrek van Fredrik Aursnes naar Benfica blijft zijn periode bij Feyenoord beperkt tot slechts één seizoen. De middenvelder kwam vorig jaar als grote onbekende binnen bij Feyenoord en gaat nu weg als één van de topverkopen uit de clubgeschiedenis. Menig supporter zal niet blij zijn met het einde van het tijdperk van de 8-voudig Noors international bij Feyenoord, maar het past precies binnen het nieuwe beleid van Feyenoord en de reden waarom Arne Slot is aangesteld: waarde creëren op het veld en daar financieel van profiteren. Hoe Aursnes binnen één jaar van koopje naar miljoenentransfer ging.

''Ik praat liever niet te veel, ik ben een jongen die gewoon zijn werk doet'', zegt de Noor een paar dagen vóór de Conference League finale tegen AS Roma in gesprek met de NOS. Aursnes en Feyenoord lijken daardoor een match made in heaven te zijn en misschien is dat ook wel waarom de middenvelder zo geliefd is bij de supporters. Geen woorden maar daden lijkt een slogan die voor Aursnes gemaakt is. ''Het maakt mij niet uit als andere spelers de ster zijn'', voegt de middenvelder daar aan toe.

De Noor begint zijn carrière in 2008 als jeugdspeler bij Hareid IL, voordat hij in 2012 overstapt naar Hødd. Hij maakt zijn debuut op 22 april van hetzelfde jaar, thuis in de met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen Bodø/Glimt. Hij kan dat seizoen rekenen op veel speelminuten in het eerste elftal en wordt, als Aursnes op zestienjarige leeftijd 120 minuten meespeelt in de gewonnen bekerfinale tegen Tromsø, de jongste bekerwinnaar en -finalist ooit in Noorwegen. Na vier seizoenen, 122 wedstrijden, twaalf goals en veertien assists vertrekt hij op 1 januari 2016 naar Molde FK.

Daar speelt hij lange tijd onder Ole Gunnar Solskjaer, de oud-trainer van Manchester United. Ook bij Molde FK groeit hij uit tot vaste waarde en wint hij de landstitel en de beker. Aursnes is populair bij de fans van de Noren én bij de president van de club. Als de middenvelder in augustus van vorig jaar voor 450.000 euro naar Feyenoord vertrekt, schrijft de president zelfs een persoonlijke afscheidsbrief naar Aursnes. Daarin wordt hij onder meer 'fantastisch' en 'geweldig' genoemd. De Noor kon ook naar Werder Bremen in de tweede Bundesliga, maar kiest voor Feyenoord op advies van Jonas Svensson en Fredrik Midtsjø, beiden oud-AZ spelers.

Ik ben een jongen die gewoon zijn werk doet

Aursnes over zijn bescheidenheid

Het tweetal werkte eerder al samen met Arne Slot en ze zijn complimenteus over de oefenmeester. ''Ze gaven me aan dat ze Slot een hele goede trainer vinden en dat de manier van voetballen onder hem heel fijn is. Ik kijk er naar uit om bij Feyenoord te voetballen. Ik ga mijn best doen om hier te slagen. Spelen in zo’n mooie entourage als bij Feyenoord lijkt me in elk geval geweldig'', zegt Aursnes bij zijn presentatie in De Kuip.

Hij maakt zijn debuut voor de Rotterdammers in de gewonnen uitwedstrijd tegen Willem II (0-4), waar hij meteen indruk maakt. Willem van Hanegem heeft na één wedstrijd al gezien dat Aursnes een goede speler is. ''Hij hield het simpel, maar zijn spel beviel mij wel. Simpel voetballen is niet zo makkelijk als veel mensen denken. Dit kan wel een speler worden waar Feyenoord beter van gaat worden. Na de 0-3 tegen Willem II zag ik veel spelers uitstralen 'de buit is binnen, het kan wel een stapje minder'. Dat had Aursnes helemaal niet.''

Fredrik Aursnes: binnen één jaar van koopje naar miljoenentransfer

Hij schommelt vervolgens een paar wedstrijden tussen de bank en de basis, maar als oktober is aangebroken groeit Aursnes uit tot onbetwiste basisspeler. De Noor mist sinds zijn komst bij Feyenoord slechts vijf wedstrijden: drie in de voorrondes van de Conference League omdat hij niet speelgerechtigd is, één wegens een schorsing en de wedstrijd tegen RKC Waalwijk (0-1) van afgelopen weekend, omdat hij zondagochtend al afscheid had genomen van zijn medespelers.

Ook Slot was eind vorig seizoen lovend over de middenvelder en noemde hem een 'spelversneller'. ''Hij ziet oplossingen eerder dan een ander. Hij heeft weinig balcontacten nodig om de bal naar voren te passen en kan het spel makkelijk van links naar rechts verplaatsen.'' Aursnes kan zichzelf vinden in die omschrijving, maar wil van een vergelijking met Sergio Busquets niets weten. ''Dat is echt wel een ander niveau.''

De Noors international groeit naarmate het vorige seizoen vorderde uit tot publiekslieveling en sterkhouder. Nu vertrekt hij na één jaar naar Benfica voor een bedrag van vijftien miljoen euro inclusief bonussen. Slot zal niet blij zijn met het vertrek van zijn speler, maar zal zich realiseren dat iedereen een prijs heeft, helemaal bij Feyenoord. Voor Dennis te Kloese en Slot is het nu zaak om een waardige vervanger te vinden voor Aursnes, die voor maarliefst 33 keer zijn aankoopprijs is verkocht.

De middenvelder gaat daarmee de boeken in als ultiem voorbeeld van het nieuwe beleid dat wordt gevoerd in De Kuip: spelers goedkoop aantrekken, doorontwikkelen en voor veel geld verkopen. Met Benfica gaat Aursnes de Champions League in en zal hij, net als Feyenoord, ongetwijfeld financieel flink profiteren. Het is hem gegund, ondanks dat we maar één seizoen van hem konden genieten.

Lees meer over
Fredrik Aursnes
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties