Even voorstellen: Shakhtar Donetsk en de gevolgen van de oorlog

Even voorstellen: Shakhtar Donetsk en de gevolgen van de oorlog

Feyenoord kan zich opmaken voor de tweede fase van het Europese avontuur. Vrijdag werd bekend dat Shakhtar Donetsk op 9 en 16 maart de tegenstander zal zijn in de achtste finale van de Europa League. FR12.nl zoomt dieper in op de grootmacht uit het Oekraïense voetbal.

Uiteraard kunnen we daarbij niet om de oorlog in Oekraïne heen. Het is de reden dat Feyenoord voor het heenduel niet naar Donetsk, maar naar Warschau afreist. Sinds de oorlog speelt Shakhtar zijn thuiswedstrijden namelijk het Stadion Wojska Polskiego, normaliter de thuisbasis van Legia Warschau. Het stadion biedt plaats aan 31.800 toeschouwers. In de laatste Europese 'thuiswedstrijd' van Shakhtar zaten er iets meer dan 13.000 supporters. Voor de club is het overigens niets nieuws. Door de spanningen met Rusland moest het al sinds 2014 uitwijken naar andere locaties als Lviv, Charkov en Kiev.

Even voorstellen: Shakhtar Donetsk en de gevolgen van de oorlog

Oekraïense competitie
Op de dag van de loting is de oorlog in Oekraïne exact een jaar aan de gang. Aanvankelijk werd de competitie stilgelegd, maar het nieuwe seizoen ging in augustus 2022 wel weer 'gewoon' van start. Halverwege is Shakhtar de nummer twee, met vijf punten minder - maar ook een wedstrijd minder gespeeld - dan koploper SK Dnipro-1. Momenteel is het nog winterstop in Oekraïne, maar op dinsdag 28 februari vervolgt Shakhtar de competitie met de uitwedstrijd tegen FK Minaj. Vijf dagen later gaat het op bezoek bij Mentalist 1925, wat al de laatste wedstrijd is voor de clash met Feyenoord.

Europa League
De laatste competitiewedstrijd speelde Shakhtar op 23 november, maar inmiddels heeft de club weer twee officiële wedstrijden in de benen. Als nummer drie in een Champions League-poule met Real Madrid, RB Leipzig en Celtic plaatste het zich namelijk voor de tussenronde van de Europa League. Daarin won het over twee wedstrijden van Stade Rennais. In 'eigen huis' - Warschau dus - won het met 2-1, maar op bezoek bij de nummer vijf van Frankrijk ging het met 1-0 onderuit. In de verlenging scoorden beide ploegen één keer, waarna Shakhtar de penalty's het best nam.

De huidige selectie
De oorlog heeft ook z'n uitwerking gehad op de selectie van Shakhtar Donetsk. De club stond jarenlang bekend om de vele Brazilianen die er speelden, maar de meesten van hen zijn inmiddels verhuurd of definitief vertrokken. Veelzeggend is dat Transfermarkt.nl de huidige marktwaarde van de totale selectie schat op 78,9 miljoen euro. Voor de oorlog was dat nog 208 miljoen. Er spelen momenteel nog vijf buitenlanders bij de Oekraïense club, waarvan oud-Ajacied Lassina Traoré voor ons de bekendste is. Andere interessante spelers zijn de talentvolle doelman Anatoliy Trubin en de eerder aan Feyenoord gelinkte Mykola Matvienko.

Historie
Dan nog even over de geschiedenis van het in 1936 opgerichte Shakhtar Donetsk. De ploeg mocht zich sinds de oprichting van de Oekraïense competitie in 1992 13 keer landskampioen noemen. Eén keer pakte het een Europese prijs, door in de UEFA Cup-finale van 2009 met 2-1 te winnen van Werder Bremen. Ook zagen we de club deze eeuw bijna jaarlijks terug in de groepsfase van de Champions League, waarin het in seizoen 2017/18 ook twee keer tegenover Feyenoord stond. Toen eindigden beide ontmoetingen in een Oekraïense zege: 3-1 in Charkov (ook toen speelde Shakhtar al niet meer in de eigen stad) en 1-2 in De Kuip.

Even voorstellen: Shakhtar Donetsk en de gevolgen van de oorlog
Lees meer over
Feyenoord Europa League
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties