Feyenoord naar halve finale na zenuwslopende wedstrijd in Praag

Feyenoord staat voor het eerst sinds 2002 in de halve finale van een Europees eindtoernooi! De Rotterdammers waren vanavond met 1-3 te sterk voor Slavia Praag.

De avond begon geweldig. Na een zenuwachting begin van met name Tyrell Malacia moest Ofir Marciano na veertig seconden meteen de eerste redding verrichten. De keeper pakte de bal knap, waardoor Feyenoord even adem kon halen. Nog geen minuut later profiteerde Cyriel Dessers al van miscommunicatie bij de Tsjechen, dribbelde twintig meter en schoot de bal daarna met links koelbloedig in de rechterhoek: 0-1!

Het kwartier wat volgde was volledig voor Slavia Praag. Feyenoord wist niet gevaarlijk te worden en kwam eigenlijk ook niet over de middellijn. De Tsjechen werden dreigender en dreigender, maar in echt grote problemen kwamen de Rotterdammers niet. In de veertiende minuut scoorde Traoré na een veel te korte terugspeelbal van Kökcü. De Turkse middenvelder stond niet onder druk, maar gaf een nonchalant balletje aan Marciano. Traoré doorzag dat, omspeelde de keeper en tikte de 1-1 binnen.

In de 25ste minuut ging het bijna weer mis. Na een wederom te korte pass kon Slavia Praag bijna weer profiteren en op 2-1 komen. Door Marcos Senesi en de agressief uitkomende Marciano liep dat nét goed af voor de Rotterdammers. Het was tekenend voor het Feyenoord van het eerste half uur. Buiten het doelpunt van Dessers kon de ploeg van Arne Slot namelijk niets creëren en was het positiespel ook zeer matig. De Tsjechen merkten dat en zetten de Rotterdammers flink onder druk. Feyenoord hield, met alle moeite van dien, echter stand.

In de slotfase van de eerste helft kreeg Feyenoord twee grote kansen. Eerst was het Dessers die, op vrijwel identieke wijze zoals in de groepsfase bij zijn eerste goal, wegdraaide bij zijn directe tegenstander. De laatste dribbel van de spits sprong te ver van zijn voet af, waardoor de keeper kon ingrijpen. Dezelfde aanval leidde uiteindelijk tot een corner. De bal werd bij de tweede paal ingebracht, Gernot Trauner kopte hem terug naar de eerste paal waar Reiss Nelson de bal voor het intikken had. De Engelsman schampte de bal en werkte hem naast. Daardoor bleef het 1-1 en moest Feyenoord orde op zake gaan stellen in de kleedkamer.

De tweede helft begon slecht voor de Rotterdammers. Aanvoerder Jens Toornstra landde verkeerd op zijn enkel na het doorjagen op keeper Mandous en moest daardoor gewisseld worden. Patrik Wålemark was zijn vervanger en nam ook zijn plek in het elftal over: op 'tien'. Vijf minuten later was het Dessers die Feyenoord op 1-2 schoot. De keeper van Slavia Praag maakte een gigantische fout, de spits profiteerde daarvan, kapte Mandous uit en tikte beheerst binnen. Dessers scoort weer twee keer in Praag!

Omdat de nood om aan te vallen er niet meer was viel Jorrit Hendrix in voor Reiss Nelson. Wålemark verhuisde daardoor naar de rechtervleugel en Feyenoord schakelde om naar een formatie met de punt naar achteren. De Rotterdammers werden met enkele counters nog dreigend, maar speelden die niet goed uit waardoor Slavia Praag in de wedstrijd bleef. In de 78ste minuut besliste Luis Sinisterra de wedstrijd. Hij werd weggestuurd door Hendrix, bleef koel en zette de 1-3 op het bord. De Colombiaan speelde verder een hele matige wedstrijd, maar was met dat doelpunt wel goud waard. Feyenoord staat in de halve finale van de Conference League!

Slavia Praag: Mandous; Bah, Ousou, Kacharaba, Dorley; Traoré, Talovierov; Schranz, Lingr, Olayinka; Sor.Feyenoord: Marciano; Geertruida, Trauner, Senesi, Malacia; Aursnes, Toornstra, Kökcü; Nelson, Dessers, Sinisterra

Wissels
Slavia Praag: Kolář, Sirotník, Plavšic, Tecl, Samek, Kúdela, Madsen, Ševčík, Pudil, Biegon, Beránek, Trédl.Feyenoord: Cojocaru, Jansen, Pedersen, Hendrix, Jahanbakhsh, Linssen, Wålemark, Hendriks, Benita, Valk.