Feyenoorders solliciteren naar Oranje: "Echt de sprint gewonnen"

Feyenoorders solliciteren naar Oranje: "Echt de sprint gewonnen"

Tyrell Malacia en Lutsharel Geertruida maakten zondagmiddag indruk met hun optredens tegen Fortuna Sittard. In Studio Voetbal ging het uitvoerig over Feyenoord en kwamen ook de prestaties van de twee backs aan bod. Beide spelers werden daarbij geopperd als serieuze opties voor het Nederlands elftal.

Ibrahim Afellay trapte de lofzang voor Malacia af. "Dat is gewoon een pitbull. Daar speel je echt niet graag tegen", stelde hij. "Je krijgt ook zoveel sympathie voor die jongen. Hij is altijd vrolijk en positief." Rafael van der Vaart onderschreef die woorden. "Hij is zo scherp, dat is ongelofelijk. Ik kan me niet herinneren dat wij een linksback hebben gehad in Nederland die zo scherp tackelt."

"Hij is ook heel zelfkritisch", vulde Arno Vermeulen aan. "Je leest interviews over z'n eigen mentaliteit en waar hij beter in moest worden, dat hij zich af en toe niet uit z'n spel moest laten halen. Volgens mij is het een jongen met heel veel lerend vermogen. Iemand die je als trainer dingen aan kan reiken, waar hij vervolgens wat mee wil doen. Hij heeft echt de sprint gewonnen tussen een aantal potentiële linksbacks bij het Nederlands elftal."

Zijn voornaamste concurrent daarin is AZ-linksback Owen Wijndal. "Dat is een heel andere keuze", stelde Van der Vaart, "maar voor mijn gevoel ligt Malacia voor. Die tackle tegen Marseille, daar bewees hij dat hij een absolute topper is." Vermeulen wees op de aanvallende kwaliteiten van Wijndal (onder meer 9 assists in de Eredivisie), maar de mannen aan tafel waren het erover eens dat Malacia in verdedigend opzicht veel verder is.

"Verdedigend kan Malacia zichzelf in z'n eentje redden", zei Afellay daarover. "Daarin heeft hij zo'n streep voor op Wijndal. Het enige wat hij aan z'n spel moet toevoegen om nog beter te worden, is dat hij wat rustiger blijft. Af en toe maakt hij zijn keuzes met 200 kilometer per uur. Blijf wat rustiger, blijf af en toe onder de bal en speel wat simpeler. Dan kan deze jongen echt nog een stap maken."

Geertruida
Malacia debuteerde dit seizoen al als international, maar volgens Vermeulen kan ook ploeggenoot Geertruida die stap binnenkort zetten. "Hij dient zich ook aan. Hij heeft echt enorme stappen gemaakt, vooral na de winterstop. Op de rechtsbackpositie is ook wel een vacature in het Nederlands elftal. Dumfries is de eerste man, maar daarachter zijn al veel mensen uitgeprobeerd. In dat rijtje gaat hij ook plaatsnemen."

"Los van die twee goals vandaag, maar hoe hij inspeelt en steeds het middenveld inloopt...", zei Vermeulen over wat Geertruida aan Oranje toe zou kunnen voegen. PEC Zwolle-aanvoerder Bram van Polen, te gast in het programma, voegde toe: "Zijn goals zijn ook wel een wapen. Vorig seizoen heeft hij er ook al vijf gemaakt. En hij heeft z'n fysiek natuurlijk ook mee."

Lees meer over
Tyrell Malacia Lutsharel Geertruida
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties